3. 7. 2024 – 17.00

Raftarji na brzicah ustavnega sodišča

Audio file
Vir: Malenki (Wikimedia Commons)

Tvoj tek je živ in je legák ko hod deklet s planine; in jasna si ko gorski zrak in glasna si, kot spev krepak planinske je mladine. 

Lepota Soče in plutje po njej zdaj ne bosta tako sproščujoča in poetična. Ustavno sodišče je razveljavilo del 22. člena odloka o plovbnem režimu na reki Soči, ki ga je sprejel občinski svet občine Kobarid. Ta ureja oziroma definira izvajanje nadzora na delu reke Soče, ki sodi na območje kobariške občine. Odlok, ki ureja plovbni režim na Soči, je občina Kobarid sprejela novembra lani, v veljavo pa je stopil v začetku letošnjega leta. Pred tem so imele skupen odlok občine Kobarid, Bovec in Tolmin. V plovbi plovilo prečka meje treh občin, obiskovalci pa so potrebovali dovolilnico ene občine, ki je veljala v vseh treh. Po novem odloku, ki ga je poleg kobariške občine sprejela tudi tolminska, je občina dvignila cene pristojbin in kazni. V občini Bovec je v veljavi skupinski odlok.

Pobudniki za oceno ustavnosti in zakonitosti pri podjetju Soča rafting so izpostavili, da nadzor izvajajo nadzorniki in informatorji, ki so v odloku poimenovani kot druge pooblaščene osebe, ne redarji ali policisti. Sodišče je presodilo, da za snemanje in fotografiranje kršilcev, ki so ga v skladu z odlokom lahko izvajale pooblaščene osebe, ne obstaja veljavna zakonska podlaga. Člen je veljaven, če se nanaša na občinske in medobčinske nadzorne službe. V preostalem delu je občinski odlok po presoji sodišča skladen z ustavo, pobudo za ustavno presojo Zakona o plovbi po celinskih vodah pa je sodišče zavrglo zaradi pomanjkanja pravnega interesa. 

Poleg delne razveljavitve 22. člena je sodišče zavrnilo preostale zahteve pobudnikov. Ti so občini očitali, da je nerazumna časovna ureditev plovbnega režima in prepoved plovbe v določenih primerih, da je občina z dvigom pristojbin na vstopno-izstopnih mestih prikrito predpisala davek ter da je cena med upravljanjem vstopno-izstopnih mest in pristojbinami nesorazmerna. Svojo odločitev so ustavni sodniki utemeljili, češ da je namen pristojbin, da se storitev izboljša. Odločitev sodišča komentira Goran Kavs, direktor podjetja Soča rafting. 

Audio file
10. 4. 2024 – 17.00
Ustavno sodišče in ministrstvo za solidarno prihodnost na pomoč najemodajalcem

Izjava

Nasprotno trdi župan občine Kobarid Marko Matajurc, ki odločitev ustavnega sodišča razume kot dobro popotnico.

Izjava

Dnevna dovolilnica za plovbo v kobariškem sektorju stane deset točk, kar znaša en evro, tedenska 50, sezonska pa 250 točk. Za obdobje od leta 2025 do leta 2030 je predviden vsakoletni dvig cene točke za 25 centov. Za ravnanje, ki ni v skladu z odlokom, kot je plovba brez dovolilnice ali neuporaba vstopno-izstopnih mest, je predvidena globa 800 evrov. Zakaj so se odločili za dvig, pojasni Matajurc. 

Izjava

Dovolilnica za čolne, ki prevažajo več kot tri ljudi v občini Bovec, znaša 50 evrov, sezonska stane 500 evrov. Za plovila z manj kot tremi potniki stane dnevna dovolilnica en evro, tedenska 16, sezonska 30. Osebe, ki na reki Soči opravljajo gospodarsko dejavnost, pa so upravičene do sezonskega pavšala, ki stane 2500 evrov. Kobariški župan pojasnjuje, da so se na občini lani odločili, da je nov odlok nujen. 

Izjava

Posodobitvi odloka sicer nasprotujejo v občini BovecBovški župan Valter Mlekuž z Matajurcem ne deli mnenja, da je bila sprememba odloka nujno potrebna. 

Izjava

Kljub temu, da so se predstavniki treh občin lani marca strinjali, da je treba sprejeti odlok spremeniti, Mlekuž pojasnjuje, da pri pripravi kobariškega odloka ni sodeloval.

Izjava

A odloku ne nasprotujejo le v Bovcu. Kavs opozarja, da se je več kajakašev odločilo za bojkot zaradi predragega dostopa do naravnih virov in da se bo gospodarska dejavnost v tem sektorju zmanjšala v naslednjih letih. 

Vir: Daniel Thornton, Flickr, creative commons
Audio file
17. 6. 2024 – 17.00
Kljub koalicijski pogodbi prenos nepremičnin na DSU

Izjava

Da bo zvišanje pristojbin vplivalo tudi na z vodnimi športi povezani turizem in poletno sezono v vseh treh občinah, opozarja tudi Mlekuž

Izjava

Matajurc sicer zagovarja stališče, da cene pristojbin niso oderuške, čemur pritrjuje tudi sodišče, ki je odločilo, da cene niso nesorazmerno visoke. 

Izjava

Z odlokom je kobariški občinski svet spremenil tudi čas, ko je dovoljena plovba po Soči. Plovba v Bovcu je na večini vstopno-izstopnih mest dovoljena do 20. ure, le na izstopnem mestu Volčanski most je plovba dovoljena do 18. ure. Plovba v kobariški občini je po 18. uri prepovedana povsod. Zakaj je bil tudi na področju urejanja dovoljenega časa plovbe boljši nekdanji skupni odlok vseh treh občin, pojasni Kavs. 

Izjava

Bistro hčer planin in plutje po njej bo očitno v tej poletni sezoni vsaka občina urejala po svoje. 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.