19. 8. 2024 – 17.00

Ficov zgled za Janšo

Audio file
Vir: Kolaž (po Wikimedia Commons)
Audio file
17. 1. 2024 – 17.00
Poljska koalicija pokaže, kako se resno lotiti javnih medijev

V Bratislavi so se prejšnji teden začeli protesti proti vladi Roberta Fica, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Slovaki so protestirali proti vladnemu prevzemu javnega medija, sprožilec protestov pa sta bili še razrešitvi direktorjev Nacionalne galerije in Nacionalnega gledališča. Slovaška televizija in radio, krajše STVR, je kot javni medij zamenjala Radio in televizijo Slovaška ali RTVS v začetku julija, dva tedna po tem, ko je parlament sprejel uredbo o javnem radiu in televiziji. Vlada socialnega fašista Roberta Fica je zakon predlagala, ker je prejšnja RTV Slovaška o njej poročala nenaklonjeno, oziroma kot trdi Fico, neobjektivno. Če smo na Radiu Študent januarja obravnavali likvidacijo poljske javne radiotelevizije in tako predstavili zgled Robertu Golobu, kako se resno lotiti depolitizacije javnega medija, sedaj v duhu uravnoteženosti predstavljamo še slovaški zgled za Janeza Janšo, kako bi lahko v naslednjem poskusu uravnotežil RTV Slovenija v desno.  

Javno Radio in televizijo Slovaška je Fico obtoževal konflikta z vlado in neobjektivnosti pri poročanju o njej. Tako sta predlog spremembe medijske zakonodaje vložila premier Fico in ministrica za kulturo Martina Šimkovičová. Tako imenovan konflikt z vlado povzame slovaški novinar portala BNE IntelliNews Albin Sybera.

Sybera

Lucia Virostková, novinarka in predavateljica na oddelku za žurnalistiko Univerze Komenskega v Bratislavi, meni, da Ficovi Socialdemokrati niso glavni pobudniki sprememb javnega servisa, ampak je to bolj v interesu njihovim koalicijskim partnerjem – Slovaške nacionalne stranke, iz katere tudi izhaja kulturna ministrica Šimkovičová.

Virostková

RTVS je bila opredeljena kot javna institucija, novi STVR pa je ustanovljen kot državna institucija. Drugačen pravni status daje vladi večja pooblastila pri upravljanju z medijem, predvsem pri imenovanju vodilnih kadrov. Podrobneje spremembe povzame Sybera.

Sybera

Razen vodstva odpuščanj novinarjev še ni bilo, jih je pa zaradi nestrinjanja z novim vodstvom nekaj odstopilo, pojasnjuje Virostková.

Virostková

Sogovornica opiše še poskuse vplivanja na uredniško politiko do sedaj.

Virostková

Audio file
17. 5. 2024 – 17.00
Kontekst poskusa atentata na slovaškega premierja

Frekvenca radiotelevizije je prenehala oddajati s prvim dnem julija in zamenjala jo je televizija in radio, ki pa takrat ni še niti zamenjala uradnega logotipa, le iz grafik za dnevna poročila je izbrisala kratico RTVS. Direktor prejšnje RTVS Ľuboš Machaj je moral skupaj s člani nadzornega sveta takoj oditi. Nekaj ur je bila nato STVR brez direktorja, nazadnje pa je začasni direktor postal Igor Slanina. Kdo bo prvi direktor s polnim mandatom, po več kot enem mesecu še ni odločeno, saj svet STVR, ki bi volil direktorja, še ni formiran. Štiri člane sveta je v začetku tega meseca imenovala kulturna ministrica Šimkovičová, preostalih pet pa bo izvolil parlament predvidoma septembra. Med ministričinimi svetniki STVR je Lukáš Machala, sekretar na ministrstvu za kulturo in teoretik zarote, ki med drugim trdi, da iluminati pripravljajo tretjo svetovno vojno in da ni dokazov, da je zemlja okrogla. Pred izglasovanjem zakona so o njem mediji ugibali, da je tudi najverjetnejši kandidat za direktorja objektivne STVR. Več o Machali pove Sybera.

Sybera

Drugi kandidat…

Kulti

Šalo na stran. Virostková kot najverjetnejšega kandidata navaja zdajšnjega začasnega direktorja Slanino.

Virostková

Češki radio, torej češki javni radio, je prejšnji teden zaradi vmešavanja slovaške vlade v slovaški javni medij prekinil vse sodelovanje z novo Slovaško televizijo in radijem. Češki in slovaški javni medij imata skupen izvor v češkoslovaškem javnem mediju in sta tudi po ločitvi držav sodelovala. Več dopisnikov RTV Slovaške je bilo Čehov, izmed njih največ dopisnikov za Bližnji vzhod in Ukrajino. Sedaj, ko sta se po ločitvi držav dokončno ločila tudi bratska medija, je nova STVR češke dopisnike izgubila. Kot pojasnjuje Sybera, bi glede na drugačno politiko Ficove vlade do Ukrajine odhod čeških terenskih poročevalcev lahko celo pripomogel k uravnoteženju STVR.

Sybera

Audio file
7. 4. 2020 – 17.00
O krivcih za umor slovaškega raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke

Poleg konflikta med vlado in neobjektivno RTVS so na udaru tudi komercialni mediji. Fico je tako novembra lani naznanil, da ne bo komuniciral z neprijateljskimi mediji, kot se je izrazil, ker po njegovem mnenju poročajo sovražno do vlade, pri čemer se poslužujejo dezinformacij in prikrivanja. Konkretno so to portal Aktuality, dnevnika Denník SME in Denník N ter TV Markíza. Lastnik TV Markíze Central European Media Enterprises – podružnica PPF Group – ima med drugim v lasti tudi slovenski Proplus. Sybera pojasni, da je z nastopom Roberta Fica na program v Ficovo korist začel vplivati tudi zasebni lastnik.

Sybera

Ne kadruje pa vlada le na medijskem področju. Pred slabima dvema tednoma je razrešila direktorja Slovaškega narodnega gledališča Mateja Drličko in direktorico Narodne galerije Alexandro Kusá. Prejšnji teden so zato v Bratislavi potekali protesti, ki se jih je udeležilo okoli 9000 ljudi. Protestniki so zahtevali odstop ministrice za kulturo Šimkovičove iz Slovaške nacionalne stranke, ki je razrešila prej omenjena direktorja kulturnih ustanov.

Sybera

Slovaški Robert torej slovenskega Janeza uči, da bo v naslednjem mandatu Janez znal.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.