Bolnišnice pod utežmi

Aktualno-politična novica
21. 3. 2017 - 17.03
 / OFFsajd

V tem mesecu potekajo seje svetov bolnišnic in drugih zdravstvenih zavodov, na katerih bolnišnice polagajo račune za lansko leto. Številne so izkazale precejšnje izgube, največjo pa beležijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana - kar 25 in pol milijonov evrov. Precej manjšo izgubo so pridelali v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, dva in pol milijona evrov. O tem svet bolnišnice razpravlja danes. Več kot milijonsko izgubo, natančneje 1,2 milijona evrov, je pridelala bolnišnica na Ptuju. Stanje v zdravstvenih ustanovah pojasnuje Metod Mezek, direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije:

Izjava

Velik del povečanih stroškov, ki so poslabšali poslovne rezultate, je bil dvig plačnih razredov, višji regres in sprostitev napredovanj, ki so posledica dogovora ministrice za zdravje, Milojke Kolar Celarc, in zdravniškega sindikata. Dražijo se tudi zdravila in drug bolnišnični material. Razloge pojasnjuje Mezek:

Izjava

Največje izgube je pridelal ljubljanski klinični center, kar 25 in pol milijona evrov. Nekaj več kot 80 odstotkov te izgube je prišlo iz rednega poslovanja, torej višjih stroškov dela ter nakupovanja zdravil in materiala. Vire izgub opiše Simona Potočnik, pomočnica generalnega direktorja UKC Ljubljana za ekonomske zadeve:

Izjava

Še 5 milijonov pa je prispeval odpis starih terjatev, ki so se nabrale v zadnjih petnajstih letih. Pojasnuje Potočnik:

Izjava

Izguba v ljubljanskem kliničnem centru ni nič presenetljivega, saj se izgube kopičijo že več let in sedaj kumulativno znašajo že več kot 125 milijonov evrov. Zakaj se izgube kopičijo v Ljubljani, razloži Metod Mezek iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije:

Izjava

Če je bila izguba UKC Ljubljana pričakovana, pa je bila izguba Splošne bolnišnice Ptuj presenečenje tudi za sam svet bolnišnice. Leto poprej se je namreč bolnišnica izvila iz rdečih številk, polletno poročilo vodstva bolnišnice, ki ga je svet dobil na mizo septembra lani, pa je izkazovalo pozitivno ničlo. Sedaj je bolnišnica izkazala 1,2 milijona izgube. Potek seje, ki je potekala včeraj, opiše Miran Golub, ki v svetu predstavlja lokalne občine:

Izjava

Glavni razlog za nastalo izgubo je to, da je ptujska bolnišnica pričakovala višja sredstva od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in sicer iz naslova povečane obravnave težjih bolnikov. Pojasni Golub:

Izjava

Točka spora med bolnišnicami in Zavodom za zdravstveno zavarovanje je predvsem pri določitvi tako imenovanih uteži, ki izražajo kako zahtevne bolnike obravnava posamezni zdravstveni zavod. Na podlagi tega Zavod za zdravstveno zavarovanje z bolnišnicami sklene dogovor o programu bolnišnice za prihodnje leto in sredstvih, ki jih dobijo bolnišnice. Sistem uteži razloži Metod Mezek:

Izjava

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije se s pritožbami ptujske bolnišnice, da bi jim glede na zahtevnost izvajanih storitev morala pripadati višja utež, ne strinjajo. Damjan Kos iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje pojasni, da je bila bolnišnica Ptuj vnaprej seznanjena z višino financiranja, skladno z veljavnim predpisom, ki ga je maja lani sprejela vlada:

Izjava

Rešitev za bolnišnice, kakršna je ptujska, je ravno ta, ki je zaslužna za rdeče številke v Ljubljani. Namreč, pošiljanje bolnikov v klinične centre. V ptujskem primeru je to klinični center v Mariboru. Na to namigujejo tudi v Zavodu za zdravstveno zavarovanje:

Izjava

Da je prelaganje težkih bolnikov med bolnišnicami napačna rešitev, pa menijo v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. Problematiko razloži predsednik združenja Mezek:

Izjava

V končni analizi se ne moremo izogniti dejstvu, ki je znan že dolgo. Namreč, da bo zdravstvenemu sistemu potrebno nameniti več denarja. Zaključuje Mezek:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness