Venezuelski generali, ebola in druge nevšečnosti

Aktualno-politična novica
26. 3. 2014 - 14.00
 / OFF

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je med sestankom zunanjih ministrov Južne Amerike sporočil, da so zaradi domnevnega načrtovanja državnega udara aretirali tri generale venezuelskega vojnega letalstva. Predsednik je novico o aretaciji oplemenitil s sledečim meglenim komentarjem: ”Skupina aretiranih generalov je imela neposredne povezave z opozicijo. Ta teden naj bi bil odločilen.” Zaroto proti vladi Nicolása Madure naj bi razkrili posamezniki, ki so jih domnevni načrtovalci skušali rekrutirati. Objava o domnevnem načrtovanju državnega udara v javnost prihaja v času vedno bolj ostrih ukrepov proti opoziciji in po tednih protestov, v katerih je v Venezueli umrlo vsaj 34 ljudi.

Ob bližanju izteka Patriotskega akta v Združenih državah potekajo razprave o spremembi zakonodaje pri pridobivanju zasebnih podatkov s strani Nacionalne varnostne službe. Predlog Kongresa še povečuje pristojnosti varnostne službe pri pridobivanju podatkov, saj le premešča hranjenje podatkov na pleča telefonskih družb. Ta hkrati oža opredelitev tistih, osumljenih terorizma, zgolj na tiste, ki so osumljeni sodelovanja s tujimi silami in ne omejuje pridobivanja podatkov s sodnim nalogom. Medtem predlog predsednika Baracka Obame kljub omejitvi pridobivanja podatkov s sodnim nalogom in omejevanjem hranjenja podatkov na telefonskih združenjih na 18 mesecev predvideva hitrejšo dostopnost do podatkov s strani telefonskih združb, ki bodo sedaj hranile podatke. Prav tako se ta ne dotika problema pridobivanja finančnih in internetnih podatkov ter se ne dotika t. i. korporativne shrambe, kjer lahko varnostna agencija hrani podatke o osumljenih in tistih, povezanih z osumljenci, z namenom nadaljnje analize.

Ameriški aktivist Ryan Shapiro bo tožil obveščevalne službe NSA, FBI in Varnostno (Obrambno) obveščevalno službo zaradi zaprtosti njihovih dokumentov, ki domnevno pričajo o vpletenosti pri aretaciji Nelsona Mandele leta 1962. Kljub temu, da vlada Združenih držav omenjenega ni nikoli potrdila, so tekom let informacije o njeni vpletenosti pricurljale na dan. Med njimi izstopa domnevno priznanje uradnika CIE o aretaciji in predaji Mandele južnoafriškim oblastem. Nelson Mandela je sicer do leta 2008 bil na seznamu opazovanih teroristov.

V Zahodni Afriki se trudijo z zajezitvijo izbruha virusa ebole. Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila 86 domnevnih primerov virusa, od tega 59 s smrtnim izidom. Epicenter so vasi v jugovzhodnem delu Gvineje, ki meji na Liberijo in Sierra Leone. Liberijsko Ministrstvo za zdravje in socialno varstvo je za zdaj potrdilo 5 smrtnih žrtev, iz Sierra Leoneja pa oblasti in UNICEF poročajo o domnevnih primerih, ki prav tako prihajajo iz meje z Gvinejo. Ebola velja za enega izmed najbolj nalezljivih in smrtonosnih virusov. Odkrita je bil leta 1976 na območju današnje Demokratične republike Kongo. Virus sprva povzroči visoko vročino, glavobol, bolečine v mišicah, v sklepnih fazah pa notranje krvavitve. Širi se prek kontakta z bolnikom z vdihanim zrakom, aerosolom ali predmeti, ki so bili v stiku z njegovo krvjo ali izločki. Smrtnost je 90-odstotna. Države v Afriki ponavadi sicer odlašajo s priznavanjem podobnih epidemij in njihovih posledic. Razkritja namreč kažejo na nizko sposobnost soočanja z epidemijami in slabo stanje zdravstvenih sistemov.

Na drugi strani kontinenta je kenijska vlada izdala dekret, po katerem se morajo vsi ljudje s statusom begunca in ilegalni imigranti, ki živijo v urbanih območjih, vrniti v begunska taborišča. Notranji minister Joseph Ole Lenku je kot razlog za odločitev navedel varnostne razloge - to so napadi pripadnikov milic, ki kot povračilo kenijski vojaški prisotnosti v Somaliji napadajo civiliste, ki živijo v bližini meje s Somalijo. Do sedaj je veljalo, da so begunci, ki so si poiskali službe ali potrebovali specializirano izobraževanje in zdravstveno oskrbo, lahko živeli v urbanih območjih. Odločitev kenijske vlade je kontroverzna zaradi več razlogov. Veliko število pretežno somalijskih beguncev v Keniji živi že več kot 15 let in so, razen na papirju, popolnoma integrirani v kenijsko družbo. V praksi ta dekret pomeni, da se bodo morali posamezniki in družine, katerih člani živijo in delajo v mestih, preseliti nazaj v popolnoma prenatrpana begunska taboriša Dadaab in Kakuma. Kritiki dekreta opozarjajo tudi, da gre za poskus nadziranja 4-milijonske somalijske skupnosti, živeče v Keniji. Veliko število Somalijcev je namreč že več kot desetletje v postopku urejanja statusa državljanstva, vendar bi po novem tudi ti bili tretirani kot begunci.

Špansko ustavno sodišče je objavilo 36 strani dolg odlok, v katerem je zapisano, da znotraj okvira španske ustave posamezna regija ne more enostransko sklicati referenduma o samoodločanju o integriranosti znotraj Španije. Sodišče je s tem za ničelno in neustavno razglasilo prvo točko katalonske odločbe, ki navaja, da imajo ljudje v regiji zakonito pravico do kršitve španske ustave. Naj spomnimo, da je katalonski regionalni parlament januarja 2013 enoglasno sprejel deklaracijo o samoodločbi, po kateri naj bi ljudje v regiji imeli pravico do volitev, na katerih bi odločali o odcepitvi od Španije. Referendum, ki mu ostro nasprotujejo španski premier Marian Rajoy in Evropska unija, naj bi se zgodil novembra letos.

Francosko društvo za potrošnikove pravice UFC - Que Choisir je vložilo tožbo proti medijskim velikanom Google, Facebook in Twitter, in sicer zaradi kršenja državnih zakonov o zasebnosti. Omenjenim medijskim korporacijam, katerih konzumpcija je pogoj produkcije, očitajo vztrajanje na širokem pridobivanju in hranjenju zasebnih podatkov pod nejasno - in le v angleškem jeziku -  napisanimi pogoji uporabe. Google je sicer s strani francoskega društva za zaščito podatkov CNIL že bil deležen globe v višini 150.000 €.

Rusko-ukrajinske razmere se zaostrujejo. Rusija je zasedla vsa vojaška oporišča na Krimu in načrtuje okrepitev vojaških sil, kar ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk vidi kot pripravo na napad južne in vzhodne Ukrajine. V tem primeru se Ukrajina namerava odzvati nasilno in upa na tehnično in vojaško pomoč. Prav tako ni moč zaslediti težnje po mirni rešitvi s strani ukrajinske vladajoče garniture, ki skuša “uničiti” Rusijo in njenega predsednika Vladimirja Putina, kot je pokazala izjava domnevno zmontiranega posnetka Julije Timošenko. Medtem med Evropsko unijo in Združenimi državami potekajo pogajanja o sklenitvi prosto trgovinskega sporazuma, ki predvideva drug vir uvoza plina za Evropsko unijo, s čimer bi se ta razbremenila ekonomske odvisnosti od Rusije.

Društvo ONEJ - Društvo prekmurske pobude v soboto, 29. 3. 2014, organizira seminar Konoplja v medicini v Grand hotelu Union, kjer bodo skušali demistificirati rabo konoplje. Seminar je odziv na zavrnjeno pobudo o legalizaciji marihuane v medicinske namene in za samozdravljenje, ki je bil naslovljen na vlado. Zakaj so današnjo tiskovno konferenco organizirali pred Ministrstvom za zdravje, nam odgovori Zdravko Pravdič.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

 

Off sta pripravila Anuša in vajenec Tit.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.