Savinjski punt!

Oddaja
14. 2. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

O kmečkih protestih in problemih kmetijske politike EU
 / 9. 2. 2024
Štiri dni po obhajanju 451. obletnice zloglasnega Gubčevega kmečkega upora v Stubici v hrvaškem Zagorju so se nekoliko severneje in nekoliko zahodneje spuntali kmetje naše sedanjosti. Približno sto protestnikov je ob zgodnjih jutranjih urah parkiralo svoje traktorje pred zgradbo Direkcije za vode v Celju. Potek protesta povzame puntarski predstavnik kmetov Spodnje Savinjske doline Rok Sedminek.

Izjava

 

celje
Celjske iniciative na nogah zaradi predloga državnega odloka o onesnaženem območju
 / 29. 1. 2024
Štajerske kmete je že dolgo razburjal državni načrt za zmanjšanje poplavne ogroženosti, predvsem v Spodnji Savinjski dolini. Pred dvema tednoma je vlada sprejela Sklep o pripravi državnega prostorskega načrtovanja, ki predvideva izgradnjo suhih zadrževalnikov ob Savinji in Bolski. Grega Peer iz organizacije Ne vodnim zadrževalnikom – Civilna iniciativa Savinja pojasni, da je odpor do suhih zadrževalnikov na Savinjskem povsem logičen.

Izjava

 

Dogovor vlade z občinami o dvigu povprečnin in izplačilu 20 milijonov evrov dodatnih sredstev.
 / 30. 10. 2023
Pobuda za pripravo državnega prostorskega načrta je bila v javni razpravi pred dobrim letom dni, a kot opozarja Grega Peer, so so se na njihove pripombe iz javne razprave na Direkciji za vode odzvali šele ta mesec, z odzivom pa v iniciativi niso zadovoljni.  

Izjava

Sedminek ob tem poudarja, da kmetje ne nasprotujejo izboljšavam protipoplavne varnosti, kritični so le do predlagane izvedbe. 

Izjava

Gradnja suhih zadrževalnikov vode, tako Peer, je v nasprotju s sodobnimi ukrepi proti poplavam v Evropi.

Izjava

Freska.
Letošnji pridelek hmelja
 / 24. 8. 2020
Poleg površinskih vplivov suhih zadrževalnikov vode na okolje, kot so uničevanje pridelovalne zemlje zaradi naplavin in nevarnosti ob morebitnih poškodbah nasipov med poplavami, kmete skrbi podzemno delovanje vode. Savinjska dolina je namreč po geološki sestavi zelo prepustna in ob dolgotrajnem zadrževanju poplav v suhih zadrževalnikih bi voda lahko ogrožala podkletene stavbe.

Izjava

 

 

Za ribe, za ptice, za delavske pravice
 / 26. 9. 2023
Kmetje pa ne protestirajo samo zaradi okoljskih in gospodarskih vplivov načrtovanih zadrževalnikov vode, temveč so ogorčeni zaradi začetka razlaščanja kmetijskih površin v Šentjurju, kjer je načrt suhih zadrževalnikov vode že v postopku pridobivanja soglasij za gradbena dovoljenja. Razlastitev zemljišč omogoča 108. člen Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Ta predvideva, da lahko sodišče na pobudo Ministrstva za okolje, podnebje in energijo odloči, da je določeno zemljišče namenjeno gospodarski javni infrastrukturi in se ga proti denarni odškodnini lahko lastniku odvzame. Povzame Peer. 

Izjava

Minister za naravne vire in prostor iz kvote Gibanja Svobode Jože Novak zagotavlja, da ne bodo nikomur nič odvzeli proti njegovi volji. 

Izjava

Kako bo izvedba popoplavne obnove vplivala na Golobovo napoved
 / 3. 10. 2023
V civilni iniciativi še opozarjajo, da so bili suhi zadrževalniki vode v Savinjski dolini načrtovani že vsaj dve desetletji, namenjeni pa naj bi bili dodatni poplavni zaščiti Celja in ne sanaciji poplavne varnosti zaradi lanskoletne katastrofe. Strah jih je namreč, da bi dodatna zaščita Celja v nevarnost spravila okoliška naselja vzdolž Savinje. 

Izjava

Zaradi pomanjkanja komunikacije med civilno iniciativo, Direkcijo za vode in Ministrstvom za naravne vire in prostor pod vodstvom Jožeta Novaka so se predstavniki civilne iniciative obrnili na Evropsko komisijo, ki je njihovim pomislekom pritrdila, povzame Peer.

Izjava

A kot smo slišali na začetku oddaje, je za razliko od civilne iniciative protestnikom končno uspelo vzpostaviti komunikacijo z Direkcijo za vode, saj so jih med današnjim protestom uslužbenci direkcije povabili na sestanek. Sedminek, eden od protestirajočih, je prepričan, da je razlog za odprta vrata množica težke kmetijske mehanizacije, ki je bila parkirana pred sedežem direkcije.

Izjava

Sestanek pa ni bil le simbolične narave, nadaljuje Sedminek.

Izjava

civilna iniciativa braslovče
Protesti ob javni predstavitvi državnega prostorskega načrta v Šmartnem ob Paki
 / 13. 7. 2016
Tiha voda zadrževalnike dere, glasni traktorji pa državne institucije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.