Sojenice z Velebita

Oddaja
18. 9. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Oh ti velebitski drek,

našega črevesja ponos,

tvoja slava nam je sveta,

kliče ti hrvaški zanos:

Blato velebitsko,

črevesni naš ponos!

Seri nam milostno,

seri nam milostno,

seri nam, oh milostni,

prestol naš hrvatski.*

 

Hrvaški organi pregona so zaradi dveh čivkov na socialnem omrežju Twitter ukrepali proti novinarju portala Index.hr in LGBT aktivistu Gordanu Duhačeku. Ta je namreč lani ob komentarju policijskega nasilja nad zaposlenimi v okrepčevalnici v Zadru zapisal zloglasno kratico A.C.A.B., ki v prevodu pomeni vsi policaji so prasci. Poleg tega je pred nekaj tedni v luči težav hrvaškega turizma s fekalijami preuredil priljubljeno hrvaško domoljubno popevko Vilo Velebita v prej deklamirano pesem z naslovom Govna Velebita. 

Hrvaška javna televizija se je odločila ukiniti edino hrvaško satirično oddajo
 / 17. 3. 2016

Policija je postopek sprožila na podlagi kazenskega zakonika, saj naj bi Duhaček s prvim čivkom užalil pripadnike hrvaške policije, z drugim pa užalil nacionalna čustva državljanov Hrvaške. Seveda to ni dovolj velik razlog za aretacijo. Policisti so ga pred odhodom na seminar v Leipzigu privedli z letališča, ker naj se ne bi odzival na pozive, da se zglasi na policijski postaji. Tako je vsaj v prvi izjavi za javnost trdil minister za notranje zadeve Davor Božinović. Obtožnico in postopek aretacije predstavi podpredsednica Hrvaškega novinarskega društva Danka Derifaj.

Izjava

Novinar Duhaček pa ministrove trditve v popolnosti zanika. Že v primeru prvega tvita se je hotel dogovoriti s policijo za premestitev zaslišanja, saj je bil odsoten iz države. Takrat težav ni bilo. Tudi v nedavnem primeru, povezanim s satirično pesnitvijo, naj bi se zglasil na največji policijski postaji v državi in se dogovoril o preložitvi zaslišanja. Vse to ni zadostovalo. Tik pred odhodom na konferenco v Nemčiji ga je aretirala policija, pri pridržanju naj bi sodelovala tudi enota za boj proti organiziranemu kriminalu.

Izjava

...kritičnih novinarjev na Hrvaškem in domnevnih vojnih zločincev v Srbiji.
 / 24. 6. 2015

Aretaciji je sledila še ena sporna metoda hrvaškega pravosodja. V priporu naj bi Duhačeka obiskal Krešimir Ožanić, sodnik, pristojen za njegov primer, in mu predlagal priznanje, ki bi ga rešilo zaporne kazni. Formalne nepravilnosti med postopkom povzame Duhaček.

Izjava

Dogajanje na socialnih medijih in na letališču je kajpak pritegnilo tudi odziv vodstva policije. Minister za notranje zadeve Davor Božinović je zadnje dni pridno zagovarjal pravilnost policijskih postopkov, a je, kot poudarja Duhaček, velikokrat spremenil zgodbo. 

Izjava

Policijsko postopanje je podprla večina desnih medijev na Hrvaškem, podoben odmev je imel primer tudi v slovenskem medijskem prostoru. Novinarju očitajo, da je v številnih primerih, povezanih s svobodo izražanja, podprl zakonodajo in kaznovanje sovražnega govora. Razlika je le, da so bili takrat pod drobnogledom novinarji in politiki drugačne politične opredelitve. Duhaček pa odgovarja, da je njegov primer drugačen, saj ni nikogar napadal osebno, kot je bilo to v primeru Branimira Čolakovića, ki je verbalno napadel policajko.

Izjava

Upor hrvaških novinarjev proti katastrofalni medijski klimi
 / 8. 3. 2019

Obtoženega novinarja je po drugi strani podprlo Hrvaško novinarsko društvo, saj obsojajo postopanje državnih organov na način, da ogrožajo svobodo govora. Odnos društva do obtožbe satiričnih tvitov povzame Danka Derifaj. 

Izjava

Duhaček opozarja na podobne primere drugod po Evropi, ki so se v preteklosti odvili v drugačno smer. Izpostavlja predvsem nemško zakonodajo v konkretnem primeru uporabe kratice A.C.A.B., ki je najbolj priljubljena v huliganski subkulturi.

Izjava

O rekonstukciji vlade, ki so jo povzročile nepremičnine na Braču, Mercedes in velik roštilj
 / 18. 7. 2019

Kakorkoli se bo zadeva razpletla, kot zagotavlja Duhaček, novinarji ne bodo prenehali s satiro in izpostavljanjem problemov v domovini. Enako niso prenehali po številnih tožbah Hrvaške radio televizije marca letos in policijske racije v uredništvu portala net.hr. Duhaček za konec ironično pohvali zmožnost hrvaške policije, da se angažira ob kritičnih trenutkih za hrvaški narodni ponos. 

Izjava

Navsezadnje policijska brutalnost in nepričakovani izlivi fekalij v turističnih središčih niso pereča težava za Hrvaško, če upoštevamo odziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović na trenutno dogajanje. Na priljubljenem twitterju je namreč povzela filozofa Voltaira. Citiramo: ˝Ne strinjam se z nobeno vašo izgovorjeno besedo, a bom do smrti branil vašo pravico, da jih izgovorite.˝ Konec citata.

Spremembe v košarkarski ligi ABA in prepoved novinarjem v hrvaškem nogometu.
 / 4. 10. 2015

Policija konstantno laže!

 

*prosti prevod pesmi Govna Velebita:

˝Oj ti govno, govno Velebita,

ti našeg crijeva diko,

tvoja slava jeste nama sveta,

tebi Hrvat kliko:

ti govno Velebita,

ti našeg crijeva diko!

Kenjala, premila,

kenjala, premila,

kenjala, oj premila,

ti stolico svih Hrvata!˝

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness