27. 5. 2024 – 17.00

Se bo v Tivoliju res plesalo?

Audio file
Vir: Jean-Pierre Dalbéra, Flickr, All creative commons

Avgusta boste oboževalci Magnifica lahko prisluhnili njegovi pesmi Tivoli, vprašanje je le, ali se boste na koncert odpravili tja. Organizatorji koncerta ob tridesetletnici glasbenega delovanja Magnifica so marca začeli s prodajo vstopnic za avgustovski koncert v Tivoliju, a pred oglaševanjem lokacije niso pridobili soglasja zavoda za varstvo narave za izvedbo prireditve območju sankališča v parku Tivoli. Zavod je nato vlogo zavrnil z utemeljitvijo, da gre za preveliko obremenitev prostora, ki sodi v zaščiteno območje krajinskega parka.

Magnifico, ki je brez soglasja prodal več kot 12 tisoč vstopnic, se je na odločitev zavoda pritožil Ministrstvu za naravne vire in prostor pod vodstvom Jožeta Novaka iz kvote Gibanja Svoboda. Ministrstvo se ni strinjalo z odločitvijo zavoda in je, uradno zaradi postopkovnih napak, razveljavilo odločbo ter jo zavodu vrnilo v ponovno odločanje. Spomnimo, da je Novaka, ko je začasno prevzela ministrstvo, za državnega sekretarja izbrala Alenka Bratušek, nekdanja strankarska podrejenka ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Gibanje svoboda na lokalni ravni sodeluje v svetniški koaliciji župana. Prav tako je Magnifico pod zasebnim imenom Robert Pešut kandidiral na Jankovićevi listi na lokalnih volitvah.

Mladi za podnebno pravičnost so skupaj s 130 podpisniki, med katerimi so krajinski arhitekti, urbanisti, biologi, glasbeniki, umetniki in uporabniki parka Tivoli, izrazili nestrinjanje z organizacijo dogodka v Tivoliju. Kot so sporočili, je območje edinstven javni prostor brez primere ter je zaščiteno kot objekt kulturne in naravne dediščine. Z izvedbo koncerta bi ljudje lahko poškodovali življenjsko okolje rastlin, živali in gliv. Javno pismo in v njem strnjene zahteve povzame Urška Jurman, ena od podpisnic.

Izjava

Audio file
21. 2. 2024 – 17.00
O nadaljevanju sečnje na Rožniku, ki je pred letom dni burila duhove

A kaj točno je razlog za zavrnitev soglasja? Zaščiteno območje, o katerem govorimo, obsega Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Z izvajanjem koncertnih prireditev na tem območju bi po odločitvi zavoda posegli v naravni habitat hrošča puščavnika in rastišče evropske gomoljčice. Hrošč puščavnik, sicer zaščitena ogrožena vrsta, živi v duplih starih listavcev, na primer hrastih, lipah, vrbah in divjih kostanjih, hrani pa se s trohnečim lesom. Vrsta je na območju Evrope ogrožena, v Sloveniji pa je splošno razširjena ter živi v izoliranih populacijah. Populacije hrošča so ranljive zaradi omejene mobilnosti. Zaščitena je tudi evropska gomoljčica, nizka rastlina z belimi cvetovi, ki so jo odkrili prav v parku Tivoli. Kot pravi Jurman, je že zdaj mogoče opaziti človeške posege v to naravno območje.

Izjava

Podlaga za zavrnitev soglasja je odlok o krajinskem parku, ki ga je ljubljanski mestni svet sprejel leta 2015. Ta določa, da v krajinskem parku brez soglasja zavoda za varstvo narave ni dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko posegle v življenje živalskih vrst oziroma njihove habitate ali v varstvo naravnih vrednot. Na naše prošnje za pojasnila se na ministrstvu za naravne vire niso odzvali, na zavodu za varstvo narave pa so nas napotili na vodstvo Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Odvetnik ministrstva Janez Tekavc je za Dnevnik pojasnil, citiramo: »Ministrstvo je odločilo, da mora organ na prvi stopnji obnoviti postopek in da mora v tem postopku zelo jasno povedati, katere so možnosti, da se z ustreznimi ukrepi dogodek vendarle izvede. Če pa meni, da se dogodek ne more zgoditi, mora organ to jasno utemeljiti.« Organizatorji Magnificovega koncerta so sicer ministrstvo pozvali, naj odloči samo in zadeve ne vrača v odločanje zavodu, ker bi to trajalo predolgo.

Ne gre za edini dogodek, čigar organizatorji so ostali brez soglasja zavoda. Pod nosom so se obrisali tudi organizatorji Majskih iger, ki so soglasje za izvedbo Pohoda na Rožnik pridobili na dan dogodka, ko so dogodek že prestavili na alternativno lokacijo. Majske igre organizirajo v študentskem svetu stanovalcev ljubljanskih študentskih domov. Prepozno odobritev izvedbe dogodka komentira vodja prireditve Deni Cerovac.

Izjava

Cerovac pojasnjuje, da postajajo postopki za pridobivanje dovoljenja vsako leto zahtevnejši.

Izjava

Audio file
18. 1. 2023 – 17.00
Sečnja dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Za pridobitev dovoljenja za izvedbo prireditev na območju tivolskega krajinskega parka morajo organizatorji pridobiti soglasje lastnika oziroma upravljalca prireditvene površine, v tem primeru ljubljanske občine, in soglasje zavoda za varstvo narave. Več o samem postopku pojasni vodja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib Andrej Verlič.

Izjava

Prvi pogoj je torej pridobitev dovoljenja občine. Po mnenju vodje oddelka za varstvo okolja na ljubljanski občini Nataše Jazbinšek Seršen bi sicer take prireditve na nekaterih lokacijah krajinskega parka lahko potekale.

Izjava

V zgodbo se je kakopak moral vmešati tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je v bran vzel študentarijo.

Izjava

Občina, vodstvo krajinskega parka, ministrstvo in zavod za varstvo narave se ne morejo uskladiti, kolobocije, ki jih je zakuhal hrošč puščavnik, pa so voda na mlin Magnificu, ki reklamira in še naprej prodaja karte za koncert brez prave lokacije. 
 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj