Nesoglasja slovenske manjšine v Italiji

Oddaja
31. 5. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj je Komisija državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu na pobudo stranke Nova Slovenija, krajše NSi, izvedla sejo, na kateri so obravnavali problem zastopanosti slovenske manjšine v Italiji. Slednja si namreč že dolgo prizadeva za preureditev načina izvolitve slovenskih predstavnikov v italijanskem parlamentu. Predstavniki slovenske manjšine so sicer že prisotni v italijanskem parlamentu, vendar tja niso izvoljeni neposredno kot predstavniki zamejskih Slovencev. Slednji so lahko izvoljeni le na listah italijanskih političnih strank.

Trenutno se v Italiji pripravlja nov volilni zakon, ki med drugim odpira tudi možnost spremembe postopka izvolitve političnih predstavnikov slovenske manjšine. Pri tem vprašanju pa slovenska manjšina ni enotna. Predstavniki stranke Slovenska skupnost opozarjajo, da trenutni osnutek volilnega zakona z izjemo tega, da naj bi pri zarisanju volilnih okrožij upoštevali slovenske naselitve, ne prinaša konkretnih olajšav. Zato si prizadevajo za znižanje vstopnega praga za izvolitev in samostojno listo, preko katere bi volili dva slovenska predstavnika v italijanski parlament. Razloži predsednik stranke Slovenska narodna skupnost, Peter Močnik:

Izjava

Predstavniki slovenske manjšine s strani Demokratske stranke trenutnemu osnutku zakona ne nasprotujejo. Kot pravijo, je to trenutno najboljša rešitev. Dodaja Štefan Ukmar, deželni svetnik v Furlaniji - Julijski krajini:

Izjava

Več o tem, kako poteka trenutna priprava volilnega zakona, pove zamejska Slovenka Tamara Blažina, ki deluje kot poslanka s strani italijanske Demokratske stranke.

Izjava

Do predlogov stranke Slovenska skupnost Ukmar ostaja skeptičen, kot pravi, ti niso v skladu z italijansko ustavo:

Izjava

Pri tem Močnik ostro zanika Ukmarjevo trditev, da je predlog stranke Slovenska narodna skupnost v nasprotju z ustavo:

Izjava

Možno uresničitev zahtev, ki jih pri spremembi volilnega zakona želi stranka Slovenska narodna skupnost, Močnik vidi v posredovanju Republike Slovenije, kar je bil tudi namen včerajšnje seje. Posredovanje Slovenije ocenjuje takole:

Izjava

Stranka Narodna skupnost med drugim opozarja, da bo s spremembo volilnega zakona še naprej kršen 26. člen zaščitnega zakona. Zaščitni zakon, ki je bil sprejet leta 2001, določa, da morajo volilni zakoni za volitve v senat in poslansko zbornico olajševati izvolitev kandidatov, ki pripadajo slovenski manjšini. Vendarle pa gre za zelo medlo določen člen, ki omenjenih olajšav ne opredeljuje konkretno. Več o vsebini 26. člena dodaja Blažina:

Izjava

Močnik za nesoglasje o dotičnem problemu krivi politične interese Demokratske stranke in o 26. členu pove sledeče:

Izjava

O končni rešitvi problema Močnik dodaja, da so njihovi predlogi najverjetneje vezani na milost in nemilost Demokratske stranke:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness