Skupščina ljudstva

Oddaja
6. 5. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Politične elite v ekonomski in socialni krizi svojo izgubljeno kredibilnost in legitimnost rešujejo z nedomišljenimi osnutki ekonomskih in ustavnih reform. Te naj bi od Slovenije zahtevala tako oblastni aparat Evropske unije kot tudi mednarodni kapitalski trg, receptura zanje pa se vsaj po dosedaj predstavljenih izhodiščih giblje znotraj prepoznavnega neoliberalnega ekonomskega miljeja.

V četrtek naj bi sedanja vlada v Bruselj predvidoma poslala že sprejeti, a v podrobnostih nedorečen nacionalni reformni program in program stabilnosti, ki pa zaenkrat ostaja neznanka. Znan je zgolj namen programa, to je začrtanje javnofinančne politike v tem in naslednjem letu. Tujina in apologeti zmanjševanja vloge države znotraj socialnega in gospodarskega sektorja pričakujejo predvsem ukrepe za dvig prihodkov in znižanje proračunskih odhodkov, medtem ko se družbeno kritični del javnosti boji, da bodo davek javnofinančne konsolidacije plačali predvsem navadni državljani preko zniževanja socialnega standarda.

Upor proti takšni politiki je mogoč tudi preko referenduma, ene od oblik neposredne demokracije. Zato ne čudi, da poskuša politična elita vzporedno z ekonomskimi in fiskalnimi ukrepi uveljaviti tudi spremembe ustave, ki bi omejile moč državljanov pri referendumskem odločanju. Do sprememb še ni prišlo zgolj zaradi razklanosti parlamentarne elite, katero niti dokaj uniformna ideološka platforma na ekonomskem področju ne odvrača od nadaljnega ekskluzivističnega drenjanja okrog oblastnega korita.

Na včerajšnjem večernem sestanku predstavnikov parlamentarnih strank so se tako ob nedoseženem soglasju glede letnice uveljavitve fiskalnega pravila sporazumeli, da za danes napovedano izredno sejo, na kateri bi obravnavali spremembe referendumske ureditve, odložijo. Doslednejši pristop je pokazalo vstajniško gibanje, ki kljub razvoju dogodkov ni prestavilo vzporedne Skupščine ljudstva, s katero protestira proti napovedanim spremembam. Zaradi dežja se je spremenila zgolj lokacija skupščine, izpred Državnega zbora se je preselila v Štihovo dvorano Cankarjevega doma.

V oddaji gostimo predsedujočo skupščini Violeto Tomič in Vilija Kovačiča iz pobude „Davkoplačevalci se ne damo!“. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness