Olja na ogenj

Aktualno-politična novica
25. 5. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Zakurli bomo toto postajo! Ta, že ponarodela fraza preteklega vikenda je postavila Slovensko Bistrico na zemljevid upora Slovenske varde, ki je dobila novo poglavje ta konec tedna, ko naj bi uniformiran in oborožen posameznik nameril orožje v nedolžnega sprehajalca, a ta incident ostaja neraziskan, saj temelji na pričevanju osebe z napačne strani dolge cevi. V današnjem OFFsajdu usmerjamo pozornost nazaj k Bistrici, a s fokusom na neke druge neljube dogodke. Tiste sindikalnega tipa.

Domžale.
Ustanovitev novega sindikata v JKP Prodnik
 / 18. 2. 2020
Tovarna olja GEA, d.o.o., je vodilna oljarna in edina rafinerija jedilnih rastlinskih olj v Sloveniji. Proizvaja in trži izdelke blagovnih znamk, kot so Gea, Zvezda, Cekin in Sončni cvet. Njihovi vodilni proizvodi so rastlinska olja, majoneze, solate, omake, ocvrta čebula in tako dalje. Gea je bila ustanovljena leta 1904 kot podjetje za pridelavo bučnega olja. 

Pred dvema letoma je v podjetju začela delovati Konfederacija slovenskih sindikatov, krajše KSS, kateri se je - po prepričanju vodilnih sindikalistov - takrat pridružilo zadostno število delavcev, da so postali reprezentativen sindikat v podjetju, kljub zadostnemu številu včlanjenih pa ga vodstvo ni priznalo. Tako pojasnjuje javno pismo Konfederacije, ki ga je ta objavila v petek.

Kot opozarjajo iz KSS, so člani tega sindikata namesto socialnega dialoga deležni raznih napadov in groženj s strani vodilnih in drugega, »hišnega« sindikata, ki deluje že od prej. Gre za Sindikat Tovarne olja GEA, katerega predstavniki z nami za ta prispevek niso želeli govoriti - predstavnica nam je na vprašanje, kaj se v podjetju dogaja, odgovorila, da tega ne želi komentirati. Prav tako nam danes odgovorov ni bilo pripravljeno dati vodstvo podjetja. Skratka, klasična sindikalna zgodba neštetih slovenskih podjetij.  

Tišina starejšega sindikata in podjetja pa na žalost pomeni, da lahko to zgodbo predstavimo samo z vidika KSS, v kateri pravijo, da podjetje ne upošteva 76. člena Ustave Republike Slovenije, ki zapoveduje, da je ustanavljanje in delovanje sindikatov ter včlanjevanje vanje svobodno. Zaradi pritiskov, ki jih na člane  novega sindikata izvaja vodstvo podjetja, v Konfederaciji menijo, da včlanjevanje v sindikat ni več svobodno. O pritiskih v podjetju predsednik KSS Gvido Novak

Izjava

Jeseni lani so predstavniki KSS podali prijavo na inšpektorat za delo, ki jih je zaradi opisanih kršitev napotil na delovno sodišče. Predstavniki KSS menijo, da je inšpektorat pristojen za ugotavljanje kršitev kolektivnih pogodb in tako pristojen tudi za odločanje v tem sporu. Tudi od inšpektorata smo prejeli le molk, saj do konca redakcije od njega nismo dobili uradnega odgovora, so pa izkoristili priložnost, da še enkrat poudarijo, da se lahko glede vročega kostanja reprezentativnosti izreka le delovno sodišče.

Naj se obrnejo na sodišče, je članom KSS predlagal tudi direktor Tovarne olja GEA Igor Hustić, ki - po principu »A gde je pečat?« - z novim sindikatom ni želel govoriti, dokler ta s sodišča ni dobil potrdila o reprezentativnosti. 

Izjava

Neustrezno postopanje Inšpektorata za delo
 / 11. 3. 2020
Kljub vsemu povedanemu je območna enota Maribor izvedla inšpekcijski postopek, v katerem pa niso odkrili nepravilnosti oziroma jih niso uspeli dokazati. KSS vztraja pri svojem in je zato prilila olja na ogenj ter na inšpektorat vložila še eno prijavo z isto vsebino.

Izjava

Poleg dveh nedavnih prijav na inšpektorat je KSS odgovornega direktorja že lani kazensko ovadila.

Izjava

Novak za konec še enkrat poudari, da so bili delavci s »starim« sindikatom nezadovoljni in da so se zato včlanili v KSS, ki je imela za podjetje posebne načrte.

Izjava

Naša novinarska etika nam pa ne dovoljuje, da ne bi predstavili nasprotnih dejstev oziroma - bolje rečeno - mnenj. Ob molku podjetja in hišnega sindikata vam tako prinašamo glas ulice, v našem primeru enega oziroma ene od zaposlenih, s katerim oziroma katero smo spregovorili v Bistrici. Ta oseba je do KSS kritična, češ da ne uživa podpore delavcev. Presodite sami. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.