Samo leto je ostalo in gverk se bo zaprl

Aktualno-politična novica
21. 5. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Vlada je minuli petek odločila, da se rok za dokončno zaprtje Rudnika Trbovlje-Hrastnik premakne iz leta 2018 v leto 2020.

Ne gre za prvi odlog zaprtja rudnika, ki to več ni. Rudnik Trbovlje-Hrastnik, krajše RTH, je iz proračuna prejel še zadnjih 3,1 milijona evrov za program zapiralnih del po posameznih programskih sklopih, ekološko-prostorsko sanacijo in postopke za zapustitev rudnika.

Janez Žlak, nekdanji direktor rudnika in trenutni upravitelj likvidacije, predstavi, kaj je bilo v okviru programa zaprtja rudnika že opravljeno, kaj še mora biti ter zakaj je bil rok zaprtja podaljšan.

izjava 

Žlak utemelji svoje prepričanje, da bo družbi Rudnik Trbovlje-Hrastnik uspelo dokončati postopek zaprtja.

izjava 

Postopek odpuščanja je bil eden izmed programov v pristojnosti RTH, ki je že zaključen. Večina zaposlenih je bila odpuščena do decembra 2018. Žlak pojasni, koliko ljudi je še zaposlenih ter kakšne naloge opravljajo.

izjava 

Naslednji dve leti je del dolžnosti Rudnika Trbovlje-Hrastnik  tudi izplačevanje tako imenovanih rent - mesečnih izplačil rudarjem, ki so se trajno poškodovali na delovnem mestu. Po letu 2020, ko bo podjetje Rudnik Trbovlje-Hrastnik prenehalo delovati, bo izplačilo rent pristalo v pristojnosti države. Izplačilo rent je tudi del fiksnih stroškov, povezanih z zapiranjem rudnika.

Žlak našteje, kaj spada pod fiksne stroške ter od kod sredstva za njihovo izplačevanje.

izjava 

Vsota, ki jo je vlada namenila RTH za dokončanje zaprtja, je 3,1 milijona evrov. Žlak predstavi, kaj se iz te vsote financira, in opiše še drug vir zaslužka.

izjava 

Kako pa poteka prodaja opreme, strojev ter hčerinskih družb? 

izjava 

Žlak je prepričan, da bodo naloge, za katere je pristojen rudnik, opravljene, opozarja pa na možnost, da se bodo upravni postopki, ki so v pristojnosti Slovenskega državnega holdinga zaradi morebitnih tožb o nepravilni izvedbi sanacije zavlekli.  

izjava 

Medtem ko se torej izvajajo zadnji postopki za zaprtje rudnika, pa muzeji poskušajo ohraniti spomin na nekdanjo slavo rudarstva v rdečem revirju. Rudarstvu se v Hrastniku in Trbovljah posvečajo trije muzeji, Muzej Hrastnik ter trboveljska muzeja Zasavski muzej Trbovlje in Virtualni muzej rudarstva 4. dritl.

Miran Kalšek, višji kustos v Zasavskem muzeju Trbovlje, povzame 200-letno zgodovino rudnika in njegovega vpliva na okolico.

izjava 

Miran Kalšek je tudi izpostavil željo, da bi bilo v muzeju več predmetov, povezanih z rudarstvom, npr.strojev,  vendar pa Rudnik Trbovlje-Hrastnik stroje prodaja. Po njegovem predmetu bi bil muzej z več tehnične dediščine bolj zanimiv in bogatejši. Virtualni muzej rudarstva 4. dritl v nasprotju z Zasavskim muzejem Trbovlje problema s predmeti nima, saj je njihovo rudarsko orodje prišlo iz rudnika. Vesna Jesih iz Virtualnega muzeja predstavi statistiko obiskovalcev v dve leti starem muzeju ter namen virtualnega dela muzeja.

izjava 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness