Enakost na papirju

Oddaja
24. 5. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je predsednika republike Boruta Pahorja seznanil z letnim poročilom za minulo leto. Na državnem organu za spodbujanje enakopravne obravnave in zagotavljanje varstva pred diskriminacijo so četrto leto zapored prejeli več prijav primerov domnevne diskriminacije in predlogov sistemskih rešitev v obliki priporočil kakor leto prej. Delo zagovornika je bilo sicer zaznamovano tudi s presojanjem morebitne diskriminatornosti posameznih epidemioloških ukrepov. Vendar so problemi neenakih pogojev prebivalcev neprimerno globlji od problemov, ki jih je svobodoljubnim državljanom zagodla epidemija. Zato smo na Radiu Študent z Miho Lobnikom govorili o ugotovljeni diskriminaciji tistih, ki so neenaki že strukturno.

Zagovornik je po presojanju na primer ugotovil, da je Zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke diskriminatoren do športnikov invalidov. Športnikom invalidom, ki so prejeli medaljo na svetovnih prvenstvih v olimpijski disciplini ali panogi, namreč zakon ne priznava pravice do dodatka k pokojnini. Primer opiše Lobnik.

Izjava

Ministrstvo za šolstvo, ki je pristojno za spremembo zakona, je njegovo spremembo tudi obljubilo, vendar tega zaenkrat ni izpolnilo.

K spremembam je zagovornik prispeval na področju omejevanja izplačevanja božičnic. Zaposlene, ki jim zaradi osebnih okoliščin, kot sta najpogosteje porodniški dopust ali bolniška odsotnost, delodajalci niso izplačali polne božičnice, namreč po ugotovitvah zagovornika delodajalci posredno diskriminirajo. V enem primeru je argumentacijo zagovornika potrdilo tudi upravno sodišče.

Izjava

V ženskem zaporu na Igu je zagovornik načela enakosti ugotovil neenako obravnavo zapornic, saj so za razliko od moških kaznjencev v drugih zaporih imele omejene pravice do sprejemanja obiskov, do zasebnih stikov in telefonski klicev. Delno so v zaporu nepravilnosti že obravnavali, je pa država proti odločbi zagovornika, s katero je ugotovil diskriminacijo, sprožila upravni spor. 

Izjava

Zagovornik je presojal tudi v primeru, ko sta konec leta 2019 dva prosilca za azil, kot smo poročali takrat, ostala brez taksi prevoza, ker je taksist Taksija Metro njun prevoz zavrnil. Zagovornik je ugotovil, da sta voznika s tem kršila prepoved neposredne diskriminacije zaradi rase ali etničnega porekla.

Izjava

Zaprtje taborišča Vučjak in diskriminacija taksi službe Metro
 / 6. 12. 2019

Taksi službi je zagovornik priporočil, naj sprejme interni akt o enaki obravnavi strank ne glede na njihove osebne okoliščine in naj vsakemu pogodbenemu izvajalcu ob začetku sodelovanja predloži v podpis izjavo o spoštovanju načel enake obravnave. Poleg tega naj vsaj enkrat letno za zaposlene organizira usposabljanje o prepovedi diskriminacije. Izhajajoč iz letnega poročila zagovornika, taksi služba priporočil še ni upoštevala. Sankcij zagovornik načela enakosti sicer ne more izreči, a je o kršitvi obvestil tržni inšpektorat.

Izjava

Malim zmagam naproti - tudi po uradniški poti.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness