Pozlatitev srebra

Oddaja
2. 5. 2020 - 15.00

Ste gledali Tarčo? To ni bilo nič. Počakajte, da slišite to zgodbo. V Bosni in Hercegovini naročanje nujne zdravstvene opreme, mimo sicer veljavnih procesov javnega naročanja, še bolj kot pri nas vzbuja pozornost in spominja na dobičkarstvo iz nekih drugih časov.

V Bosni in Hercegovini tako ta teden odmeva kupčija respiratorjev, ki jo je izvedla večja entiteta znotraj te države, to je Federacije Bosne in Hercegovine, s poljedelskim podjetjem FH Srebrena malina d.o.o. iz Srebrenice, ki je v lasti nekdanjega televizijskega voditelja Fikreta Hodžića. Ko je bila sporna pogodba v vrednosti pet milijonov evrov za sto respiratorjev podpisana, omenjeno podjetje sploh ni imelo dovoljenja za uvoz medicinske opreme, ki ga izdaja Agencija za zdravila in medicinsko opremo Bosne in Hercegovine. Kljub temu pa je podjetje, ki se sicer - kot lahko razberete iz imena - ukvarja s proizvodnjo in predelovanjem sadja - predvsem malin - po pohitrenem postopku pridobilo želeno dovoljenje, a šele dva dni po prihodu respiratorjev. 

Omenjeno poljedelsko podjetje ima pet zaposlenih, njegovi prihodki pa so v zadnjem letu znašali okoli 200 tisoč evrov, odhodki pa nekoliko manj, in sicer okoli 165 tisoč evrov. Njihove obveze do dobaviteljev znašajo 50 tisoč evrov, imajo pa še za okoli 165 tisoč evrov kredita. Iz omenjenega je razvidno, da gre za relativno majhno podjetje, ki živi od kreditnih zadolžitev, zaradi česar je izbor le-tega za nakup respiratorjev toliko bolj presenetljiv. Kaj pa, če vam povemo, da je bilo omenjeno podjetje kljub temu zmožno plačati carine v vrednosti pol milijona evrov?
 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness