Hrvaški ministri na roštilju

Aktualno-politična novica
18. 7. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Hrvaški premier Andrej Plenković je včeraj predstavil dolgo pričakovano temeljito rekonstrukcijo svoje vlade, že drugo v sedanjem sklicu sabora. Plenković je prevetril skoraj tretjino vladnega  kabineta. Vlado, ki ji ostaja še dobro leto mandata, so letos pretresli številni škandali, v zadnjih tednih in mesecih so tako na dan prišli podatki o neprijavljenih nepremičninah več vladnih ministrov.

Aktualno vlado poleg Plenkovićeve stranke HDZ sestavlja še liberalna stranka HNS, podpira pa jo še več manjših strank in neodvisnih poslancev. Ob začetku mandata je vlado sicer sestavljala koalicija med HDZ-jem in stranko Most, medkoalicijski spori glede reševanja gospodarskih družb, vezanih na bankrotirani konglomerat Agrokor, pa so privedli do izstopa Mosta. Tako je od začetne ekipe na ministrskih položajih ostala zgolj še peščica ministrov.

Zadnji pretresi v vladni ekipi so se začeli z afero ministra za upravo Lovra Kuščevića. Spletni portal Index.hr je namreč razkril, da je Kuščević prikrival lastništvo več nepremičnin na dalmatinskem otoku Brač. Več pove Vladimir Matijanić, novinar Indexa, ki je preiskoval afero.

Izjava

Že prej se je pod drobnogledom javnosti znašla ministrica za regionalni razvoj in evropske sklade Gabrijela Žalac. Najprej zaradi dragega Mercedesa, ki je bil parkiran pred njeno hišo. Zanj je sicer trdila, da je v lasti njenih staršev, kasneje pa je bila ujeta pri laži, ko se je izkazalo, da je Mercedes last podjetja, ki se ukvarja z najemom luksuznih vozil. Ministrica Žalac sicer še vedno ni uspela pojasniti, zakaj se je s tem avtom vozil njen soprog. Primer sedaj preiskuje kriminalistična enota USKOK.

A to ni bila afera, ki je bila usodna za Žalac. Malo kasneje je namreč v Vinkovcih povozila desetletno punčko. Ob tem se je pokazalo, da ni imela vozniškega dovoljenja in da je brez tega vozila skoraj pol leta.

Verjetno največja politična živina med ministri, ki zapuščajo vlado, je dozdajšnji minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić. Tudi on se je ujel v afero z neprijavljenim premoženjem. Pri prijavi premoženja je za svojo hišo v Virovitici navedel površino, ki je skoraj desetkrat manjša od resnične, ločen objekt s 120 kvadratnimi metri pa je bil proglašen kar za žar. 

Izjava

Tolušić je za razliko od večine ostalih ministrov, ki zapuščajo Plenkovićev vladni kabinet, vpliven član stranke HDZ z močno bazo v Slavoniji in velja za enega izmed ključnih mož na tako imenovanem desnem krilu stranke. Odločitev Plenkovića, da ga zamenja, bo zato imela posledice tudi za razmerje moči znotraj stranke.

Izjava

Še najmanj prahu je dvignila zamenjava na vrhu zunanjega ministrstva. Ministrica Marija Pejčinović Burić je bila namreč izvoljena za generalno sekretarko Sveta Evrope. Zamenjal jo bo hrvaški ambasador v Nemčiji in poklicni diplomat Gordan Grlić Radman.

Pri Plenkovićevi rekonstrukciji vlade je pomembno tudi to, kdo je zamenjave preživel. Med njimi je na primer minister za zdravstvo Milan Kujundžić. Ta je zaradi slabega stanja v zdravstvu že dolgo deležen številnih kritik, stolček pa se mu je konkretno tresel že minulo poletje. Več o ministrih, ki se jim je že majal stolček, a ostajajo v vladi, pove Matijanić.

Izjava

Z zamenjavami v vladi se je Plenković spustil v konflikt s silami znotraj največje stranke. Ta boj poteka tudi v senci nedavnih evropskih volitev, na katerih je stranka doživela precej slabši rezultat od pričakovanj.

Izjava

Na izpraznjene položaje v vladnem kabinetu sedaj prihajajo do sedaj javnosti neznani ljudje iz HDZ-jevega kadrovskega bazena. Edina izjema je pri sindikatih nepriljubljeni Marko Pavić, ki se z ministrstva za delo seli na ministrstvo za regionalno politiko in evropske sklade. 

Izjava

Plenkoviću gre na roke predvsem zelo neorganizirana opozicija. Največja opozicijska stranka, socialdemokratska SDP, je že leta zapletena v notranje boje. Njen predsednik Davor Bernardić ni pokazal velikih vodstvenih sposobnosti in do nedavnega je bila njegova zamenjava zgolj še vprašanje časa. Nekoliko boljši rezultat na evropskih volitvah je očitno podaljšal njegovo politično življenje. 

Izjava

Ravno zaradi te razbitosti v političnem prostoru je verjetno, da bo vlada Andreja Plenkovića kljub vsem aferam končala svoj mandat. Izid morebitnih predčasnih volitev je namreč za vse stranke preveč nepredvidljiv. OFFsajd zaključuje Matijanić.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness