Na juriš na kongres po brazilsko

Aktualno-politična novica
9. 1. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Jair Bolsonaro poražen na brazilskih predsedniških volitvah
 / 31. 10. 2022
Teden dni po zaprisegi novega predsednika Brazilije Lule da Silve so podporniki prejšnjega predsednika Jaira Bolsonara po vzoru Američanov zrežirali vdor v tri državne institucije: zvezni kongres, predsedniško palačo in vrhovno sodišče. Glavna skupina protestnikov je pohod začela z zbirališča pred vojaškim poveljstvom, končala pa na Trgu treh oblasti. Množica je v spremstvu vojaške policije neovirano prehodila približno osem kilometrov in na trg vstopila s Promenade ministrstev, kjer so ministrska poslopja. Protestniki so začeli razbijati okna, plezati na strehe in uničevati pohištvo treh institucij. Vse tri stavbe so bile prazne. Protiizgredna policija je posredovala po dveh urah, aretirala 300 izgrednikov in prevzela nadzor nad državnimi stavbami. Ob posredovanju je uporabila gumijaste naboje in solzivec. Glavni krivec za prepozno ukrepanje protiizgredne policije je guverner Brasilie in znani Bolsonarov privrženec Ibaneis Rocha. Vrhovni sodnik Alexandre de Moraes ga je zato suspendiral s položaja guvernerja za 90 dni. Več o dogodku pove Alfredo Saad-Filho, ki brazilsko politiko raziskuje na londonskem King's Collegeu.

Izjava

Zakaj se je vdor v državne institucije zgodil prav to nedeljo, komentira Andreza Aruska de Souza Santos, raziskovalka in vodja brazilskega študijskega programa na univerzi v Oxfordu.

Izjava

Alfredo opiše delovanje in organizacijo protestnikov. Po njegovem mnenju se je na dosedanje delovanje Bolsonarovih podpornikov policija odzvala milejše, kot bi se v drugih primerih. 

Izjava

Kot pojasnjuje Santos, obstajajo sumi o povezavi med policijo in guvernerjem Brasilie, ki je protestnikom omogočila včerajšnji pohod. 

Izjava

Podobnega mnenja je tudi Saad-Filho, ki poudarja, da si bo Lula moral pridobiti zaupanje policije, sicer lahko desnica destabilizira trenutno vlado in predsednika. 

Izjava

Bolsonaro sicer nikdar ni jasno priznal poraza na volitvah, po drugi strani pa teh ni niti neposredno razglasil za lažne. Več o Bolsonarovem odzivu po volitvah Saad-Filho. 

Izjava

V oktobru niso potekale le predsedniške volitve, o katerih je bilo v mednarodnih medijih največ govora. Potekale so tudi guvernerske in parlamentarne volitve. 

Izjava

Kot pojasnjuje sogovorec, je Lula sicer uspel sestaviti sebi naklonjeno koalicijo v parlamentu, a je ta šibka. Sestavlja jo namreč veliko različnih strank, ki nimajo skladnega političnega programa. 

O razlogih za vzpon Jaira Bolsonara na brazilski politični sceni
 / 29. 10. 2018

Izjava

Jair Bolsonaro je na tokratnih predsedniških volitvah kandidiral s podporo Liberalne stranke. Leta 2018 je na volitvah zmagal s podporo druge, Socialno liberalne stranke. Kot pravi Saad-Filho, takšno najemanje strank v brazilski politiki ni nič nenavadnega. 

Izjava

Predsednika Lulo da Silvo tako čaka še veliko dela na področju prevzema podpore v notranjih varnostnih in vojaških organih. Kljub porazu Bolsonara na predsedniških volitvah so desne stranke slavile na večini guvernerskih volitev. Razdrobljen parlament Luli pri tem zagotovo ne bo v pomoč.

OFFsajd je pripravil Andraž, mentorirala je Tia. 

Vir fotografije: Wkipedia commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trump_and_Bolsonaro_at_working_d...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness