15. 7. 2024 – 15.00

Trump ni še gotOFF

Audio file
Vir: Kingofthedead (Wikimedia Commons)

Melanii Trump izrekamo iskreno sožalje. Njen mož, nekdanji ameriški predsednik in kandidat na prihodnjih predsedniških volitvah, Donald Trump, je preživel poskus atentata. Med zborovanjem republikancev za predsedniško kampanjo v mestu Butler v zvezni državi Pensilvanija je na Trumpa streljal dvajsetletni Thomas Matthew Crooks in zadel zgornji del njegovega ušesa. Strelec je s strehe stavbe poleg kraja zbora proti Trumpu ustrelil osemkrat in razen Trumpovega ušesa zadel in ubil Trumpovega podpornika na tribuni za njim ter dva ranil. Trump je utrpel zgolj lažjo poškodbo. Crooksa so med streljanjem ubili pripadniki tajne službe, zadolžene za varnost predsedniškega kandidata. Motiv atentata ni znan, znano pa je, da je bil falirani atentator registriran kot republikanski volilec, da je v preteklosti doniral 14 evrov organizaciji za volilne kampanje Demokratske stranke in da je med atentatom nosil majico strelskega Youtube kanala Demolition Ranch. Trump je potrdil udeležbo na Republikanski nacionalni konvenciji v Milwaukeeju, ki se začne danes in na kateri bodo dokončno potrdili republikanskega kandidata na novembrskih predsedniških volitvah.

Vir: #RejectFinanceBill2024, twitter
Audio file
26. 6. 2024 – 17.00
Vstaja vseh ljudskih vstaj v Keniji

Iz kenijskega urada za nadzor policije so sporočili, da preiskujejo možnost vpletenosti policije v umore ljudi, katerih trupla so lokalni prebivalci v petek našli v zapuščenem rudniku v Mukuruju južno od prestolnice Nairobi. Trupla so bila pohabljena, zavezana v plastične vreče in odvržena sto metrov stran od policijske postaje. Večina žrtev je bila žensk, mlajših od 30 let. S policije so sporočili, da sumijo serijske morilce, kulte in nelicencirane zdravnike. Na dan najdbe trupel in dan potem, ko je predsednik William Ruto odstavil večino ministrov, je odstopil direktor policije Japhet Koome. Njegov odstop so pred tem zahtevali protestniki zaradi nasilnega posredovanja policije na protestih proti dvigu davkov prejšnji mesec. Policija je na protestih ubila okrog 40 ljudi.

Kenijska vlada je medtem sprejela rebalans proračuna, s katerim znižuje proračunsko porabo za leti 2024 in 2025 za okrog dva odstotka. Predsednik William Ruto je prejšnji mesec zakon, ki je predvideval predvsem obdavčitev življenjskih potrebščin, zaradi protestov tudi vrnil v parlamentarno obravnavo s pozivom, naj ga poslanci zavrnejo. Višanje davkov je pred tem upravičeval z odplačevanjem državnih dolgov Mednarodnemu denarnemu skladu brez zmanjšanja državne porabe.

Audio file
23. 11. 2023 – 0.05
Nočni program o genocidu v Gazi

Palestinci na okupiranem Zahodnem bregu so začeli splošno stavko. Stavka je odziv na sobotni pokol v begunskem taborišču Al Mawasi v Gazi, kjer je izraelska okupatorska vojska ubila vsaj 90 ljudi, okoli 300 pa jih je ranila. V napadu so izraelska letala odvrgla bombe na šotore v taborišču, droni pa so streljali na ljudi, ki so poskušali reševati ranjene. Izraelski obrambni minister Joav Galant je pohvalil pilote, rekoč, da Hamas zdaj nima možnosti za oskrbo ranjencev. Izraelsko letalstvo je svojo pozornost zdaj preusmerilo še v bombardiranje begunskih taborišč Burejdž in Magazi. Včeraj je izraelsko letalstvo bombardiralo šolo Združenih narodov, ki je delovala kot zavetišče za begunce, in pri tem ubilo 17 ljudi. Med vikendom je okupatorska vojska na okupiranem Zahodnem bregu aretirala 30 Palestincev. Število vseh aretiranih na Zahodnem bregu v skoraj dnevnih racijah po 7. oktobru lani se približuje številki 10 tisoč.

Novi nepalski premier, ki ga je imenoval parlament, je Karga Prasad Oli iz Komunistične stranke marksistov-leninistov. Oli je zamenjal nekdanjega gverilskega voditelja Pušpo Kamala Dahala iz Komunistične stranke maoističnega centra dva dni potem, ko je parlament proti njemu izglasoval nezaupnico. Dahal je marca letos razdrl koalicijsko pogodbo s tretjepotnim socialdemokratskim Nepalskim kongresom in sklenil zavezništvo z marksistično-leninistično stranko, ki pa je prejšnji teden sklenila novo koalicijsko pogodbo prav s kongresom. Podpredsednik stranke liberalnih marksistov-leninistov Bišnu Prasad Paudel je umik podpore Dahalu pojasnil s trditvijo, da ta namerava odstaviti ministre iz stranke marksistov-leninistov. Dahalova vlada, ki je pred tem preživela štiri nezaupnice, nazadnje maja, je tako razpadla po vsega skupaj letu in pol. 72-letni Oli je kot premier zaprisegel četrtič. Prvič je bil izvoljen leta 2015.

Audio file
18. 8. 2023 – 17.00
Kako onemogočiti Imrana Khana

Sodišče v Islamabadu je nekdanjega pakistanskega premierja Imrana Kana in njegovo ženo Bušro Kan oprostilo obsodbe za nezakonito poroko. Februarja ju je sodišče v zaporu v Rawalpindiju obsodilo na sedem let zapora zaradi nespoštovanja islamskega zakona ob poroki. Po prvi sodbi sta se zakonca poročila po manj kot treh mesecih od ločitve Bušre Kan od prejšnjega moža, na kar sta se zakonca uspešno pritožila. Imran Kan ostaja v zaporu, saj so oblasti izdale tri dodatne naloge za aretacijo zaradi nasilja na protestih v njegovo podporo maja lani. Takrat je Kana vojska po obtožbah korupcije aretirala, kar je sprožilo proteste njegovih podpornikov, ki so napadli stavbe vojske. Višje sodišče v Islamabadu je Kana nato avgusta spoznalo za krivega prodajanja prejetih diplomatskih daril v lasti države in ga obsodilo na tri leta zapora, še pred koncem meseca pa ga je prizivno sodišče oprostilo. Konec januarja letos ga je posebno sodišče obsodilo na deset let zapora zaradi izdajanja državnih skrivnosti. Tožbo je prejšnji mesec višje sodišče v Islamabadu razveljavilo, vendar je zaradi vmesne obsodbe za nezakonito poroko ostal v zaporu. Parlamentarne volitve februarja letos je Kan tako spremljal iz zapora. On in njegova stranka Pakistansko gibanje za pravico zaradi obsodbe nista smela kandidirati, večino v parlamentu pa so kot neodvisni kandidati osvojili člani njegove stranke.

Vir: Peter Žiberna
Audio file
11. 7. 2024 – 16.15
Zasedba stavbe rektorata Univerze v Novem Sadu

Študentje Univerze v Novem Sadu so končali zasedbo rektorata. To so storili, potem ko so razmere v stavbi postale nevzdržne, ker jim je vodstvo univerze med vročinskim valom izklopilo klimo. Iz organizacije Študenti proti avtoritarni oblasti so sporočili, da bodo poiskali druge načine nadaljevanja protesta in da bodo blokirali vsake naslednje volitve v Študentski svet Filozofske fakultete. Študentje, ki so vstop v rektorat blokirali dva tedna, zahtevajo izvedbo volitev v prostorih fakultete skladno s pravilnikom in spremembo pravilnika o izvedbi volitev tako, da bi omogočil kandidaturo študentom zunaj registriranih študentskih organizacij. Vodstvo fakultete namerava volitve v študentski svet izvesti v prostorih lektorata, sprva pa so bile najavljene za prvi julij.

Poslanci državnega zbora pred parlamentarnimi počitnicami razpravljajo še o noveli zakona o ukrepih za odpravo posledic poplav avgusta lani, predlogu zakona za optimizacijo postopkov na upravnih enotah in predlogu zakona o pomoči ribičem. Interventni zakon za sanacijo posledic avgustovske ujme, ki se mu obeta podpora, določa prenos dela nalog za upravljanje nepremičnin, predvidenih za rušenje, in gradnjo nadomestnih objektov na državno Družbo za svetovanje in upravljanje. Zakon o optimizaciji postopkov na upravnih enotah z namenom razbremenitve upravnih enot ukinja krajevno pristojnost za izdajanje delovnih dovoljenj tujcem. Predlog zakona o pomoči ribičem podaljšuje ribičem nadomestila za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova in opredeljuje pravno pomoč zaradi kazni, ki jih je ribičem hrvaška policija izdala zaradi ribolova v delu Piranskega zaliva, ki je po sodbi arbitražnega sodišča v Haagu leta 2017 pripadel Sloveniji. 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.