Nazaj k vračanju

Oddaja
3. 5. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Ustavno sodišče Republike Hrvaške je izdalo prvo sodbo, ki potrjuje kršitve ustavno zagotovljenih pravic beguncev. V primeru, da državni organi migrante vrnejo v drugo državo, morajo biti prepričani, da je ta država varna, je razsodilo sodišče. Razsojalo je na podlagi pritožb s strani družine Hussiny, ki so jo hrvaški policisti konec leta 2017 pushbackali v Srbijo. Na tej poti je umrla šestletna hči Madina, ki jo je zbil vlak. Družina je kasneje po večkratnih poskusih vseeno uspela zaprositi za azil na Hrvaškem. 

O nezakonitem vračanju migrantov na Balkanu
 / 28. 12. 2017

Ustavno sodišče je sedaj razsodilo v dveh postopkih. V prvem je odločalo, ali je smrt Madine posledica ravnanja hrvaških organov oblasti. Odločilo je, da ni, družina pa postopek po pritožbi nadaljuje na Evropskem sodišču za človekove pravice. Pojasni Antonia Pindulić s Centra za mirovne študije.

izjava

Madina je skupaj z mamo pripadala večji skupini ljudi, ki jim je uspelo prečkati mejo s Srbijo in jih je kasneje na Hrvaškem našla policija. Ta je skupini ukazala vrnitev v Srbijo in zavrnila prošnjo prenočitve. V temi je Madino zbil vlak. Madino je odpeljalo reševalno vozilo, družino pa so vrnili v Srbijo, ki je šele po nekaj dneh s pomočjo nevladnih organizacij izvedela za hčerino smrt. Družina ni prejela nikakršnega smrtnega lista, ukazano pa jim je bilo, da Madino takoj pokopljejo na pokopališču v Srbiji, ne da bi to lahko izvedli na način, ki ga zapoveduje muslimanska vera.

Po njeni smrti je sicer družina na Hrvaškem ponovno zaprosila za mednarodno zaščito, ki so jo pristojni organi zavrnili, ne da bi ocenili razloge za prošnjo. Ministrstvo za notranje zadeve Republike Hrvaške se je namreč sklicevalo izključno na institucijo varnosti tretje države, ki je bila v tem primeru Srbija. Vendar je Ustavno sodišče v drugi sodbi razsodilo, da je s tem država družini protipravno kršila pravico do azila.

izjava

Migranti na Balkanski poti
Sodba upravnega sodišča v zadevi izgona kamerunskega migranta
 / 21. 7. 2020

Da bi Hrvaška družino lahko predala Srbiji po sporazumu o vračanju med državama, bi morala biti prepričana, da je Srbija varna država, je sedaj razsodilo sodišče. Pri tem pa mora preučiti predvsem situacijo na terenu in ne zgolj pravnega okvirja mednarodne zaščite. V sodbi so sodniki opozorili tudi na dejstvo, da Srbija migrante pogosto preda Bolgariji ali Severni Makedoniji.

izjava

Po mnenju Antonie Pindulić sodba za družino Hussiny zaenkrat ne pomeni veliko, saj je ni več na Hrvaškem. Upravno sodišče bo moralo na podlagi razsodbe ustavnega odločati še enkrat.

izjava

Sodba je vseeno pomembna za vse prosilce za azil, katerih prošenj na Hrvaškem sploh ne obravnavajo ter jih vrnejo v Srbijo ali na Hrvaško v Bosno in Hercegovino.

izjava

Posredno je sodišče s sodbo torej na najvišji ravni potrdilo, da je praksa hrvaške policije, ki migrante vrača v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, nelegalna. Pritrdilo je torej temu, na kar nevladne in medvladne organizacije opozarjajo že leta.

Offsajd je pripravila vajenka Hana, mentoriral je Martin.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness