Gružnje opoziciji

Aktualno-politična novica
23. 2. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

V gruzijski prestolnici Tbilisi je policija v jutranjih urah aretirala opozicijskega voditelja in predsednika največje opozicijske stranke Združeno narodno gibanje Nikanorja "Niko" Melija. Policisti so z gasilskim vozilom vdrli v strankine prostore, kamor se je Melija zabarikadiral, ga prijeli in odpeljali v pripor. Pred strankarskim poslopjem so policisti proti Melijevim podpornikom, ki so se pred stavbo prvič zbrali že pred petimi dnevi, ko je bil za Melijo prvič izdan nalog za aretacijo, uporabili solzivec in jih razgnali. 

Obtožnica Melijo bremeni organiziranja skupinskega nasilja na opozicijskih protestih junija 2019. Po protestu je Melijeva varščina znašala dobrih 9 tisoč, vendar mu jo je sodišče povišalo na končnih 12 tisoč evrov, potem ko si je Melija po letu in pol pred svojimi podporniki odstranil nadzorno zapestnico, ki mu jo je dodelilo sodišče. Melija varščine ni plačal, zaradi česar je nato sodišče v Tbilisiju vložilo nalog za aretacijo. To je omogočil odvzem Melijeve poslanske imunitete, ki so ga izglasovali poslanci v parlamentu, v katerem ima absolutno večino stranka Gruzijske sanje. Kljub temu ali pa prav zato je prejšnji teden zaradi napetosti, ki so sledile nalogu za aretacijo, odstopil njen predsednik in gruzijski premier Giorgi Gaharija.

Politično krajino in aktualno dogajanje v Gruziji povzame Nino Samharadze iz Gruzijskega političnega inštituta v Tbilisiju.

Izjava

Melijeva stranka Združeno narodno gibanje, krajše UNM, je v zadnjih letih vodilna opozicijska stranka. Največjo moč je pridobila kmalu po ustanovitvi leta 2003, ko je tudi ob podpori takratne ameriške vlade predsednika Georgea Busha v tako imenovani revoluciji vrtnic prekinila vladavino dolgoletnega gruzijskega voditelja Edvarda Ševardnadzeja. Položaj in vlogo stranke v današnji gruzijski politiki razloži sogovornica.

Izjava

Po zadnjih parlamentarnih volitvah oktobra 2020 je opozicija pričela bojkotirati parlamentarne seje. Nino Samharadze opiše, kako je glavno vlogo v opozicijskem bojkotu kot vodilna opozicijska stranka prevzela stranka Združeno narodno gibanje.

Izjava

Pred natanko enim tednom je gruzijski parlament ob prisotnosti zgolj poslancev koalicije Niku Meliji odvzel poslansko imuniteto. Kot razloži sogovornica, se uradna obrazložitev za odvzem razlikuje od neuradne.

Izjava

Kot smo omenili v uvodu, ima pravni spor Nika Melija z državo korenine v protestih leta 2019. Takrat je protestnike podžgal govor ruskega diplomata v ruščini na mestu predsednika parlamenta. Nino Samharadze predstavi povod protestov in pojasni, zakaj je bil govor ruskega diplomata tako sporen za gruzijsko opozicijo.
Izjava

Eden glavnih očitkov Melije in njegovih podpornikov je, da naj bi v največji vladajoči stranki zagovarjali prorusko linijo, kar pa se na gruzijskem političnem bojišču pogosto pokaže bolj za ideološko krilatico kot pa vsebinsko obtožbo. 

Izjava

Nekdanji gruzijski premier Giorgi Gaharia je dan po sodni odredbi za Melijevo aretacijo odstopil. Bil je namreč edini vodja koalicijskih strank, ki se z aretacijo ni strinjal. Po njegovem mnenju bo ta še dodatno poglobila politično krizo v državi. Sogovornica podrobneje razloži razloge za Gaharijev odstop.

Izjava

Mesto predsednika vlade je po odstopu Gaharije zasedel Irakli Garibašvili, ki je bil na tem položaju že med letoma 2013 in 2015, nazadnje pa je opravljal funkcijo obrambnega ministra. Samharadze meni, da Gaharijev odstop ne bo z ničimer pripomogel k pojemanju gruzijske politične krize, saj naj bi bil Garibašvili predstavnik radikalnejše struje znotraj največje gruzijske stranke.

Izjava

Gruzija namerava leta 2024 začeti s procesom vključevanja v Evropsko unijo, seveda če si bodo politiki nehali preštevati ruske krvničke.

 

Po Gruziji se je guzil vajenec Vito, cenzuriral je Plaskan.

 

Spletni dodatek

V prilogi dodajamo izseke intervjuja z Archilom Sikharulidzejem, predavateljem na Državni Univerzi v Tbilisiju.

Sikharulidze obnovi najnovejše dogajanje ob aretaciji Melije. Ob tem opomni, da Melijo bremeni tudi obtožnica iz afere okoli načrtnega bankrotiranje banke Cartu iz leta 2012. Melijeva stranka, Združeno narodno gibanje, je sicer nastala pod vodstvom Mihajla Sakašvilija v začetku tisočletja in se je pozicionirala kot "proevropsko in protirusko", pri čemer Sikharulidze poudarja, da so ti pridevniki dandanes izgubili na pomenu. Stranka je oblast v državi imela od "Revolucije vrtnic" leta 2003 do poraza na volitvah leta 2012.

Odstop Gaharija je za Sikhuralidzeja presenečenje, a ga razloži z dejstvom, da je Gaharija bržkone ugotovil, da v lastni stranki enostavno nima dovolj vpliva.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.