Potovanje do banke

Oddaja
11. 10. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Nova ljubljanska banka zapira petnajst poslovalnic širom Slovenije. Zaprtja poslovalnic so vezana na obljubo delne privatizacije NLB, ki jo je Slovenija obljubila Evropski komisiji do konca prejšnjega leta. Kot posledico zaveze Evropski komisiji je tako NLB napovedala zaprtje poslovalnic v občinah, kot so Dobrepolje, Borovnica, Rakek, Ormož, Sežana, Žužemberk, Gornji Petrovci, Križevci, Črna na Koroškem in Moravče. Omenjene občine, ki si lahko v začetku decembra obetajo slovo od poslovanic NLB, izpostavljamo prav zato, ker bo tam ukinitev poslovalnic privedla do najbolj izrazitih posledic. V nekaterih primerih bo to privedlo do tega, da bodo prebivalci primorani za obisk banke prepotovati tudi več kot 25 kilometrov.

ustavni zakon za zaščito NLB in njega dolga brada
 / 23. 3. 2018

S potezo NLB-ja tako ne gre zgolj za zaprtje določenega števila poslovalnic, temveč odločitev odpira tudi problematiko stopnjujoče centralizacije in vprašanje pozicioniranja podeželskega prebivalstva z vidika omogočanja dostopa do ene izmed osnovnih storitev. Glede na to, da je NLB še vedno državna banka, je zaprtje poslovalnic v krajih, ki so najbolj oddaljeni od drugih večjih naselij, še toliko bolj problematično.

Govorili smo z župani nekaterih občin, ki se zadnje dni intenzivno soočajo s preprečitvijo zaprtja poslovalnic ali pa vsaj poskušajo najti optimalno rešitev. Začenjamo v Črni na Koroškem, kjer potekajo najbolj intenzivna prizadevanja za preprečitev zaprtja poslovalnice NLB. Pred tamkajšnjo poslovalnico se že od jutra v znak protesta zbirajo občani, ki so v ta namen ustanovili tudi civilno iniciativo. Pri tem dodajmo le to, da je bila le-ta ustanovljena na pobudo županje Romane Lesjak, ki nam problematiko, ki jo odpira zaprtje omenjene poslovalnice, opiše sledeče:

Izjava

Možnosti občin, da bi preprečile zaprtje poslovalnic, so majhne, a kot izpostavlja Romana Lesjak, bodo pri tem vztrajali do konca, pri čemer se sama namerava v večji meri, čeprav skeptično, opreti na evropske poslance.

Izjava

Župan občine Borovnica Bojan Čebela prav tako potrjuje dogovarjanje oziroma povezovanje z ostalimi župani.

Izjava

Privatizacija ja, privatizacija ne
 / 13. 9. 2018

Z vidika dodatne poti, ki jo bodo morali prebivalci prepotovati v primeru zaprtja poslovalnice, so najbolj izpostavljeni prav v občini Žužemberk. Župan Franc Škufca pri tem izpostavlja, da bodo v najbolj oddaljenih predelih občine prebivalci dolžni prepotovati tudi 40 kilometrov dolgo razdaljo do najbližje banke.

Izjava

Zaprtje poslovalnic ne predpostavlja povsod tako velikih ovir v vsakdanjem življenju prebivalcev, kot je to razvidno v pravkar izpostavljenem Žužemberku ali Črni na Koroškem. V Rakeku - v občini Cerknica - bodo prebivalci v primeru zaprtja od najbližjih bank oddaljeni le tri kilometre. Župan občine Cerknica ob odločitvi NLB-ja opozarja na to, da starejše prebivalstvo ni vešče uporabe elektronskega poslovanja. Glede iskanja rešitve se občina zavzema zgolj za to, da bi se na mestu trenutne poslovalnice ohranil vsaj bankomat. Dodaja župan Marko Rupar:

Izjava

Vsekakor moramo izpostaviti tudi to, da se približujejo lokalne volitve in da so se prenekateri župani in županje problemu zaprtja poslovalnic posvetili nekoliko intenzivneje, kot bi se morda sicer. To se odraža v tem, da župani “ustanavljajo” civilne iniciative ali napovedujejo svoje boje “proti banki, proti vladi, proti državi” - kot pove župan občine Žužemberk.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness