Jemen: tisoč dni pozneje

Oddaja
21. 12. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

V današnjem Offsajdu se ob minulem tisočem dnevu od izbruha državljanske vojne oziramo k Jemnu. Saudova Arabija je v tem tednu naznanila, da bo ponovno odstranila blokado pristanišča v mestu Hodeida, ki igra ključno vlogo pri dostavi humanitarne pomoči v Jemnu.

Vojna v Jemnu med hutijskimi uporniki, v zavezništvu s privrženci leta 2012 odstavljenega nekdanjega predsednika Alija Abdullaha Saleha in koalicijo sil, naklonjeno sedanjemu predsedniku Jemna Abdrabbuhu Mansurju Hadiju, se je pričela marca leta 2015. Koalicijo sil vodi Saudova Arabija, medtem ko naj bi hutijske upornike z orožjem zalagal aktualni tekmec Saudove Arabije, Iran. Vojna je državo pahnila v humanitarno krizo, saj več kot 20 milijonov ljudi nujno potrebuje humanitarno pomoč.

Saudova Arabija je za najmanj 30 dni ponovno odprla jemensko pristanišče Hodeida. Sogovorec Primož Šterbenc z Univerze na Primorskem pojasni, da pristanišče igra zelo veliko vlogo pri oskrbi civilnega prebivalstva v Jemnu, in poudarja, da večkratne blokade pristanišča s strani Saudove Arabije igrajo pomembno vlogo tudi pri izbruhu kolere v Jemnu. Trenutno naj bi bilo s kolero okuženih že okrog milijon prebivalcev, kar velja za največji izbruh te bolezni v moderni zgodovini.

Izjava

Večkratne blokade pristanišča Saudova Arabija opravičuje z namenom preprečevanja vstopa orožja, ki naj bi ga Iran dostavljal hutijskim upornikom.
Izjava

Ne glede na pogoste obtožbe Saudove Arabije, da Iran hutijske upornike zalaga s težkim orožjem, Iran doslej še ni potrdil tovrstnih obtožb. Hutijske upornike Saudova Arabija razume kot marionete iranske oblasti, a kot izpostavlja Šterbenc, iranski vpliv nad Hutiji v Jemnu ni tako enoplasten, kot je pogosto razumljen.

Izjava

V preteklem mesecu, kot še pove Šterbenc, so se obtožbe Saudove Arabije o iranski vpletenosti bistveno zaostrile s hutijsko izstrelitvijo rakete proti saudskemu glavnemu mestu Riad, ki jo je saudski protiraketni sistem prestregel še pred njenim pristankom. Saudova Arabija na poskus raketnega napada, ki se je nedavno znova ponovil, ni odgovorila s stopnjevanjem napadov na Jemen. Pri tem je treba poudariti, da so bili vsi poskusi raketnih napadov na saudska tla s strani hutijskih upornikov zgolj neposreden odziv na saudske napade v Jemnu.  

Izjava

V začetku meseca je v hutijskem napadu umrl bivši jemenski predsednik Ali Abdullah Saleh, ki je do svoje smrti še vedno predstavljal močno politično figuro v Jemnu. V obdobju pred njegovo smrtjo je namreč prišlo do prekinitve zavezništva med Hutiji in Salehom zaradi spora glede nadzora nad največjo mošejo v glavnem mestu Sani, kar je vodilo do oboroženih spopadov med obema skupinama na ulicah Sane. Saleh je po prekinitvi zavezništva izkazal namero o mirovnih pogovorih s Saudovo Arabijo. Več o tem, kdo je bil Ali Abdullah Saleh, o njegovi politični vlogi in zavezništvu s Hutiji, doda Šterbenc:

Izjava

Prekinitev triletnega zavezništva med hutijskimi uporniki in Salehovo skupino, ki jo bo najverjetneje prevzel njegov sin Ahmed Saleh, pa najverjetneje ne predstavlja posledic, ki bi drastično oslabile položaj hutijskih upornikov. Kot pove Šterbenc, so slednji v okviru trenutne državljanske vojne nepremagljivi, po čemer sodeč bi Saudova Arabija morala upoštevati možnost pogajanja s hutijskimi uporniki.

Izjava

Saudskega vojaškega posredovanja do sedaj še ni obsodila nobena od svetovnih veselil. Tri glavne prodajalke orožja Saudijcem so namreč Združene države Amerike, Velika Britanija ter Francija. Podpora Združenih držav Amerike do Saudove Arabije se je še povečala po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Šterbenc je kritičen tudi do mirovnih predlogov Organizacije združenih narodov, ki so se osredotočali zgolj na razorožitev hutijskih upornikov.

Izjava

Offsajd sta pripravila vajenec Danijel in Žiga.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.