Po desetih letih isto stanje

Aktualno-politična novica
28. 1. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Tunizijski parlament je na pobudo premierja Hišema Mešišija imenoval enajst novih ministrov, ki bodo po njegovih besedah bolj sposobni obvladovati gospodarsko krizo. Toda predsednik Kais Said je nakazal, da bo v ponedeljek zavrnil preoblikovanje vlade. Kot razlog je navedel odsotnost žensk med novimi ministri in dejal, da so nekateri novi člani v konfliktu interesov. Zamenjava ministrov te vlade – ta je sicer že tretja v roku enega leta – poteka sredi protestov, ki so se začeli 14. januarja, na obletnico tunizijske revolucije leta 2011. Revolucija, kjer se je začela arabska pomlad, je uvedla demokracijo v državo, a malo gospodarskih koristi za svoje državljane. Napetost in frustracije so se povečale zaradi visokih stopenj brezposelnosti, padca življenskega standarda, slabih državnih storitev in znižanja proračunskega primankljaja, ki ga zahteva program posojil Mednarodnega denarnega sklada. Že tako slabo gospodarstvo se bo letos na račun zaradi pandemije skrčenega turizma, ene glavnih gospodarskih panog, skrčilo za osem odstotkov bruto domačega proizvoda. Vlada se je ostro odzvala na proteste in napotila vojsko, da bi zaščitila javne zgradbe in pomagala policiji. Številni Tunizijci menijo, da je politični razred neučinkovit in pokvarjen, policija pa je na revnejših, zanemarjenih območjih prezirana in pogosto obtožena nasilnih taktik. 

Giuseppe Acconcia, novinar in predavatelj na univerzi v Padovi, pojasnjuje, da sta glavna razloga za proteste revščina in pomanjkanje služb za mlade ljudi v državi. Menjave ministrov in posledice pandemije sta sekundarna vzroka, ki pa še poslabšujeta situacijo. 

Izjava

Protestniki, ki so se udeležili že arabske pomladi, zahtevajo izpolnitev takrat danih obljub.

Sedem let po Arabski pomladi se Tunizija spopada s tranzicijskimi turbulencami
 / 12. 1. 2018

Izjava

Pandemija, gospodarska kriza in nenehni korupcijski škandali so dodatno obremenili gospodarstvo države in so vzrok, da veliko število mladih poskuša zapustiti Tunizijo. 

Izjava

Tunizijsko gospodarstvo je pandemija močno prizadela, predvsem zato, ker je močno odvisno od turizma. Ta ne zagotavlja le številnih delovnih mest, predvsem za kronično podzaposlene mlade, ampak v državo prinese tudi nujno potrebne tuje devize. Tunizijsko gospodarstvo sicer že leta zaostaja v razvoju. Bruto domači proizvod na prebivalca je danes enak kot pred 15 leti.  Mednarodni denarni sklad je pred dnevi državi predlagal znižanje proačunskega primanjkljaja, ki letos znaša več kot 10 odstotkov BDP, in ki se je država do sedaj financirala predvsem z tiskanjem novega denarja. Vlada naj bi morala zmanjšati predvsem stroške plač javnih uslužbencev in subvencije za energijo, v prvi vrsti naftne derivate. Na drugi strani pa v skladu svetujejo krepitev socialne mreže in investicije v infrastrukturo. 

Parlament mora potrditi nove ministre, predsednik Said pa ima pravico veta. Acconcia povzame poskus premiera Mešišija, da bi zamenjal 11 ministrov, čemur  predsednik Said nasprotuje, saj naj bi bili tudi novo predlagani ministri vpleteni v korupcijo. Poleg tega jih ni preveril ministrski svet, kakor zahteva ustava. 

Izjava

Predsednik Said je bil 2019 izvoljen kot predstavnik populizma, kot človek izven stare koruptivne elite. Njegovo nasprotovanje imenovanju ministrov, ki so obtoženi koruptivnih dejanj, je tako samozaščitno dejanje ohranjanja lastne priljubljenosti. 

Prvi krog predsedniških volitev v Tuniziji
 / 16. 9. 2019

Del ministrov, ki jih premier Mešiši trenutno poskuša nadomestiti, je dalo odpoved ali bilo odpuščenih ravno zaradi obtožb prejemanja podkupnin, zaradi katerih naj bi spustili italijanske ladje z odpadki v tunizijska pristaniška. Acconcia o smetarskem škandalu, enem izmed vidnejših škandalov z mednarodnimi povezavami. 

Izjava

Bes protestnikov nad razmerami še dodatno podžiga policijsko nasilje. To je sicer stalnica vseh protestov, pa naj bodo delavski, v podporo enakopravnosti žensk ali v podporo dejanski uresničitvi pravic, zapisanih v ustavi. Vrstijo se množične aretacije, samo na nedeljskih protestih so aretirali 630 ljudi. V mestu Sbeitla je umrl protestnik, ki ga je po pričevanju njegove družine ubil policaj s pločevinko solzivca.  

Sedanje proteste lahko razumemo kot nadaljevanje protestov leta 2011 in kot izraz nenehne želje po demokratizaciji in izboljšanju države.

Izjava

Acconcia za izboljšanje razmer predlaga opolnomočitev delavcev in njihovega krovnega sindikata UGTT. 

Izjava

Poleg močnejšega sindikalnega gibanja pa Acconcia izpostavi še konstruktivno moč koalicijskega povezovanja. Uresničitev ciljev protestnikov vidi predvsem predvsem v tem, da stranki Muslimanska bratovščina uspeva sestaviti koalicije, ki lahko uveljavljajo politične spremembe.

Izjava

Offsajd sta pripravili vajenka Selma in Gea.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.