16. 9. 2015 – 17.00

Cerkve, skupnosti in politične malverzacije

Audio file

V Črni gori so zaključili z razpravo o novem načrtu Zakona o svobodi veroizpovedi. Slednji ureja registracijo verskih skupnosti, njihovo delovanje znotraj pravnega reda, plačevanje davkov ter upravljanje z imovino. Predlog je že sprožil negodovanje klerikov in njihovega občestva. Za začetek pa pustimo, da nas Vladimir Bakrač, sociolog religije, seznani z versko sestavo te - nekoč bratske - republike.

Izjava

Položaj verskih skupnosti v Črni Gori krovno ureja jugoslovanski zakon iz leta 1977. Posamezne verske skupnosti imajo z državo sklenjene tudi posebne dogovore, zato je s stališča reda in discipline enotna nomotehnična rešitev dobrodošla. Situacijo in pravne statuse posameznih verskih skupnosti opiše Bakrač.

Izjava

Nedeljko Rudovič, nekdanji politični urednik Vjesti, zdaj pa član državljanskega gibanja URA, nas opozori, da je čas lansiranja predloga zakona zanimiv, še posebej v kontekstu bližajočih se parlamentarnih volitev.

Izjava

Obenem Rudovič opozarja tudi na populistične namere Mila Đukanovića, črnogorskega premiera in predsednika Demokratične stranke socialistov Črne Gore.

Izjava

Slednje ne preseneča, ko si ogledamo figurativno knjigo pritožb in pohval, torej zadovoljstvo nekaterih in nezadovoljstvo drugih verskih skupnosti, več Bakrač.

Izjava

Srbsko pravoslavno cerkev v Črni gori in Rimokatoliško cerkev najbolj moti ponovni oziroma bolje rečeno prvi vpis v register verskih skupnosti. Omenjeni entiteti namreč želita, da se jima ob vpisu prizna kulturnozgodovinska vloga pri razvoju te balkanske države.

Omenjeni instituciji moti tudi dejstvo, da morajo biti meje verskih skupnosti usklajene z mejami države ter da mora biti njihov sedež znotraj Črne Gore. Ob tem spomnimo, da rimokatoliški kler občuti domotožje ob omembi Vatikana, srbsko-pravoslavni pa ob omembi Beograda.

Rudovič ob tem izpostavlja, da je kontekst, v katerem zakon prihaja, slab, nekateri ukrepi pa so vendarle dobri.

Izjava

Bakrač pa meni, da nekateri ukrepi zakona načenjajo laičnost in sekularnost države Črne gore.

Izjava

Za konec v maniri šokantnih zaključkov dodajmo, da v rajon ukrepov, ki načenjajo sekularistično naravo Črne Gore gotovo spada tudi določba, da morajo verske skupnosti ob menjavi dostojanstvenika obvestiti vlado.

 

Dodaj komentar

Komentiraj