Poštarji Pošti zvonijo drugič

Aktualno-politična novica
30. 10. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Pa bo sploh še zvonil?
 / 29. 1. 2019
V Sindikatu poštnih delavcev Slovenije, enem od dveh sindikatov, ki zastopata zaposlene na Pošti Slovenije, so se naveličali obljub vodstva podjetja, da bo izpolnilo dogovor, ki so ga pošta in oba sindikata podpisali februarja, zaradi česar so slednji odpovedali stavko, napovedano za 19. februar. A ta dogovor se, po besedah pooblaščenca Sindikata poštnih delavcev Slovenije Saša Gržiniča, letos ni izvajal.

Izjava

Februarja sprejeti dvoletni dogovor je predvidel dvig plač, tako da naj bi minimalna plača na Pošti Slovenije in v Invalidskem podjetju Pošte Slovenije prihodnje leto znašala najmanj 70 odstotkov slovenske povprečne plače. Drugo področje dogovora se nanaša na delovne pogoje. Pošta naj bi dodatno zaposlojevala, s čimer bi razbremenili probremenjen kolektiv na pošti in izboljšali zdravstveno varnostne pogoje dela. Kot pravi Gržinič, tu ni bilo za zaposlene nobenih izboljšanj.

Izjava

Še vedno na pošti ostaja tudi problem pomanjkanja kadra, zaradi česar so zaposleni preobremenjeni in ne morejo koristiti dopusta.  

Izjava

Pošta Slovenije je letos pospešeno iskala nove zaposlene, tudi po sejmih dela v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Poleg tega so znižali zahtevane pogoje za delovno mesto. Od načrtovanih 312 novih zaposlitev je pošta do danes uspela najti 231 novih delavcev. V sindikatu niso zadovoljni z načinom, kako se je pošta lotila reševanja problema s pomanjkanjem kadra. 

Izjava

Na Pošti Slovenije so nam odgovorili zgolj pisno. Zapisali so zgolj, da se vse zaveze iz dogovora izvajajo. Po njihovi interpretaciji veljavnega dogovora je napovedana stavka Sindikata poštnih delavcev Slovenije neutemeljena, saj sta se strani ob podpisu dogovora sporazumeli, da v času dvoletnega izvajanja dogovora sindikata ne bosta izvajala stavk. Gržinič odgovarja.

Izjava

Ključni problem je, da je Pošta vse manj služba za raznos pisem, ampak se vse več ukvarja s trgovino, IT-storitvami in drugo logistiko. Pošta Slovenije je tako nedavno prevzela logistično podjetje Intereuropa. Na spletni trgovini Pošte lahko kupimo vse od vrtnih pripomočkov do bele tehnike in gradbenega orodja. Pošta je postala tudi ponudnik IT-storitev. Nudijo na primer najem računalniških strežnikov in storitve v oblaku. Po mnenju Gržiniča bi moral biti tisti del poštnih storitev, ki predstavlja dejavnost v javnem dobrem, ločen od zgolj pridobitnih dejavnosti.

Izjava

V Sindikatu poštnih delavcev so stavko napovedali za enajsti november.

Izjava

V drugem sindikatu, Sindikatu delavcev v prometu in zvezah, še niso sporočili, ali se bodo stavki 11. novembra pridružili.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.