Reprezentanca, to sem jaz

Oddaja
26. 7. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Mijatović

Članice ženske nogometne reprezentance so po izjavi predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki jo je dal Televiziji Slovenija, »vsak«. In ta »vsak« – v resnici vsaka – ne more in ne sme imeti besede pri tem, kdo jo bo treniral. »NZS /…/ ne bo dovolila, da bi igralke ali kdorkoli drug odločal o izbiri in načinu dela strokovnega vodstva in kontinuiteti dela v reprezentanci, saj sprejemanje teh odločitev ni v njihovi pristojnosti. /…/ Naj jasno poudarimo, da ima selektor podporo vodstva NZS ter proste roke pri izbiri strokovnih sodelavcev, ter sporočamo, da imenovanje in razreševanje le teh ni v pristojnosti igralk ali kogarkoli drugega, temveč izključno v pristojnosti izvršnega odbora NZS.« Tako so z nogometne zveze, znane kot NZS, odgovorili na odprto pismo najboljših slovenskih nogometašic.

Bojkotiranje svetovnega prvenstva v eter
 / 25. 11. 2022
V pismu, ki so ga javno objavile, ker od NZS-ja pred tem niso dobile primernega odgovora, so opozorile na slabe odnose s trenerskim štabom reprezentance in maltretiranje, ki ga nad reprezentantkami izvajajo trenerji na čelu s selektorjem Borutom Jarcem. Nogometni zvezi so predlagale zamenjavo selektorja in njegove trenerske ekipe. Kakor pojasnjujejo reprezentantke, trenerska ekipa ne opravlja svojega dela, po treningih in na reprezentančnih zborih pa popiva. Na tekme jih trenerski štab ne pripravlja, prav tako z reprezentantkami ne analizira že odigranih tekem. Borut Jarc reprezentantke, kakor trdijo, na treningih zmerja. Poleg tega je cilj reprezentantk izenačitev pogojev v moški in ženski selekciji. Kakor pravijo, reprezentantkam nogometna zveza na potovanjih ne priskrbi niti ustrezne prehrane.

Za Radio Študent je o razmerah v slovenski ženski nogometni reprezentanci spregovorila Lara Prašnikar, ena od 31 reprezentantk, podpisanih pod odprto pismo.

Prašnikar

Nogomet še zdaleč ni edini šport, kjer prihaja do velikih razhajanj pri obravnavi in financiranju med ženskimi in moškimi ekipami. Razlike med obravnavo žensk in moških v športih, zlasti tistih, kjer imajo primat moške ekipe, pojasni Tanja Kajtna, izredna profesorica na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. 

Kajtna 

Kajtna dodaja, da so razlike odvisne od športa in od rezultatov, ki jih dosegajo igralci oziroma igralke. Uspehi na tekmah potem pogojujejo gledanost športa in javno mnenje o njem. 

Kajtna 

ŠportNi zakon ali poskus nove zakonske regulacije športa po 18 letih.
 / 21. 2. 2016
Nogometašice so v pismu pojasnile, da so reprezentančni treningi monotoni, priprave na tekme pa se med seboj ne razlikujejo. Selektor na mnogih reprezentančnih treningih ni prisoten, prav tako moški del vodstva analizo tekme zapusti predhodno. Igralke skupaj s trenerko in fizioterapevtkama same gledajo celotno tekmo. Zakaj je analiza tekme pomembna, komentira Kajtna. 

Kajtna

Vrh tega, da selektor, kakor trdijo v odprtem pismu, nogometašic ne pripravlja na tekme, jih tudi žali. Denimo, citiramo: »Igrate kot divje svinje.« Kakšnega verbalnega nasilja so igralke deležne, pojasnjuje Prašnikar. 

Prašnikar

Kot pojasnjuje Prašnikar, so igralke do selektorja, ko je delo prevzel, imele strahospoštovanje, a so komentarji in maltretiranje narasli. Poleg komentarjev igre in rezultatov, ki jih nogometašice dosegajo, pa so bila dekleta deležna tudi pritiska glede izgube telesne teže. Incident, kjer so morale oceniti svojo telesno težo, opiše sogovorka.

Prašnikar

Kot poudarja Kajtna, je telesna teža pri športnikih pomembna, a opisani pristopi gotovo niso primerni in slabo vplivajo na samopodobo igralk. 

Kajtna

Med razlogi, ki dodatno argumentirajo slabe odnose med vodstvom in igralkami, je tudi alkohol. Reprezentatke so zapisale, citiramo: »Pri obrokih je na njihovi mizi vsakodnevno prisoten, prav tako takoj po treningih, ko si ga vzamejo iz reprezentančnega kombija. Eden izmed primerov je tudi ta, da so v Turčijo, v katero ni dovoljeno uvažati alkoholnih pijač, v torbi z našimi dresi uvozili pločevinke piva Union. Velikokrat je bilo tudi opaženo in slišano opijanje vodstva.«

Prašnikar

Šport v času pandemije
 / 12. 12. 2020
Poskrbljeno ni niti za zdravje igralk. Po navedbah igralk je sekretar Uroš Juračič prikrival in tajil okužbe s koronavirusom, kar je povzročilo, da so se okužile vse igralke in tekmo igrale bolne. Vodstvo jim ni želelo nuditi niti ločenih sob, da ne bi prišlo do dodatnega širjenja okužbe. 
Prašnikar

A za slabo stanje v ženski nogometni reprezentanci ni kriv zgolj selektor in njegova ekipa. Do velikih razhajanj med moškimi in ženskmi ekipami prihaja tudi pri prevozu do prizorišč tekem in hrani, ki jo športnice prejmejo. 

Prašnikar

Kajtna meni, da vsi našteti razlogi v pismu niso le muha igralk, gre namreč za brezizhodno situacijo, kjer igralke nimajo sogovorca na drugi strani in so se zato morale obrniti na javnost. 

Kajtna

O rasi in narodnosti v nogometu
 / 17. 7. 2018
Zveza je pozimi selektorju Jarcu podaljšala mandat, ne da bi o odnosih med vodstvom in igralkami vprašali vpletene. Prav tako so za navedene argumente v pismu dejali, da jih bodo obravnavali z odgovornostjo, a se lahko pogledi na te dogodke razlikujejo. 

Prašnikar

NZS odziv

 

Nogometna zveza Slovenije se nam do zaključka redakcije na dodatna vprašanja ni odzvala, posredovali so nam izjavo tiskovnega predstavnika (zadnja izjava). 

Foto: kolaž

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

dejte še mau čeferinka vprašat kako pa kej doma

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.