Madžarska cispropaganda

Oddaja
pepc
15. 6. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

V soboto bo Parada ponosa, v juniju pa se je dogajalo marsikaj
 / 11. 6. 2015
V Budimpešti so včeraj potekali protesti proti novi »protipedofilski zakonodaji«, ki jo je madžarski parlament izglasoval danes s 157 glasovi za, enim proti in brez vzdržanih. A zaostrovanje kazni za pedofile so tako rekoč zgolj krinka, s katero skuša vladajoča stranka Fidesz omejiti pravice istospolnih in nebinarnih manjšin oziroma si prizadeva za njihovo marginalizacijo. Tako novi zakon šolam prepoveduje predstavljanje vsebin, ki obravnavajo neheteroseksualne spolne identitete, prav tako pa iste vsebine prepoveduje v oglaševanju, namenjenem mlajšim od 18 let. Za otroke gre, torej. Več o tem Zsolt Szekeres z Madžarskega helsinškega komiteja:

Izjava

Sprva je bil zakon zamišljen in predstavljen kot zgolj zaostrovanje kazni in omejitev za pedofile:

Izjava

Členi, ki ožijo pravice LGBT skupnosti, so v resnici naknadno dodani amandmaji. Pojasni Szekeres:

Izjava

Vladni prevzem Madžarske akademije znanosti
 / 3. 7. 2019
Zakon je bil pričakovano sprejet, saj Fidesz obvladuje dvotretjinsko večino v madžarskem parlamentu. Čeprav gre pri predlogu iskati predvsem kontinuiteto s tradicionalističnim nagnjenjem v stranki, pa je njen glavni želeni učinek sejanje razdora v opoziciji. Liberalne stranke so namreč skupaj z nekdaj bolj, danes manj skrajno desno stranko Jobbik sklenile dogovor, po katerem bodo na volitvah naslednje leto kandidirale s skupno platformo in z glavnim ciljem zmage nad Orbanom. V Jobbiku so namreč zakon ob bojkotu ostalih opozicijskih strank podprli, čeprav z “varovalko”. Več o tem politolog Zoltán Gábor Szűcs z Inštituta za politične vede Madžarske akademije znanosti:

Izjava

O LGBTIQ+ temah v šolah na Škotskem in pri nas
 / 8. 1. 2021
Poleg prepovedi predstavljanja LGBT vsebin v šolah zakon predvideva tudi strožje pogoje za nevladne organizacije. Po novem bodo lahko v šolah svoje vsebine predstavljale zgolj tiste, ki jim to dovoli vlada. Komentira Andras Desi, nekdanji urednik časnika Nepszabadsag

Izjava

Včerajšnji protest najverjetneje ne bo vplival na sprejetje zakona, a ga Szekeres, ki je na protestu sodeloval kot govorec, ocenjuje kot uspešnega.

Izjava

Tudi na splošno naj se madžarska javnost ne bi preveč strinjala s homofobnimi ukrepi, kar naj bi dokazovala tudi velika udeležba na včerajšnjih protestih. Komentira Gábor Szűcs:

Izjava

Čeprav je zakon najbrž bolj uperjen proti opoziciji kot LGBT skupnosti, ostaja dejstvo, da se pravice spolnih manjšin na Madžarskem vztrajno krčijo. Tako se madžarska ustava od decembra ponaša s členom, ki mater opredeljuje kot žensko, očeta pa kot moškega. Prav tako je pred dobrim letom parlament sprejel zakon, ki trans osebam prepoveduje vnesti spremembo spola na uradne dokumente. Člen je kasneje ustavno sodišče razveljavilo, a zgolj v primeru, ko bi ga poskušali uveljavljati retroaktivno.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness