Voda Tesli OFF

Aktualno-politična novica
crylon
16. 10. 2020 - 15.00
 / OFF

V ZDA so na podlagi naloga urada za boj proti drogam, znanega pod kratico DEA, pridržali bivšega mehiškega ministra za obrambo Salvadorja Cienfuegosa. Po neuradnih informacijah naj bi mu očitali vpletenost v prekupčevanje z drogami in pranje denarja. Cienfuegos je med letoma 2012 in 2018 služil v vladi predsednika Enriqueja Peña Nieta, čas njegovega ministrovanja pa so zaznamovali boj proti drogam in kartelom ter sporne vojaške operacije, povezane z njimi. Leta 2014 je tako mehiška vojska usmrtila 22 osumljencev, četudi se jih je pred tem več kot deset predalo. Sodišče je nato oprostilo šest od sedmih prisotnih vojakov.

Bernie Sanders izstopil iz tekme za predsedniško nominacijo
 / 9. 4. 2020
Po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump zavrnil sodelovanje v debati s protikandidatom Joejem Bidnom, je vzporedno potekal prenos odgovorov obeh kandidatov na vprašanja publike iz občinskih stavb v Miamiju in Philadelphiji. Tokrat je Trumpu uspelo obsoditi belska suprematistična gibanja, zataknilo pa se mu je pri teoriji zarote QAnon. Njene podpornike je namreč označil za velike nasprotnike pedofilije, med katere se prišteva tudi sam. Oba kandidata bosta v petek nadaljevala z zborovanji v odločilnih zveznih državah, Bidnova kandidadtka za podpredsednico Kamala Harris pa je do nedelje preventivno odpovedala svoje nastope zaradi okužbe svojih spremljevalcev na kampanji. Trump med drugimi stavi na podporo izraelskih Američanov, oglaševati pa je pričel tudi v Izraelu, kjer so se v prestolnici Tel Aviv čez noč pojavili minibusi z napisi »You have to thank Trump« ali »zahvalite se Trumpu«.

Brazilska policija je v sklopu preiskave o protipravno pridobljenih sredstvih, izvorno namenjenih boju proti epidemiji, izvedla racijo pri Chicu Rodriguesu, namestniku predsednika Jairja Bolsonara. O izredno temeljitem postopku policistov priča dejstvo, da so Rodriguesu 30 tisoč realov ali približno štiri tisoč petsto evrov dobesedno potegnili iz riti. Namestnik naj sicer ne bi znal pojasniti izvora vsebine svojega spodnjega perila, zatrdil pa je še, da gre pri vsem skupaj za poskus njegovih političnih nasprotnikov, da bi ga očrnili. Sam naj bi namreč živel spoštovanja vredno življenje, njegova preteklost pa naj bi bila čista. No, čista pa ni bila njegova zadnjica, saj naj bi bili zaseženi bankovci umazani od fekalij.

Nemški upravitelj vodovodov WSE je zaprl pipe na gradbišču tovarne Gigafactory Grünheide ameriškega proizvajalca avtomobilov Tesla. Podjetje naj namreč ne bi plačalo računov, zatrdili pa so, da bo voda pritekla, takoj ko bodo obveznosti poravnane. Gigafactory Grünheide je sicer prva Teslina tovarna v Evropi, ustanovitelj podjetja Elon Musk pa računa, da bo zaposlovala dvanajst tisoč ljudi in proizvedla pol milijona električnih vozil na leto. Nekateri prebivalci okoliških naselij gradnji niso naklonjeni, saj jih skrbi, da bo obrat še dodatno pripomogel k pomanjkanju pitne vode in onesnaževanju podtalnice.

belorusija
Analiza beloruskega protestniškega gibanja
 / 21. 8. 2020
Belorusija je razpisala tiralico za opozicijsko političarko Svetlano Tihanovsko. Očitajo ji poskus spremembe ustavne ureditve, že pred tem pa jo je na podlagi sporazuma med obema državama na seznam iskanih oseb uvrstila Rusija. Tihanovska je po volitvah razglasila zmago, podprla pa je tudi proteste proti predsedniku Aleksandru Lukašenku, ki so vzniknili po njegovi zmagi na volitvah. Tihanovska je pred pregonom zbežala v Litvo, kjer se je že srečala s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel. Večina držav Evropske unije volitev namreč ne priznava, EU pa je proti Belorusiji tudi uvedla sankcije.

Rusija umika sodelovanje pri preiskavi strmoglavljenja letala MH17 nad Ukrajino leta 2014. Kot razlog je rusko zunanje ministrstvo navedlo sovražno naravnanost Nizozemske, ki je poleg Avstralije in Rusije ena izmed treh držav, ki sodelujejo v preiskavi. Letalo družbe Malaysian Airlines je bilo sestreljeno nad območjem, ki so ga nadzirali proruski separatisti, večina potnikov pa je bila Nizozemcev. 

Državni zbor je potrdil predlog petega protikoronskega svežnja, ki podaljšuje nekatere že sprejete ukrepe, nekaj pa je tudi novih. Država bo tako še naprej subvencionirala čakanje na delo, do konca leta pa je predviden tudi temeljni mesečni dohodek v višini tisoč sto evrov za samozaposlene, družbenike, ki so poslovodne osebe, in kmete. Slovenski proračun bo domovom za upokojence kril stroške, povezane z obvladovanjem epidemije, tako da bodo oskrbnine ostale enake. Odsotnost z dela zaradi bolezni bo brez zdravniškega potrdila sedaj možna za največ tri dni, uvedeno pa bo tudi brezplačno prostovoljno cepljenje proti sezonski gripi za vse državljane. Več o tem v današnjem Kultivatorju ob 17-ih.

Med rdeče statistične regije, za katere veljajo strožji ukrepi za zajezitev epidemije, je od sedaj uvrščena tudi pomurska regija. Preostale regije na seznamu pa so gorenjska, osrednjeslovenska, savinjska, posavska, zasavska, koroška in jugovzhodna Slovenija.

Kako je epidemija covida-19 poskrbela za nastavke epskega spopada med RKC in sicer desno vlado Janeza Janše?
 / 14. 10. 2020
Vrag je vzel šalo tudi slovenski rimokatoliški cerkvi. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki se je na današnji novinarski konferenci pridružil »Koronakacotu«, je sporočil, da ob letošnjem dnevu mrtvih ne bo javnih molitev na pokopališčih. Zavrnil je možnost maš na daljavo, po spletu pa bo vendarle potekal verouk v rdečih regijah za otroke od šestega razreda osnovne šole naprej. Še vedno pa bodo v živo potekale spovedi, če bo pri tem možno vzpostaviti ustrezne varnostne ukrepe.

Državni zbor je z 48-imi glasovi za potrdil kandidata za ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki prav tako kot njegova predhodnica prihaja iz stranke DeSUS. Med prioritetami svojega mandata je izpostavil vzpostavitev podlage za preprečevanje prašičje kuge, spremembo zemljiške zakonodaje, predvsem glede podaljševanja zakupov zemlje v državni lasti, in posodobitev zakona o skladu kmetijskih zemljišč. Po izobrazbi je agrarni ekonomist, zadnji dve leti pa je služil kot državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na začetku kariere je prideloval zelenjavo v podjetju Zeleni hit, kasneje pa je postal dekan na novo ustanovljene visoke šole za upravljanje podeželja, ki jo je ustanovil skupaj z nekdanjim predsednikom državnega sveta Tonetom Hrovatom in ki zaposluje znane obraze iz politike, med drugim predsednika SLS Marjana Podobnika, šest predmetov pa predava kar Podgoršek sam. Program med študenti sicer ni najbolj priljubljen, saj je v šestih letih od ustanovitve šole študij zaključilo zgolj 22 oseb, prav tako pa ustanovi ni uspelo pridobiti državne koncesije in posledično državnega financiranja svojega programa.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.