woltOFF in GlovOFF

Aktualno-politična novica
16. 8. 2022 - 15.00
 / OFF

V Kansasu volivci odločili proti prepovedi splava, novo podaljšanje premirja v Jemnu
 / 3. 8. 2022

Kitajska je po drugem uradnem obisku delegacije ameriškega predstavniškega doma na Tajvanu uvedla sankcije proti sedmim tajvanskim uradnikom. Peking skupino obtožuje, da si prizadeva za neodvisnost otoka, ki ga razume kot del svojega ozemlja. Skupini trdoglavih separatističnih elementov, kakor jih imenuje Kitajska, bo prepovedan vstop na ozemlje celinske Kitajske ter ozemlja Hongkonga in Macaa. Poleg tega oni ali institucije, ki jih zastopajo, ne bodo smeli sodelovati in poslovati s kitajskimi partnerji. Ena od sedmih uradnikov, ki so tarče povračilnih ukrepov Pekinga, je Hsiao Bi-Khim, predstavnica Tajvana v Združenih državah Amerike.

Razveljavitev Roe proti Wade in posledična prepoved splava v ZDA
 / 27. 6. 2022

Kitajske oblasti bodo v prihodnosti poskušale zmanjšati število splavov in povečati dostop do različnih načinov umetne oploditve, je sporočila Kitajska nacionalna zdravstvena služba. Izboljšali in izvajali bi podporne ukrepe od obdavčitve in zavarovanja do večje dostopnosti izobraževanja in stanovanj, pri čemer bi lokalne oblasti spodbujali k povečevanju storitev varstva otrok, prav tako pa naj bi se osredotočili na ustvarjanje delovnih mest, ki bi bila bolj prijazna družinam. Na državni ravni naj bi se tudi izvajala promocija reproduktivnega zdravja s ciljem, citiramo, »preprečevanja nenačrtovanih nosečnosti in zmanjševanja števila splavov, ki niso zdravstveno nujni«. Konec citata. Kitajska stopnja rodnosti je bila leta 2021 1,16 otroka na družino, kar je ena najnižjih na svetu. Ukrepi naj bi pomagali povečati rodnost.

Zaslišanje pred ameriškim kongresom glede vdora v Kapitol, turška zahteva po demilitarizaciji Egejskih otokov
 / 10. 6. 2022

Turške sile so začele z obstreljevanjem kurdskega mesta Kobane na severu Sirije. V obstreljevanju so ubile enega otroka in ranile več drugih civilistov. Napadi so se dogajali čez dan in so se ponoči samo še stopnjevali. Mesto, ki velja za središče kurdskega samoorganiziranja v Rožavi, je bilo razmeroma mirno, odkar so ga Kurdi osvobodili okupacije Islamske države. Drugače je od konca leta 2019 v drugih kurdskih mestih na severu Sirije. Takrat je turška vojska ob pomoči islamističnih milic začela invazijo proti Kurdom, ki jih turška oblast razume kot grožnjo državni varnosti. V zadnjem obdobju je turška vojska začela stopnjevati napade z brezpilotnimi letalniki na kurdska mesta. Minuli mesec so Turki ubili najmanj tri kurdske poveljnike.

William Ruto je novi predsednik Kenije. Kenijska volilna komisija je nekdanjega podpredsednika razglasila za novega predsednika države. Ruto je dobil nekaj več kot 50 odstotkov glasov, njegov protikandidat Raila Odinga, ki kandidira že petič, pa nekaj manj kot 49 odstotkov. Objava rezultatov je bila odložena za več kot dve uri, saj se štirje člani volilne komisije, ki ji je predsedoval Wafula Chebukati, niso strinjali z rezultatom, prav tako pa so menili, da zadnja faza volitev ni bila transparentna. V ponedeljek je pred objavo rezultatov Rutov nasprotnik Odinga rezultate prav tako zavrnil in izjavil, da hočejo v stranki sami pregledati izid volitev, preden ga lahko priznajo. O zmagi na volitvah – William Ruto.

Izjava

Samo teden dni po inavguraciji je kolumbijski predsednik Gustavo Petro upokojil 52 generalov. Gre za prvi tako množičen ukrep v zgodovini Kolumbije, ki je namenjen boju proti korupciji. Največ upokojenih generalov je iz policije, nato iz vojske in letalstva ter še šest mornariških admiralov. Petro je že ob kandidaturi opozarjal, da bo nove vodstvene kadre iskal med mlajšimi posamezniki. To je nakazal tudi nastop novega obrambnega ministra Ivana Velasqueza, ki je dejal, da bodo vsi, ki so bili vpleteni v kakršno koli nepravilnost, odstavljeni.

Dva lovca MiG-21 sta v okviru Natovega sistema zračne obrambe v ponedeljek na jugu Hrvaške prestregla manjše civilno letalo, ki je vstopilo v hrvaški zračni prostor, je sporočilo hrvaško obrambno ministrstvo. Letalo vrste Beechcraft z ameriškimi registracijami je letelo iz Grčije v Slovenijo. Dva dežurna lovca sta letalo prestregla po ukazu Natovega poveljstva v španskem Torrejonu, ker s pilotom letala niso mogli vzpostaviti radijske zveze. Po pilotovi vizualni potrditvi so se lovci vrnili, ugotovljeno je bilo, da je odpovedala letalska elektronika. Civilno letalo je nadaljevalo pot do pristanka v Sloveniji.

Dostavljalski podjetji Wolt in Glovo sta z Mestno občino Ljubljana dosegli dogovor, v sklopu katerega bodo dostavljalci na nahrbtnikih nosili številke za lažjo identifikacijo. Občani bodo dostavljalce na podlagi tega lahko prijavili ob morebitnih prekrških prometnih predpisov. Župan Mestne občine Ljubljana je na tiskovni konferenci dodal, da gre za najmilejši možen ukrep za podjetji in občino.

Izjava

Janković je bil tudi kritičen do hitre vožnje dostavljalcev. Po njegovem mnenju jim ni treba hiteti z dostavami. Poleg tega je bil kritičen do odnosa dostavljalcev do mestnih redarjev. 

Izjava

V primeru večkratnih kršitev enega dostavljalca bosta Wolt in Glovo z njim prekinila pogodbo. Najmilejši ukrep za podjetji – ne pa za delavce, torej.

Stanovanjski sklad Republi je z Razvojno banko Sveta Evrope podpisal pogodbo o posojilu v višini 70 milijonov evrov. S posojilom bo sklad izvedel projekt izgradnje 906 javnih stanovanj za najem na desetih lokacijah v 7 statističnih regijah.

OFF je pripravila vajenka Andrea, mentorirala sta Dugi in Žan.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.