Smuka ga je nasankala

Aktualno-politična novica
10. 12. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Slovenske žičničarje je ta teden razveselila obilna pošiljka novozapadlega snega. Če so v preteklih letih že opazovali prve smučarje, ki živahno vijugajo po snežnih strminah, pa si upravljavci smučišč letos belijo glave z vprašanjem, ali bodo na svojih napravah do silvestrovega sploh ugledali živo dušo. Razlog za skrb je seveda epidemija novega koronavirusa, ki ne prizanaša niti naši najpopularnejši zimski športni panogi.

O trenutnih razmerah na smučiščih smo povprašali Manuelo Božič Badalič, predsednico Združenja slovenskih žičničarjev, krajše ZSŽ, in direktorico Javnega zavoda Sončni Kanin.

Izjava

Slovenski žičničarji so na začetek sezone povečini pripravljeni, a žičniške naprave za zdaj stojijo. V ZSŽ si prizadevajo, da bi jih zagnali po 15. decembru.

Izjava

Ali bo to res tako, je pravzaprav odvisno od sproščanja ali zaostrovanja ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusne bolezni, o katerih bo vlada odločala na sobotni seji po posvetih z zdravniško stroko in predstavniki gospodarstva. Delovanje žičniških naprav trenutno sicer omejuje odlok o začasni prepovedi izvajanja javnega prometa, ki pa se, kot je na tiskovni konferenci pred enim tednom dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, nanaša samo na obratovanje nihalnih in kabinskih žičnic ter vzpenjač.

Izjava

Načrt sproščanja ukrepov po fazah, ki ga je predsednik vlade Janez Janša na družbenem omrežju Twitter objavil prejšnji teden, predvideva sprostitev športnih aktivnosti na prostem, kamor spada tudi odprtje smučišč, v oranžni fazi, ko sedemdnevno povprečno število okužb z novim koronavirusom pade pod tisoč ali pa pod tisoč pade število hospitaliziranih s to boleznijo. Ker se trenutno nahajamo v najbolj restriktivni, črni fazi, se zdita omenjena mejnika še daleč, verjetno dlje kot sam začetek letošnje smuke. Božič Badalič.

Izjava

Po naših neuradnih informacijah je med odločevalci za zdaj veliko nejasnosti pri razlaganju pravil glede obratovanja smučišč, saj vlada ni sprejela enotnega stališča. Ministrstva zato postopajo v okviru svojih pristojnosti, kar pa v javnosti ustvarja zmedo. Govori Elizabeta Skumavc iz Turizma Kranjska Gora.

Izjava

V Kranjski Gori so začetek smučarske sezone načrtovali za 27. november, ko so bila tamkajšnja smučišča že nared, a žičnice, kljub temu da bi formalnopravno lahko obratovale, še stojijo. Z omejitvijo gibanja na matično občino se njihov zagon ne bi splačal, upajo pa, da bodo prve smučarje na vrh prog popeljali že decembra.

Izjava

V bolj nezavidljivem položaju kot kranjskogorsko so smučišča, ki so dostopna predvsem ali izključno z nihalno ali kabinsko žičnico ali vzpenjačo, ki so, kot rečeno, del javnega prometa, ki za zdaj ne sme obratovati. Ta smučišča so denimo Krvavec, Vogel in Kanin. Težavo skorajšnje nedostopnosti predstavi Barbara Božič, sodelavka za marketing v Rekreacijsko-turističnem centru Krvavec.

Izjava

Slovenska smučišča so se na letošnjo sezono večinoma pripravljala kot na vsako prejšnjo. Božič Badalič opozarja, da je zaradi tega nastalo kar nekaj stroškov, ki jih bodo žičničarji morali pokriti, tudi če ne bodo mogli delati.

Izjava

Božič v letošnji sezoni na Krvavcu pričakuje več domačih gostov. Te bi na smučišča lahko privabili tudi s turističnimi boni, ki pa, četudi je vlada njihovo veljavnost podaljšala do 31. decembra 2021, za zdaj - kljub govoricam, da bi se ta ukrep lahko znašel v sedmem protikoronskem svežnju - ne bodo veljali za nakup smučarskih vozovnic. Je pa po več letih v zaključni fazi sprejemanja Zakon o spremembah Zakona o žičniških napravah za prevoz oseb, ki čaka še na odobritev vlade in potrditev poslancev v državnem zboru. O tem, kaj prinašajo spremembe zakona, Božič Badalič.

Izjava

Kako se v času pandemije iti smučarski turizem, se sprašujejo tudi v drugih evropskih državah. Evropska komisija si je prizadevala za skupen pristop na tem področju, a je ob različnih interesih držav članic naposled dvignila roke in odločitev prepustila nacionalnim vladam.

Izjava

Po neuradnih informacijah, ki smo jih pridobili, naj bi se po snežnih strminah lahko pognali že v kratkem. Več bo bojda znano jutri, zato spremljajte informativne oddaje na Radiu Študent še naprej.

Kaj bi storil Janez Janša?

Jože, požen, mi smo prpravln!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.