Twitter memov off

Aktualno-politična novica
15. 10. 2021 - 15.00
 / OFF

Poljski parlament je sprejel zakon, ki policiji dovoljuje takojšnjo deportacijo migrantov na meji z Belorusijo, potrditi pa ga mora še predsednik Andrzej Duda. Policija bo prejela tudi pooblastila za takojšnjo zavrnitev prijav za mednarodni azil, in to brez vsakršnega pregleda. Od avgusta se namreč Poljska sooča z velikim valom migracij, Evropska unija in poljska vlada pa krivdo zanj pripisujeta beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, ki se skuša za evropske sankcije maščevati z namerno destabilizacijo sosednjih držav. Poljska pri tem krši predpise mednarodnega prava, saj lahko vsak, ki išče mednarodno zaščito, zaprosi za azil, četudi je mejo prečkal na ilegalen način. Poljska je medtem na kritičnih točkah svoje meje poskrbela za začasno ograjo, parlament pa se že pogovarja o grajenju veličastnejšega zidu.

Po Italiji medtem vznikajo množični protesti proti na novo sprejetim protikoronskim ukrepom, ki od vseh zaposlenih – tako v javnem kot v zasebnem sektorju – zahtevajo izpolnjevanje pogoja PCT. Okoli 2000 protestnikov se je zbralo ob vhodu v tržaško pristanišče, o nemirih pa poročajo tudi iz industrijskega centra v Milanu, kjer ljudje ovirajo javni prevoz. Upirajo se še pristaniški delavci v Genovi in delavci tovarne Electrolux blizu Trevisa. Sprejet sveženj protikoronskih ukrepov delodajalcem med drugim omogoča, da delavca brez zelenega potnega lista odpustijo brez plačila in ga pri tem še oglobijo v višini do 1500 evrov. Obveznost zelenega potnega lista se v Italiji nanaša na 23 milijonov zaposlenih, trije milijoni pa še vedno ostajajo necepljeni. Ti si bodo morali teste za novi koronavirus od zdaj plačevati sami. 

Boeingovega nekdanjega glavnega testnega pilota Marka Forknerja je ameriško pravosodno sodišče obtožilo goljufije v zadevi boeing 737 MAX, saj se je regulatorjem zlagal o varnosti letala. Forkner naj bi regulatorjem zaradi finančnega prihranka zamolčal napake specifičnega sistema na letalu 737 MAX, kar je povzročilo dve nesreči, v katerih je umrlo na stotine ljudi. Že leta 2019 je po pobudi Ameriške zvezne uprave za letalski promet sicer stekla kriminalistična preiskava Boeingovih regulatorjev, za katere so odkrili, da so večkrat zamolčali napake pri testiranju plovil. Letalsko podjetje so nato obsodili kriminalne zarote, s katero naj bi skušalo ogoljufati ameriško vlado, in mu naložili globo v višini 2,5 milijarde dolarjev, s čimer so ZDA med drugim poplačale škodo letalskim družbam, ki so kupile letala z okvaro, pa tudi plačale odškodnino družinam ponesrečenih. Skratka, male pare za tako podjetje.

Opozicijski zakonodajalci so v Čilu pričeli postopke za vložitev obtožbe predsednika Sebastiána Piñere, saj se je po razkritju Pandorinih dokumentov pokazalo, da je bilo podjetje njegovih otrok vpleteno v kontroverzno prodajo državnega rudarskega podjetja. Pred nekaj dnevi je čilski javni tožilec sicer naznanil kriminalistično preiskavo predsednikovega poslovanja zaradi suma podkupovanja, korupcije in utaje davkov pri prodaji rudnika Dominga pred približno desetimi leti, v času njegovega prvega mandata. Rudnik je za približno 130 milijonov evrov kupil Piñerov osebni prijatelj, Pandorini dokumenti pa so razkrili, da je bilo pri prodaji obljubljeno, da območje ne bo okoljsko zaščiteno. Piñera, sicer eden najbogatejših Čilencev, in njegova desničarska koalicija, ki bo svoj drugi mandat zaključila naslednje leto, trenutno veljata za precej nepriljubljena. Čile pretresajo tudi vse bolj množični protesti domorodnega plemena Mapuče, ki zahteva več avtonomije in svojo zemljo, zaradi česar je Piñera v dveh provincah na jugu države razglasil izredne razmere.

Ob včerajšnjem obisku delegacije Evropskega parlamenta je premier Janez Janša naznanil, da Slovenija ne bo več evropska kolonija. Po tem, ko je na Twitterju že ves teden delil meme proti EU, med drugim tudi o domnevnem pajdašenju evropskih poslancev s humanitarnim mogulom Georgeem Sorosem, se je Janša odločil, da bo delegacijo EU preprosto zavrnil. Kot pričakovano je JJ-jevo shitpostanje trigiralo marsikaterega nadobudnega evropskega državljana. Nekateri so kralju noriškega kraljestva očitali antisemitizem, drugi pa kar neposredno kršenje evropskega prava.

Holding Slovenske elektrarne, največji slovenski proizvajalec električne energije, je z nakupom 51-odstotnega deleža družbe Elektro Celje energija vstopil tudi na maloprodajni trg električne energije. Direktor ECE Sebastijan Roudi pri tem zagotavlja, da trenutni pretresi na trgu energetskih virov vsaj kratkoročno ne bodo vplivali na ceno električne energije, mogoče pa se bo to zgodilo v naslednjih dveh letih. ECE je z 15-odstotnim deležem eden večjih igralcev na trgu prodaje elektrike gospodinjstvom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.