OFFsajd stavke v Nafta Petrochemu

Aktualno-politična novica
20. 8. 2014 - 17.57
 / OFFsajd

V Lendavi poteka protest proti izkoriščevalskemu odnosu, ki ga podjete Nafta petrochem vzpostavlja s svojimi zaposlenimi. Podjetje svojim delavcem namreč že od junija ni izplačalo plač, prispevkov od maja naprej, izpušeno pa je bilo tudi plačilo regresa. Protest, ki ga stavkajoči delavci v družbi Civilne iniciative za podporo delavcem Lendavske Nafte naslavljajo na podjetje je podal določene zahteve. Te nam je v izjavi artikuliral predsednik stavkovnega odbora Ladislav Šabjan.

Izjava je dostopna na posnetku.

Nafta petrochem je kljub stavki delavcev nadaljevala z delavcem neprijaznimi ukrepi. Ladislav Šabjan nam je odgovoril na vprašanje o odzivu stavkajočih na ukrep podjetja, ki bi plačo delavcev za to leto znižal za 15 odstotkov.

Izjava je dostopna na posnetku.

Stavkajoče so tokrat podrpli tudi člani Kluba študentov Lendava, ki so kreirali civilno iniciativo za podporo delavcem lendavske nafte. Gre za fenomen ozaveščenih mladih, ki žal ni preveč pogost. Situacija je posebej žalostna, ker več mladih deluje v podjetju. O nastanku pozitivnega pojava smo vprašali predsednika študentskega kluba in podpornika delavcev Nafte Peti Palerja.

Izjava je dostopna na posnetku.

Povprašali smo ga tudi po mnenju o vzrokih za slabo situacijo v podjetju.

Izjava je dostopna na posnetku.

S strani delavcev je med drugim prišla zahteva, da Slovenski državni holding prispeva denar za ponovni zagon podjetja.

Izjava je dostopna na posnetku.

Petrochem nafta pa ni edino podjetje v Lendavi, ki je zašlo v finančno stisko. Samo v tem kraju je namreč v zadnjem času šlo v stečaj 135 podjetij, na cesti pa končalo okoli 1000 delavcev. O situaciji, ki je vsak dan slabša nam spregovori Ladislav Šabjan.

Izjava je dostopna na posnetku.

Ko se govori o problematiki propada podjetij, neizogibno slejkoprej pride do vprašanje o odgovornosti za propad. Kdo ali kaj je po njegovem mnenju kriv za nastalo situacijo, ki v Sloveniji ni redka nam za konec prispevka odgovori Peti.

Izjava je dostopna na posnetku.

OFFsajd je pripravil vajenec Matija.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.