Odprodaja deleža DEM v družbi ELDOM

Aktualno-politična novica
26. 1. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je v izjavi za javnost opozoril na neprimernost odprodaje 50 odstotnega deleža družbe Dravskih elektrarn Maribor ali krajše DEM v družbi ELDOM. Navkljub dobremu poslovanju družbe ELDOM je po podatkih sindikata kot edini kupec pravico do deleža DEM pridobila družba PITOBO d.o.o. Ta sicer nima registriranega nobenega zaposlenega, prav tako pa je znatno zadolžena. Kakšnemu podjetju se prodaja omenjen 50 odstotni delež, pojasni Branko Sevčnikar, predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije:

Izjava

Omenjen delež sicer ni edini na seznamu akcijskega načrta za optimiranje in racionaliziranje  poslovanja skupine Holding slovenskih elektrarn, v okviru katerega poteka odprodaja poslovno nepotrebnih sredstev.

Izjava

Kako je potekal proces prodaje dotičnega deleža, Sevčnikar:

Izjava

Dravske elektrarne so sicer rentabilna lastnina, zakaj pa je potem potrebna prodaja državnega deleža, razloži sociolog Marko Kržan.

Izjava

Družba ELDOM uspešno posluje, ker je DEM v državni lasti pa prodaja le-tega pomeni prodajo državnega premoženja v zasebne roke. Več aktivist Gorazd Marinček iz Slovenskega e-foruma:

Izjava

Krovna institucija Holding slovenskih elektrarn oziroma HSE je po besedah našega sogovornika v namene utrjevanja položaja samovoljno spreminjal akte o ustanovitvi odvisnih družb ter ukinil njihove nadzorne svete. S strani HSE je bila namreč tudi sprožena prodaja dotičnega deleža. Prav tako se ta često vpleta v večino por poslovanja odvisnih družb, medtem pa poudarja potrebo po varčevanju, ki jo dojema predvsem kot krčenje proizvodnje in varčevanje na plečah delavcev. Več Vladimir Šega, predsednik sveta delavcev DEM.

Izjava

Aktualne politične elite utemeljujejo proces privatizacije z argumentom, da privatno lastništvo pomeni boljše upravljanje. Absurd zadeve pa je, da državni upravljalci v istem trenutku, ko trdijo, da je država slab gospodar, z njo slabo upravljajo. Za današnji OFFsajd zaključi Kržan.

Izjava

Za komentar smo sicer zaprosili tudi omenjeno družbo HSE, vendar se do konca priprave te oddaje niso odzvali.

 

Vir fotografije: vecer.com

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.