Policisti v maskah

Oddaja
Hojskanje ali hujskanje.
14. 4. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

O novih jumbo panojh stranke SDS in politični reklami izven volilne kampanje
 / 13. 4. 2020
Pred davnimi časi, ko koronavirusa še ni bilo na slovenski grudi, smo v glavnem živeli lepo. A vse se je spremenilo čez noč: hkrati z zaostrovanjem stanja zaradi širitve nevarnih patogenov je prisegla tretja vlada Janeza Janše in respiratornim kapljicam napovedala vojno. Poleg vpeljave nekaterih učinkovitih gospodarskih ukrepov pa je napovedala vojno tudi prejšnji vladi, opoziciji, drugače mislečim, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, Svetovni zdravstveni organizaciji, medijem in sindikatom. Med slednjimi je tudi Sindikat policistov Slovenije, krajše SPS, ki poleg Policijskega sindikata Slovenije združuje slovenske policiste.

Omejenost mehanizmov javnega nadzora na eni in vzpon nadzora ljudske straže na drugi strani ...
 / 7. 4. 2020
Ministrstvu za notranje zadeve, krajše MNZ, katerega organ v sestavi je slovenska policija, sicer poveljuje trio Adijo. Skladbam dela in koračnicam represije daje tempo Aleš Hojs. Gradbeni inženir, poznavalec televizije - je namreč nekdanji direktor SDS-ove izpostave Nova24TV -, obrambni minister v drugi Janševi vladi in - po njegovem Twitter profilu sodeč - strokovnjak za prvo belgijsko nogometno ligo. Njegova prva desna roka je samooklicani drugorazredni Franc Kangler, nekdanji mariborski župan, ki so ga s stolčka vodilnega v mestu lavantinskem odnesle vstaje in družni vzkliki »gotof je«. Hojsova druga desna roka - minister ima namreč dve desnici - pa je prav tako Franc, in sicer Franc Breznik, ki se je inteligenci notranjega ministrstva priključil najkasneje. Breznik je poslanec SDS, znan tudi po pevskih vložkih na kongresih slovenskih domoljubov. O kadrovski sestavi vrha notranjega ministrstva pove več profesor na Fakulteti za varnostne vede Branko Lobnikar.

Izjava.

Nazaj k sindikatu. Težave v odnosu med Sindikatom policistov Slovenije in Ministrstvom za notranje zadeve so se pod novo oblastjo začele že v začetku tega meseca. Minister Hojs je med razpravo na seji Odbora za obrambo, na kateri so diskutirali o aktivaciji zloglasnega 37.a člena Zakona o obrambi, ki vojski podeljuje policijska pooblastila na mejnem območju, izjavil, da »oba policijska sindikata podpirata vse ukrepe, ki jih izvajate na MNZ«. Več o sporni izjavi pove predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš.

Izjava.

Na Ministrstvu za notranje zadeve so se odzvali na te navedbe: med drugim so poudarili dejstvo, da se sestanka predstavnikov obeh policijskih sindikatov z ministrom Hojsom Mlekuš s sodelavci ni udeležil, saj so udeležbo odpovedali, da pa so se predstavniki drugega sindikata strinjali s, citiramo, »napori vodstva ministrstva in policije za izboljšanje stanja v policiji«. Konec citata. Zapis so zaključili z udarnim zaključkom, citiramo: »Predlog za aktivacijo tega člena je minister na mizo prejel s strani policije, zato reakcije sindikata ne razume, saj ravno policisti sami vseskozi opozarjajo na kadrovsko problematiko v policiji.«

Prvi kamen spotike analizira novinar Radia Slovenija Robert Škrjanc.

Izjava.

Da je 37.a člen Zakona o obrambi potreben prevetritve, meni tudi predsednik sindikata Mlekuš.

Izjava.

Potem pa je zaškripalo še zaradi zaščitnih mask. Najprej se je razširila novica, da so policisti prejeli higienske maske, ki so namenjene za uporabo v prehrambeni industriji, in ne zaščitnih mask, ki so primerne za njihovo delo. Sporne maske naj bi, kot je v odzivu zatrdila Generalna policijska uprava, sicer prejeli zgolj v eni policijski enoti in še to zaradi napake policijskega uslužbenca. Poudarili so še, da za zaščito policistov nabavljajo le zaščitne maske, ki ustrezajo vsem zahtevanim standardom. A v včerajšnjem prazničnem zapisu na Twitterju je SPS trditve, da je šlo zgolj za osamljen primer, demantiral, citiramo: »Policisti so dobili tudi maske VWR, ki so po videzu podobne kirurškim, vendar gre le za troslojne higienske, ki so namenjene za delo v prehrambeni panogi.« Več Mlekuš.

Izjava.

Na prvi poziv k zamenjavi mask se je na Twitterju odzval tudi minister Hojs. Zapisal je, da so neuporabne maske maslo bivšega vodstva policije in vlade, saj naj bi bile iz starih zalog. Na Generalno policijsko upravo smo naslovili novinarsko vprašanje o novih nepravilnostih, ki jih je sindikat obelodanil včeraj, v odgovoru pa so zapisali, citiramo: »Danes smo na vse policijske uprave dodatno poslali zahtevo za preveritev vseh zaščitnih mask, ki jih imajo enote v skladišču uprav in na policijskih enotah, in jih obenem pozvali, naj, v kolikor katera enota nima ustreznih zaščitnih mask (TIP II, standard SIST EN 14683), le-te čim prej prevzame v Centralnem skladišču MNZ. Odgovore s strani enot, koliko imajo posameznih mask, še nismo prejeli. Vse omenjene maske so bile s strani sekretariata MNZ nabavljene v lanskem letu in preteklih letih.« Konec citata.

Vaši najljubši obrazi.
Vse za slovenski bogaboječ narod
 / 20. 3. 2020
Če so policisti skrbeli za javni red in mir v skladu s strogimi ukrepi, pa so se vodilni v slovenski policiji ukvarjali s kadrovskimi rošadami. Tako je vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner na mesto prvega kriminalista v državi začasno imenoval Vojka Urbasa, ki je nasledil dosedanjega direktorja Uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava. Urbas bo na mestu direktorja kriminalistov sicer le do vrnitve Branka Japlja, ki trenutno deluje v tujini. Na policiji bo ostal tudi Lindav, ki bo prevzel svetovalno vlogo generalnega direktorja policije za področje kriminalitete. Začasni vršilec dolžnosti Urbas je sicer leta 2016 kriminalistično policijo zapustil zaradi očitkov domnevnega šikaniranja na delovnem mestu in zaradi suma kršitve spolne nedotakljivosti. Več o menjavi na vrhu kriminalistov pove Branko Lobnikar.

Izjava.

Nov šef slovenskih policistov Anton Travner, ki ga je Janševa vlada imenovala že na konstitutivni seji, pa bo v bližnji ali daljni prihodnosti skoraj zagotovo zamenjal še šefa Nacionalnega preiskovalnega urada. Ravno NPU, ki organizacijsko sodi v sklop Uprave kriminalistične policije, pa preiskuje sporno financiranje SDS-ovih medijev. Na vprašanje, ali bo Travner res zamenjal še direktorja NPU, odgovarja Lobnikar.

Izjava.

Zamenjava se je zgodila tudi na vrhu piramide uniformiranih policistov. Novi direktor Uprave uniformirane policije je postal Danijel Lorbek, ki je nasledil Srečka Jarca. Ta odhaja na Hrvaško kot policijski ataše. Lobnikar.

Izjava.

Ja, policiji in notranjemu ministrstvu dogaja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness