21. 8. 2024 – 17.00

»Ulica« proti kraljujočemu buržuju

Audio file
Vir: Thomas Hawk
Audio file
1. 5. 2024 – 16.00
Kaj ob prazniku dela delavcem brez zaposlitve za nedoločen ali določen čas sporočajo predstavniki kapitala?

V današnjem OFFsajdu se podajamo v Podravje. Tam v družbi Eurel iz Poljčan vodstvo kot po tekočem traku odpušča delavke. V začetku leta je bilo v podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo hišnih aparatov, zaposlenih okoli 300 delavk, danes le še 242, a tudi to število naglo pada. Samo avgusta je vodstvo obvestilo o odpovedi delovnega razmerja poslalo 14 delavkam, večinoma materam samohranilkam. Na seznamu za odpuščanje je sicer 21 delavk. Zaradi naglega odpuščanja ter splošnih slabih delovnih razmer je v ponedeljek pred družbo Eurel potekal protest zaposlenih, vodstvo Sindikata Podravje, ki zastopa delavke podjetja, pa je o odpuščanju obvestilo Inšpektorat za delo. Vodstvo sindikata namreč meni, da družba Eurel s postopkom odpuščanja v več točkah krši delovno zakonodajo.

Protestnega shoda delavcev se je udeležila le peščica zaposlenih. Po mnenju predsednika Sindikata Podravje Milana Mesariča so se delavke bale odziva vodstva in morebitnih sankcij.

Mesarič

Redno sankcioniranje in pritisk, ki ga nad delavkami vrši vodstvo, predstavi zaposlena v družbi Eurel in predstavnica sindikata v podjetju Suzana Pajek.

Pajek

Direktor družbe Matjaž Delopst trdi, da »do odpuščanja prihaja zgolj iz poslovnih razlogov, saj se v Eurelu soočajo z zmanjšanjem naročil, okrepili so tudi avtomatizacijo«. Izjavil je tudi, da »v družbi Eurel, ki obstaja že 32 let, spoštujejo zaposlene, da imajo z njimi ob nepredvidenih situacijah srečanja in da spoštujejo zakonodajo«

Predsednik sindikata Mesarič se s slednjim ne strinja in opiše, kako vodstvo Eurela krši delovno zakonodajo na področju odpuščanja.

Mesarič

Audio file
3. 1. 2024 – 17.00
Stavka, ki je ponovno ni bilo

Mesarič je zatrdil še, da podjetje na začetku leta zaposli večje število delavk; ko te izpolnijo določeno kvoto opravljenega dela, pa jih vodstvo začne odpuščati iz tako imenovanega poslovnega razloga.

Mesarič

Direktor Delopst odpuščanja nadalje opravičuje, češ da je vodstvo odpustilo delavke v programih, v katerih se je število naročil najbolj zmanjšalo. Kdo te delavke so, pove Pajek.

Pajek

Svoje doda še Mesarič.

Mesarič

Pajek opiše splošne slabe razmere v Eurelu, ki so se po njenem mnenju začele po menjavi vodstva. 

Pajek

Audio file
16. 2. 2012 – 15.30
Ko se zaradi sindikalne somoorganizacije delavci soočajo s šikaniranjem, mobingom, grožnjami, tožbami, pravzap

Odpuščanje sicer ni edina taktika optimizacije, ki jo uporablja vodstvo podjetja. Namesto da bi jih odpustilo, veliko delavk vodstvo premesti, največkrat v podjetje BSH Hišni aparati v Nazarjah, ki so od Poljčan oddaljene uro vožnje z avtom. Po naključju gre ravno za podjetje, v katerem je po informacijah na osebnem profilu na spletni strani LinkedIn med letoma 1995 in 2007 delal današnji direktor Eurela Delopst. Ta je bil v BSH najprej zaposlen kot inženir, nato kot menedžer, nazadnje pa kot – uganili ste – tehnični direktor. Delopst sicer trdi, da »so delavcem ponudili delo v tem podjetju, da bi premostili štiri mesece, ko jim je primanjkovalo naročil. Na ta način so skušali preprečiti večje odpuščanje.« Premeščanje komentira Mesarič.

Mesarič

Sogovorec nam predstavi tudi primer spornega ravnanja ob premestitvi delavke v podjetje BSH, pri katerem vodstvi podjetij pred začetkom dela nista zahtevali zdravstvenega pregleda, ki je ob taki premestitvi potreben. 

Mesarič

Mesarič je tudi opozoril, da družba, ki da ima dovolj naročil v proizvodnji, zaposlene sili v nadurno delo, kljub že podani odpovedi delovnega razmerja.

Mesarič

Audio file
25. 4. 2023 – 16.00
Tanka meja med kolegialnim in konkurenčnim v dostavljalskih podjetjih

Nadure je direktor Eurela upravičil s potrebo po izpolnitvi naročil, ko ta pridejo, čeprav naj bi dela primanjkovalo, zaradi česar so se odpuščanja sploh začela. Več o zahtevanih nadurah pove Pajek.

Pajek

Sindikalni predsednik Mesarič pove tudi, da vodstvo Eurela pred začetkom leta ne sestavi delovnega koledarja, kot bi to moralo storiti.

Mesarič

A tu se seznam kršitev vodstva podjetja ne konča. Sogovorec trdi, da so v družbi Eurel na oglasni deski v preteklosti objavljali osebne podatke o zaposlenih, med drugim tudi, kateri zaposleni so zboleli za covidom-19. 

Mesarič

Delavke torej opravljajo visoko število nadur, bojijo se premestitve ali odpustitve z delovnega mesta, za delo pa, kot pojasnjuje Pajek, vodstvo delavkam izplačuje tudi prenizke plače

Pajek

Audio file
22. 2. 2023 – 17.00
O sindikalnem boju proti prenosu zaposlitve sobaric iz Hotelov Bernardin na zunanjega izvajalca

V izjavi za javnost je direktor Eurela zatrdil, da se »težko pa branijo pred ulico, neresnicami na socialnih omrežjih in provociranjem zaposlenih« ter da je »odpuščanje sicer neprijetno«, a da sindikalisti to izkoriščajo za samopromocijo. Sindikalist Mesarič je v našem telefonskem pogovoru zatrdil, da je direktor besedo ulica uporabil kot prispodobo za sindikat. Medtem ko direktor Eurela trdi, da se z Mesaričem »občasno srečata«, ta pravi, da se je to zgodilo le nekajkrat in da Sindikata Podravja v podjetju Eurel ne priznavajo in z njim nočejo sodelovati

Mesarič

O vseh kršitvah delavskih pravic, ki se dogajajo v Eurelu, je Sindikat Podravje po Mesaričevih besedah obvestil Inšpektorat za delo, a inšpektorata po njegovih besedah očitno kršenje pravic delavk ne zanima.

Mesarič

Mesarič razloži, da se je inšpektorat na kršitve delovne zakonodaje danes vendarle odzval, a šele po tem, ko je sindikat pred mediji dejal, da za delavke ne naredijo dovolj. Sogovorec opiše podobne izkušnje, ki jih imel z inšpektoratom v preteklosti. 

Mesarič

S prošnjo za izjavo glede odpuščanja in kršitev delavske zakonodaje smo se obrnili tudi na vodstvo Eurela, a nam do zaključka redakcije na prošnjo niso odgovorili.

Delavke v družbi Eurel se po lastnih trditvah stalno soočajo z očitnimi kršitvami delavske zakonodaje, posegi v zasebnost in omejevanjem delavskih pravic. A delavk na cedilu ni pustil le kraljujoči buržuj na vrhu podjetja, temveč tudi državne institucije, ki bi delavke morale obvarovati. Prav tako kot vodje Eurela, ki sindikata v podjetju ne priznavajo, organ, kot je Inšpektorat za delo, aktivno onemogoča reševanje vedno večje prekarizacije delavk.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

Maja P. / 22. Avgust 2024 / 9.40

🛠

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.