SIPine lovke

Aktualno-politična novica
3. 6. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Sporni nakupi zdravstvene opreme v Federaciji BiH
 / 2. 5. 2020
Ob koncu epidemije bolezni covid-19 imajo ljudje čas za pogled nazaj, refleksijo in obsodbo dejanj, ki so se takrat zvrstila, pa prej zaradi večjih skrbi ni bilo nikomur kaj dosti mar. Epidemija je namreč večino držav ujela popolnoma nepripravljenih in v velikem pomanjkanju tako zaščitne opreme kot tudi ventilatorjev, ki bi morebitne kritične bolnike ohranjali pri življenju. Tako se je pričela dokaj neorganizirana dirka naročanja manjkajočih artiklov, ki pa po pričakovanjih ni bila izvedena najbolj po regelcih. Slovenija, denimo, je pravila le malce prekoračila. Izginil je kak milijon ali dva, ponudbe so ostale neprebrane, kasneje pa so vse zanikali. Prav. V Bosni in Hercegovini je večja od dveh političnih entitet, Federacija Bosne in Hercegovine, izvedla petmilijonski nakup respiratorjev preko malce neobičajnega podjetja, in sicer FH Srebrena malina, d.o.o., ki se – nepresenetljivo – večinoma ubada s proizvodnjo in prodajo sadja in zelenjave, kar je precej daleč od nakupov medicinske opreme. Podjetje ni premoglo niti licence za uvažanje takšne mašinerije, vsaj dokler ni prva pošiljka že prispela. 

Včeraj je odstopil državni minister za varnost, sicer pa predsednik stranke Zveza za boljšo prihodnost in ustanovitelj Dnevnega avaza, časnika z največjo naklado in največjo stolpnico v Bosni in Hercegovini, Fahrudin Radončić. Radončić je relativno gledano v politiki še vedno novinec. V povojnih časih je veljal za zaveznika vladajoče opcije pod vodstvom SDA, pred desetletjem pa se je odločil unovčiti svoj kapital na političnem parketu, na katerem njegova stranka SBB nagovarja tisti trgu bolj naklonjeni del volilnega telesa, pri čemer ni nikoli zares prekinil vezi s SDA. Osrednjega akterja najnovejše politične afere v Bosni in Hercegovini predstavi Semir Hambo, urednik spletnega portala klix.

Izjava

Med razlogi, ki so ga pripeljali do te odločitve, je seveda navedel afero z respiratorji, katere glavni osumljenec Fadil Novalić, začasni predsednik vlade Federacije Bosne in Hercegovine iz vrst Stranke demokratske akcije, je po aretaciji in podani izjavi spet na prostosti in v polnem zamahu opravljanja službenih dolžnosti. Seveda pa mu je v nos šla tudi nepripravljenost koalicije, da bi devet tisoč petsto migrantov, ujetih na balkanski poti, v skladu z njegovim predlogom deportirali v države izvora. Temu se reče – kako že – strateška nestrinjanja znotraj koalicije. Sam trdi, da odstop ni bil motiviran z bližajočimi se lokalnimi in federativnimi volitvami. S tem pa se ne strinja politični analitik Adnan Huskić.

Izjava

Prihodnje volitve pa bi lahko bile težavne tudi za največjo koalicijsko stranko – Stranko za demkoratsko akcijo, krajše SDA, ki je že tri desetletja vodilna bošnjaška stranka. Njeni dokaj vidni člani so se namreč znašli v središču viharja afere nakupa predragih respiratorjev po nekvalificiranem posredniku. Država je sprožila preiskavo, ekipo, osumljeno nezakonitih nakupov, pa so zadržali na policijski postaji, kjer so jih tudi izprašali. Predsednik stranke in član tričlanskega predsedstva Bosne in Hercegovine iz vrst bošnjaškega naroda Bakir Izetbegović je celotni proces hitro označil kot protibošnjaški. Zajebano je biti sin očeta naroda.

Pa vendar ostaja nejasno, zakaj bi policija nekoga pridržala, že dan kasneje pa izpustila na prostost, kot da ni pod preiskavo. Moč pravne države v Bosni in Hercegovini opiše Huskić.

Izjava

Preiskavo vodi Državna agencija za preiskovanje in zaščito – SIPA. Idealno bi bilo, da bi državna agencija vse državljane preiskovala na enak način, ne glede na to, komu ali čemu pripadajo. Da temu ni tako, razloži Huskić, ki pa poudarja, da vplivneži odločajo le, katere primere bodo preiskovali, katere pa zavrgli. V samem sodnem postopku naj ne bi razpolagali z nobeno močjo.

Izjava

Predvidevati torej gre, da bo zaradi velikosti škandala nekaj potencialnih volivcev SDA odšlo k drugim strankam. Kako se bo to novembra odslikavalo v razdelitvi stolčkov, pojasni Huskić.

Izjava

Torej, SDS, opa, SDA rada pojé svoje koalicijske partnerice, njeni volivci pa so že tako vajeni škandala, da jih ne gane niti vojno dobičkarstvo niti prirejanje volitev.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness