22. 9. 2015 – 17.00

Nova hiša Poundove hiše

Italijanska fašistična organizacija Casapound je v soboto odprla predstavništvo v italijanski Gorici. Ob odprtju so izbruhnile antifašistične demonstracije, prišlo pa je tudi do spopadov antifašistov s policijo. Casapound je ljudsko gibanje, ustanovljeno leta 2003 v Rimu. Organizacija nove člane in aktiviste dobiva precej hitro, predvsem zaradi prilagojene retorike in uspešnega sklepanja političnih zavezništev. Podrobneje delovanje Casapound opiše antifašist Luka.

Izjava

Politična linija Casapound je podobna ostalim ekstremno desnim entitetam v Evropi. Niso naklonjeni politiki varčevanja, ta namreč izčrpava klen italijanski narod. Besa seveda ne usmerjajo proti sistemu, temveč vse skupaj postavijo v kontekst teorije zarote. V slednjo se mestoma vklopijo tudi migranti, ponavadi pa igrajo le vlogo tistega, ki jim krade službe.

Kot rečeno, se organizacija zaradi svojih socialnih akcij in populistične retorike hitro širi po celi Italiji. Do sobote je bil nam najbližji sedež organizacije v Vidmu. Nadaljuje Luka.

Izjava

Zgodovina Casapound je tesno povezana s skvoterstvom. V Rimu so v letu 2003 zaskvotali nekaj državnih objektov in od tam izvajali dobrodelne akcije. Večinoma je šlo za razdeljevanje hrane ali nudenje prenočišča. Odveč je dodati, da so bile akcije namenjene zgolj čistokrvnim Italijanom. Prihod objektov Casapound tako ponavadi naznanja tudi prihod tovrstnih akcij. Pa to drži tudi v primeru goriške rezidence?

Izjava

Odprtje štaba oziroma bolje rečeno agitacijske postojanke so fašisti seveda želeli primerno obeležiti. Veselja jim niso pustili antifašisti in drugi razumno misleči meščani Gorice, ki so v ta namen pripravili protestni shod. Na slavju ni manjkala niti policija. Dogajanje podrobneje opiše Luka.

Izjava

Naivno bi bilo verjeti, da so se fašisti zgolj predajali generacijskemu egocentričnemu trendu samofotografiranja. Pravi razlog, po besedah našega sogovorca, je bilo fotografiranje tam prisotnih antifašističnih aktivistov. Casapound namreč dobro preuči lokalno okolje, v katerem deluje, o njej motečih osebah pa zbira podatke.

Po infiltraciji desnih mladcev v leve kroge so se začeli spopadi s predstavniki represivnih organov.

Izjava

Casapound je le lokalni simptom globalno prisotnega stanja. V Sloveniji na popularnosti pridobivajo tako imenovani facebook fašisti, kot sta skupina Radikalna Ljubljana in Generacija Identitete. V petek se v Ljubljani na Kongresnem trgu Trgu republike obeta vsaj ksenofobni, če ne fašistični shod Slovenija zavaruj meje. V odgovor nanj Protirasistična fronta brez meja pripravlja Festival odprtih mej za vse, ki se začne ob 17h na Prešernovem trgu.

Dodaj komentar

Komentiraj