VOFFhuni v Sloveniji

Aktualno-politična novica
30. 1. 2023 - 15.00
 / OFF

V kitajski provinci Sečuan bodo zaradi padajoče natalitete tudi neporočene osebe lahko imele otroke. Čeprav je vlada do zdaj vztrajala, da smejo rojevati samo poročene ženske in da lahko poročeni pari lokalnim oblastem prijavijo največ dva otroka, je peta najbolj naseljena provinca v državi to pravilo zaradi rekordno nizke ravni rodnosti in porok razveljavila. Od 15. februarja bodo tako lahko poročeni pari in vsi posamezniki, ki želijo imeti otroke, registrirali neomejeno število otrok. Pravice, ki so jih do zdaj uživali samo poročeni pari, bodo po novem razširjene tudi na samske posameznike. Provinca jim bo zagotovila materinsko zavarovanje za kritje zdravstvenih stroškov in plačan porodniški dopust. 

Na čeških predsedniških volitvah je v drugem krogu z 58 odstotki glasov zmagal upokojeni general Petr Pavel. Kot neodvisni kandidat je užival podporo desnosredinske vlade in premierja Petra Fiale. Njegov protikandidat je bil nekdanji premier Andrej Babiš. Volilna udeležba v drugem krogu je bila 70-odstotna. Čehi so predsednika države izvolili tretjič, pred tem ga je volil parlament. Pavel je zagovornik zveze Nato in je kot prvi general iz vzhodne države članice med letoma 2015 in 2018 predsedoval Natovemu vojaškemu odboru. Zavzema se za nadaljnjo brezpogojno podporo Kijevu, promovira uvedbo evra na Češkem in podpira istospolne poroke. Vloga češkega predsednika je sicer predvsem protokolarna, a je vrhovni poveljnik oboroženih sil. 

Zakaj je propadla vlada Liz Truss?
 / 25. 10. 2022
Britanski premier Rishi Sunak je zaradi kršitev ministrskega kodeksa odstavil generalnega sekretarja konservativne stranke, Nadhima Zahawija. Preiskava, ki je bila na Sunakovo pobudo opravljena v preteklih dneh, je pokazala, da se je Zahawi v času opravljanja funkcije finančnega ministra v prejšnji vladi izogibal plačevanju davkov. Davčni upravi namreč ni poročal o prihodkih v njegovem podjetju za javnomnenjske raziskave YouGov, kasneje pa je upravi tudi plačal kazen v višini 5 in pol milijonov evrov. 

Napad na tovarno streliva v iranskem Isfahanu je izvedel Izrael, sklicujoč se na neimenovane ameriške uradnike, poroča Wall Street Journal. Iranski sistem zračne obrambe je sestrelil eno brezpilotno letalo, dve pa naj bi eksplodirali in lažje poškodovali streho objekta tovarne. Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je dejal, da je napad strahopetno dejanje, ki pa ne more zaustaviti zavzetosti iranskih strokovnjakov za miroljuben jedrski razvoj. Napadena stavba leži zraven iranskega centra za vesoljske raziskave, ki je pod sankcijami Združenih držav Amerike, saj naj bi v njem razvijali balistične rakete. Iran je pod strogimi ameriškimi in zahodnimi sankcijami od leta 2018, ko je Donald Trump enostransko odstopil od iranskega jedrskega sporazuma. Izrael je v preteklosti večkrat dokumentirano bombardiral lokacije v Iranu, ker je po trditvah izraelskih obveščevalcev Iran razvijal atomsko orožje. Napad v Isfahanu je prvi pod novo vlado Benjamina Netanjahuja. 

Izraelsko teptanje človekovih pravic
 / 11. 5. 2021
Netanjahu je po dveh napadih Palestincev v Jeruzalemu napovedal pospešeno izdajanje dovoljenj državljanom Izraela za nošenje in uporabo orožja. Napada sta se zgodila po raciji izraelske vojske na begunsko taborišče v mestu Dženin na Zahodnem bregu, v kateri je bilo ubitih deset Palestincev. 

Namesto Rusov bodo v libanonskem morju nafto iskali Katarci. Libanonska vlada je podpisala sporazum s podjetjem QatarEnergy, italijanskim ENI-jem in francoskim Totalom. Total in ENI bi pri iskanju nafte sodelovala z ruskim Novatekom, a je ta dogovor po zahodnih sankcijah proti Rusiji padel v vodo. Nafto bodo podjetja iskala v devetem bloku libanonskih teritorialnih vod oziroma na polju Kana , ki meji na teritorialne vode Izraela. Lani sta Libanon in Izrael sprejela sporazum o delitvi gospodarskih con, po katerem je izkoriščanje tega polja pripadlo Libanonu – a še prej morajo tam nafto odkriti. V primeru, da bi kaj odkrili, bosta ENI in Total imela pravico vsak do 35 odstotkov nafte, preostalih 30 odstotkov pa bi pripadalo QatarEnergy.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, krajše Sova, je v Ljubljani odkrila in priprla dva tuja državljana, ki sta obtožena vohunjenja za Rusijo. Vohuna sta pod krinko podjetnikov z državljanstvom ene od južnoameriških držav delovala v poslovni stavbi Lesnine za Bežigradom, tam naj bi se ukvarjala s prodajo nepremičnin in starin. Na okrožnem državnem sodišču v Ljubljani so potrdili, da so predkazenski postopek začeli decembra lani, ko so na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo dveh fizičnih oseb zaradi suma kaznivega dejanja vohunstva. Osumljenca sta trenutno v priporu, skupno pa jima grozi do osem let zaporne kazni. 

Civilna iniciativa Melamin mora ven iz mesta in nevladna okoljevarstvena organizacija Rovo sta na vlado naslovili pobudo za razveljavitev odločbe, ki je kemični tovarni Melamin iz Kočevja razširila okoljevarstveno dovoljenje. V odločbi je namreč navedenih 63 parcelnih zemljišč, za katere je Melamin pridobil enotno okoljevarstveno dovoljenje, čeprav se na njih izvajajo različni tehnološki postopki. Civilna iniciativa opozarja tudi na dejstvo, da so najbližje hiše od tovarne, ki operira z nevarnimi snovmi in napravami, oddaljene le 100 metrov. Razloge za vložitev pobude za razveljavitev odločbe podrobneje opiše Gorazd Marinček, predstavnik Rova.

Marinček

Postopek pridobitve dovoljenja za dopolnitev starega okoljevarstvenega dovoljenja pojasni Marko Rovan, koordinator iniciative Melamin mora ven iz mesta. 

Rovan

Civilna iniciativa in Rovo zahtevata natančno presojo vplivov tovarne na okolje ter upoštevanje vseh predpisanih varnostnih razdalj. Po besedah Gorazda Marinčka bi bilo treba proizvodnjo v Kočevju takoj ustaviti. 

Državni zbor je sprejel novelo kazenskega zakonika. Novela usklajuje zakonik z evropskimi direktivami, med drugim za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi uvaja strožje kazni za javne uslužbence, ki sodelujejo v njej. Poleg tega novela vključuje opredelitev zbiranja denarja in drugih materialnih sredstev z namenom, da jih deloma ali v celoti uporabi terorist ali teroristična organizacija, kot kaznivo dejanje.

 

OFF je pripravila vajenka Lara, pomagal je Jan.

 

Vir fotografije: prirejeno po nepremicinine.net in publicdomainvectors

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness