Čeh in Nigerijci v Dravi

Oddaja
12. 2. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

V enem najstarejših slovenskih urbanih naselij, katerega korenine segajo daleč v antiko, si znameniti kurenti že obešajo zvonce okoli pasu, svoje želodce pa intenzivno pripravljajo na vnos ogromnih količin alkohola med pustovanjem. Bližina pomladi, ki jo naznanjajo kurenti, pomeni tudi skorajšnje nadaljevanje sezone druge Slovenske nogometne lige. A enajstouvrščen Nogometni klub Drava Dakinda s Ptuja se ne ukvarja zgolj s taktično in telesno pripravo nogometašev, temveč se sooča z zamenjavo vodstva in preklicem sodelovanja z investitorji. Predsednik kluba je po burni izredni skupščini postal nekdanji slovenski reprezentant Nastja, mlajši izmed dvojca bratskih vezistov Čeh.

Pred slabimi tremi leti je takratni predsednik kluba, že imenovani Nastja Čeh, zaradi finančnih težav na Ptuj pripreljal investitorsko podjetje Dakinda iz Nigerije. Seveda ne po naključju, z lastnikom podjetja Emmanuelom Olojo Akpakwujem je namreč prijateljeval nekdanji nogometaš Drave Odiri Jonathan Endourance, ki prav tako prihaja iz Nigerije. S finančno pomočjo je vodstvo kluba želelo ponovno pridobiti podporo lokalne skupnosti in v mesto ob Dravi vrniti nogometni duh. Že takrat so se pojavili dvomi o smotrnosti te poteze, ki jih je s svojo podporo in obiskom Ptuja malce utišal upokojeni nigerijski nogometni zvezdnik Nwankwo Kanu, ki je blestel predvsem v angleški Premier League. Financiranje kluba pa je pomenilo tudi zamenjavo v vodstvu - Nastja Čeh je postal podpredsednik, predsedniški stolček pa je zasedel Emmanuel Akpakwu, lastnik investitorskega podjetja. Sodelovanje podjetja in nogometnega kluba ter njegov razvoj oriše športni novinar portala Ekipa24 Robert Balantič. 

Izjava

A Dakinda je kaj kmalu pričela zamujati s sponzorskimi nakazili, kar je, to je seveda jasno, skrhalo odnose med Čehom in investitorji. Dolg naj bi danes znašal že približno 400 tisoč evrov. 

Izjava

Obtožbe pa strelja tudi lastnik Dakinde in donedavni predsednik kluba Akpakwu. Pred izredno skupščino kluba je namreč medijem v elektronskem sporočilu naznanil, da bodo glasovali o razrešitvi podpredsednika - to je Nastje Čeha -, saj naj bi po njegovi krivdi v klubski bilanci zmanjkalo več kot 200 tisoč evrov. Odvetnik Borut Razgoršek, ki sodeluje s podjetjem Dakinda, je potrdil, da je donedavni predsednik nogometnega kluba sprožil postopke pri policiji ter evropski in svetovni nogometni organizaciji, ki jih je obljubil po odhodu iz razburkane skupščine. Balantič pojasni, da gre nemara le za stare zamere, saj se je že na skupščini izkazalo, da Akpakwu Čehu ne očita kraje, temveč le netransparentnost.

Izjava

Delovnopravni položaj delavcev v ekipnih športih
 / 28. 7. 2019
Finančne težave kluba tudi pod pokroviteljstvom nigerijskega podjetja trajajo že več časa. Lani poleti smo v oddaji Suspenzor poročali o težavah pri izplačilu plač nekaterim tujim nogometašem NK Drave. Takrat je Drava za finančno pomoč zaprosila Sindikat profesionalnih nogometašev, krajše SPINS. Predsednik sindikata Dejan Stefanović je takrat pojasnil, da je sindikat s temu namenjenim skladom pomagal že štirim klubom, sredstev pa ni povrnil še noben.

Izjava

Kljub posojilu so bili nekateri igralci nezadovoljni s svojim izplačilom, predvsem nigerijski nogometaš Prince Ogochukwu Akpomudia. A Čeh se je takrat branil, da igralci pač niso razumeli razlike med bruto in neto zneskom.

Izjava

Stefanović je v Suspenzorju opozoril, da ima klub jasno določeno odgovornost do igralcev, predvsem tujih. Potemtakem bi moral klub sam rešiti finančne nesporazume s svojimi igralci.

Izjava

Stečaj košarkarskega kluba Parklji
 / 28. 1. 2020
Finančne in trenutne kadrovske težave pa niso največja skrb ptujskega kluba. NK Drava se je že pred nastopom Nastje Čeha na predsedniški funkciji in kasnejšo povezavo z nigerijsko Dakindo soočal predvsem z nizko podporo lokalne skupnosti. Čeh je odnose s prebivalci mesta ob Dravi predstavil za Suzpenzor julija lani. 

Izjava

To je bil tudi eden izmed razlogov, da je uprava sploh poiskala nigerijske investitorje, kot pojasni Balantič.

Izjava

Trenutni spor in zamenjava vodstva bosta seveda vplivala tudi na odnose kluba s ptujsko javnostjo. Balantič predstavi notranja razmerja v klubu.

Izjava

Integracija beguncev prek nogometa
 / 17. 4. 2016
Drava se že spogleduje z novimi investitorji, da bi nekako omilili učinek trenutnega spora na nogomet in sodelovanje s prebivalci Ptuja. A investitorji ne bodo ne iz Črne gore niti iz Španije, kot so poročali nekateri mediji.

Izjava

Za konec Balantič predstavi, kakšne probleme si lahko nakoplje slovenski nogomet, če uprave klubov ne bodo previdne pri izbiri investitorjev.

Izjava

Zaključimo v stilu: s pravim srcem in z glavo!

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.