Ursula

Aktualno-politična novica
17. 7. 2019 - 16.09
 / OFFsajd

Evropski parlament je potrdil izvolitev nemške ministrice za obrambo Ursule von der Leyen za novo predsednico Evropske komisije. Von der Leyen je ena izmed stalnih sodelavk nemške kanclerke Angele Merkel in edina ministrica, ki je v njeni vladi vse od začetka. Kariero je začela kot ministrica za družino, starejše, ženske in mladino in nadaljevala kot ministrica za delo in socialne zadeve, dokler ni leta 2013 prevzela ministrstva za obrambo.

Kot hčerka poslovneža in ministrskega predsednika dežele Spodnje Saške je Von der Leyen najprej študirala ekonomijo na London School of Economics, kjer je zaradi težav s plemiško preteklostjo, grozili so ji protiplemiški aktivisti, živela pod psevdonimom Rose Ladson. Ekonomski študij je zamenjala za medicino, ob študiju katere je spoznala soproga Heika von der Leyna, dediča nemškega svilnega imperija.

Imenovanje kandidatov za vrh EU
 / 5. 7. 2019

Večino politične kariere se je ukvarjala z družinsko tematiko in v Nemčiji je znana predvsem kot pobudnica otroškega dodatka, očetovskega dopusta in širjenja mreže javnih vrtcev. Mati sedmih otrok je zagovarjala aktivno kariero ob materinstvu in napadala konzervativne poglede na materinstvo v lastni stranki.

Nemški politični analitiki jo sicer označujejo za politično samodržko brez pravih strankarskih korenin. V vladi se je obdržala predvsem z bleščečo javno podobo, zahvaljujoč se previdni izbiri priljubljenih socialnih politik. Njena edina zaveznica v stranki je bila pravzaprav sama kanclerka. Slaba podpora v stranki je bila posledica poznega vstopa v politiko in nepripravljenosti sodelovanja s strankarskimi kolegi, ki jih je pogosto napadala v javnih izjavah. Prehod v obrambni sektor ji je politično gotovo škodoval, predvsem zaradi mnogih korupcijskih škandalov in neupoštevanja pravil javnega naročanja.

Von der Leyen sicer ni bila spitzenkandidatka nobene evropske parlamentarne koalicije. Kot kandidatka za predsednico se je pojavila po neuspešnih pogajanjih med državami članicami, na katerih nobeden od strankarskih kandidatov ni dobil podpore. 

O tem, zakaj je njegova stranka podprla kandidatko, Andrej Lavtar, politični svetovalec pri politični skupini Obnovimo Evropo oziroma nekdanjemu ALDE-ju.

izjava

Po njegovem mnenju je vsebinsko dobro podprla svojo kandidaturo in se uspela dotakniti vseh glavnih zahtev stranke.

izjava

Skoraj do zadnjega ni bilo jasno, ali bo uspela zbrati potrebno podporo. O razlogih, zakaj je to nazadnje vseeno dobila, Lavtar.

Zakaj EU sofinancira zasebni medij?
 / 14. 5. 2019

izjava

Niso pa je podprli predvsem poslanci zelenih in socialnih demokratov, med njimi slovenska evroposlanca Tanja Fajon in Milan Brglez.

izjava

Glavni očitek poslancev, ki so glasovali proti njej, je bil širok nabor desno usmerjenih strank, ki jih bo potrebovala za učinkovito vladanje. O razlogih, zakaj je glasoval proti, Milan Brglez, evropski poslanec iz vrst socialnih demokratov.

izjava

Brglez pri tem poudarja, da sam napovedan program kandidatke ni problematičen, je pa vprašljiva izvedba.

izjava

Brglez še pričakuje, da bo tesna razlika, s katero je dobila podporo za predsedstvo, pomenila veliko težav z realizacijo programa.

izjava

Kot že omenjeno, je pri sami izbiri kandidatke pomembno, da je niso izbrali iz vrst izvoljenih evropskih poslancev. Lavtar opozarja, da za to ni nobene garancije, dokler princip spitzenkandidatov ni institucionaliziran.

izjava

Brglez se strinja, da so na področju demokratične izbire predsednika komisije nujne spremembe.

Bo koalicijo in vlado Marjana Šarca (z)rušila Stranka modernega centra ali Socialni demokrati?
 / 17. 7. 2019

izjava

Predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes predstavil tudi kandidata za slovenskega komisarja, Janeza Lenarčiča. Lenarčič je dolgoletni državni sekretar za Evropsko unijo in trenutno stalni predstavnik Slovenije v EU. Slovenija očitno, vsaj za zdaj, ne bo sledila navodilom nove predsednice komisije, naj predlaga enega moškega in eno žensko kandidatko. Brglez meni, da je kandidat sicer dober, a ima enake težave kot nova predsednica komisije.

izjava

Nezadovoljstvo z izbiro kandidata so izrazili tudi v poslanski skupini SD, v kateri so jo označili za enostransko. Lenarčiča morata zdaj potrditi še vlada in odbor za Evropsko unijo v državnem zboru, nato pa ga čaka zaslišanje v Evropskem parlamentu.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.