Cepi se, kdor se more

Aktualno-politična novica
26. 5. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Izjava

Takole je svojo prognozo glede cepljenja danes napovedal državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu. Število obolevnikov se je res zmanjšuje in s tem, ko je danes sedemdnevno povprečje novoobolelih padlo pod 300, je država glede na januarja sprejeti vladni semafor ukrepov prišla v tako imenovano zeleno fazo. O tem bo morala sicer odločiti še strokovna skupina. V zeleni fazi bi sicer moralo priti do odprave vseh omejitev z redkejšimi izjemami, kot je na primer odpiranje nočnih klubov.

Premier Janez Janša je danes v državnem zboru, ki na današnji dan razpravlja o ustavni obtožbi proti njemu zaradi decembrske  odločitve, da se odpove enemu izmed naročil cepiva proizvajalca Pfizer, povedal, da pričakuje, da bo stanje razglašene epidemije trajalo do sredine junija, potem pa bo vlada odpravila večino ukrepov. Prav tako bo sredi junija uvedeno tako imenovano zeleno potrdilo, s katerim bo mogoče izkazati nekužnost; to pomeni, da je nosilec tega potrdila bodisi že cepljen, prebolevnik, ali pa ima svež negativni izid s testiranja.  

Cepljenje v Sloveniji sicer zaostaja za evropskim povprečjem. Medtem ko je v Evropi prvi odmerek katerega od cepiv prejelo nekaj več kot 40 odstotkov ljudi, je ta odstotek v Sloveniji za četrtino nižji, pri približno 30 odstotkih.

Po obdobju bolj hitrega cepljenja je bilo s cepljenjem – še posebej v zadnjih dveh tednih – kar nekaj težav, predvsem zaradi zmanjšanih dobav cepiva. Vodja organizacije pri daleč največjem cepilnem centru v državi, ki ga vodi Zdravstveni dom Ljubljana, Simona Repar Bornšek, je včeraj pojasnila količinski primanjkljaj v dobavah za ta teden.

Izjava

Če sta do nedavnega dve tretjini cepljenj predstavljali prvi odmerki in ena tretjina drugi, in se je torej hitrost cepljenja povečevala, se je sedaj to razmerje obrnilo na glavo. Večino pikov v cepilnih centrih dobijo tisti, ki so že bili cepljeni prvič. Hitrost cepljenja se je torej drastično upočasnila. Kljub temu pa v cepilnih centrih ostajajo cepiva proizvajalca AstraZeneca, ki jih ljudje pogosto zavračajo.

Izjava
Po besedah Repar Bornšek glavni razlog za zavračanje cepiva AstraZenece niso stranski učinki, ampak dolg čas čakanja na poživitveni drugi odmerek in dejstvo, da zgolj eno cepljenje še ne omogoča pridobitve zelenega potrdila oz. se mora oseba še vedno testirati, da izkaže svojo nekužnost.

Število čakajočih v Ljubljani se sicer zmanjšuje. Tako vsaj trdijo v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Izjava
Glede na anekdotična pričevanja so nekateri v teh vrstah vendarle dlje časa. Za precej zmede je poskrbelo slabo sodelovanje med državnim in lokalnim zdravstvenim sistemom. Na vladi so namreč pred nekaj tedni, torej nekaj mesecev po zagonu cepljenja, končno zagnali svojo aplikacijo zVem. Pred tem se je bilo moč prijaviti preko drugih kanalov, najprej preko Nacionalnega inštituta za javno zdravje in osebnih zdravnikov. Zdravstveni dom Ljubljana se je odločil uporabiti svoj portal Gospodar zdravja. Prijave preko portala zVem so v svojo bazo začeli prenašati šele pretekli petek. Ob tem so na vladi vseeno zagotavljali, da je potrebna zgolj prijava preko portalov, ki jih je organizirala vlada.
Napake v prenašanju podatkov so številne. Nekateri so bili povabljeni že na tretje cepljenje, drugi so očitno padli čez sito luknjičastih podatkovnih baz. Pritožbe ali spremembe so zelo težke, saj klicni center, ki so ga vzpostavili v Zdravstvenem domu Ljubljana, ni kos svoji nalogi. »Prav tako je izjemno obremenjen elektronski naslov, saj e-sporočila prihajajo v časovnem razmaku 10 sekund«, so povedali v ZD Ljubljana.

Še večja zmešnajva, ki je pri Ljubljančanih povzročila nemalo slabe volje in so jo bili sicer deležni predvsem ničesar krivi honorarni zaposleni na recepciji Gospodarskega razstavišča, pa je povzročilo prijavljanje preko spletne strani, ki naj ne bi bila namenjena splošni javnosti, ampak zgolj nekaterim podjetjem. Vsi ostali, ki so se na ta način prijavil in dobili tudi potrditev prijave in vabilo na cepilno mesto, so na Gospodarca prišli zaman. Receptorji so jim povedali, da cepijo zgolj kritično infrastrukturo, predvsem zaposlene v Leku oziroma Novartisu, ter da se tisti, ki so se prijavili sami in ne preko podjetja, ne morejo cepiti. Kdo se je smel cepiti v petek, pojasni Repar Bornšek.

 Izjava

Takšnega cepljenja sicer v tem tednu naj ne bi bilo.

Izjava
Razlog za skrb bi v razmišljanju vodilnih v zdravstvenem sistemu vendarle moral biti. Cepljenje poteka počasi in s številnimi težavami, ki jih glede na razpoložljiva sredstva ne bi smeli pričakovati. Pozivi k pridnosti ne zaležejo, če državljani hkrati izgubljajo zaupanje v sistem.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness