Gašenje gorečih problemov

Aktualno-politična novica
17. 3. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

V današnjem OFFsajdu se bomo posvetili gorečim spremembam  gasilske zakonodaje. Državni zbor je pred slabim tednom s 54 glasovi za in nobenim proti sprejel vladno novelo Zakona o gasilstvu, ki predvideva obširne spremembe na področju izvajanja gasilske dejavnosti in zaposlovanja v gasilski stroki. Poleg Zakona o gasilstvu pa je državni zbor včeraj sprejel še novelo Zakona o varstvu pred požarom, in sicer s 50 glasovi za in nobenim proti. Slednji vsebuje prenos financiranja gasilskega zavarovanja iz občinskega v državni proračun. Zakon vsebuje tudi zvišanje požarne takse, ki se plačuje iz premije požarnega zavarovanja. Oba zakona sta pozdravili Zveza slovenskih poklicnih gasilcev in Gasilska zveza Slovenije. Kritike zakona so prišle iz vrst poslanskih skupin koalicije KUL, izrazil pa jih je tudi Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, ki je očital, da pri pripravi zakona ni bilo socialnega dialoga med vlado in sindikati ter vlado in stroko. 

Glavne novosti zakona o gasilstvu predstavi sekretar na ministrstvu za obrambo Janez Žakelj.

Izjava

Gasilska enota Ajdovščina
Sistemizacija delovnih mest v Gasilsko reševalnem centru Ajdovščina jezi gasilce.
 / 26. 9. 2018
Zakon o gasilstvu predvideva spremembe na področju organiziranja skupnih gasilskih enot v industrijskih objektih. Dosedanji zakon je zahteval, da mora vsaka gospodarska družba oziroma tovarna, v kateri je povečana možnost za vnetje požara, organizirati ali najeti poklicno gasilsko enoto, zdaj pa bo več družb lahko najelo skupno gasilsko enoto, ki bo pokrivala več družb hkrati. Gospodarske družbe, ki se sedaj lahko povezujejo, bodo torej na podlagi lastne presoje odločale, ali bodo organizirale ali najele gasilske enote. O pripombah k novim zakonskim določbam in zahtevah sindikata generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

Izjava

Ena izmed sprememb, ki so jim v sindikatu najbolj nasprotovali, je dvig zgornje meje starosti za opravljanje operativnih nalog prostovoljnih gasilcev. Gasilke so po prejšnjem zakonu te naloge opravljale do 55. leta, po novem pa jih bodo lahko opravljale do 65. leta, pri moških pa se je starostna meja s 63 dvignila na 65 let. Na dvig starostne meje so se ostro odzvali v sindikatu, ki odločitev označujejo kot popolnoma neutemeljeno. 

Izjava

V Gasilski zvezi Slovenije, ki predstavlja prostovoljna gasilska društva, spremembo zakona podpirajo. Tudi na ministrstvu menijo, da so kritike sindikata neutemeljene. Žakelj.

Izjava

V sindikatu so vlado opozorili tudi na velik problem pri zaposlovanju gasilcev, ki so se za ta poklic ustrezno izšolali. Gasilci, ki zaključijo šolanje, pogosto ne morejo dobiti pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Večina jih podpiše pogodbo za določen čas, ki jim omogoča le status kandidata za poklicnega gasilca. V sindikatu so predlagali, da se mora novoizšolanega gasilca zaposliti v največ tridesetih dneh, vendar predlog ni prišel v novelo, razloži Švarc. 

Izjava

Med za sindikate spornejšimi določbami zakona je razlikovanje med poklicnimi gasilci v profesionalnih gasilskih brigadah in poklicnimi gasilci, ki svojo službo opravljajo v sklopu prostovoljnih gasilskih društev. Slednji za razliko od kolegov v gasilskih brigadah niso upravičeni do dodatkov za delo v nevarnih pogojih, pojasnjuje Švarc. 

Izjava

PGD Litija
PGD Litija zamrznilo pogodbo o opravljanju gasilske službe
 / 11. 9. 2019
Pri oblikovanju zakona sta z vlado sodelovali obe gasilski stanovski organizaciji, Gasilska zveza Slovenije in Združenje poklicnih gasilcev, ki sta z zakonom zadovoljni. Kako nasprotovanje sindikata vidijo v Gasilski zvezi Slovenije, komentira poveljnik zveze Franci Petek

Izjava

Poleg Zakona o gasilstvu pa je državni zbor včeraj sprejel novelo Zakona o varstvu pred požarom. Novela spreminja dva temeljna aspekta starega zakona na področju pristojnosti financiranja gasilskega zavarovanja in na področju zvišanja požarne takse za dvajset odstotkov. Pojasni sekretar Žakelj.

Izjava

Pri sprejemanju zakona je velik del kritik prišel iz poslanske skupine Socialnih demokratov, ki so opozorili na potencialne vplive zvišanja požarne takse na zavarovanca, ki bo posledično dolžen plačevati višjo premijo zavarovalnici. Zvišanje takse komentira Žakelj.

Izjava

Priprava nove zakonodaje o gasilstvu se je začela že v času vlade Mira Cerarja. Kljub temu da ima Slovenija dobro organizirano gasilsko organizacijo, tako prostovoljno kot poklicno, pa njene stanovske zveze in sindikati niso našli skupnega tona. Gasilstvo, ki se je začelo pred več kot 150 leti v Metliki, bo tudi ta zakon gotovo preživelo.

 

OFFsajd je pripravil vajenec Beno, pomagala je Ajda.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.