Varovanje okolja kot človekova pravica

Aktualno-politična novica
22. 5. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

Varuhinja človekovih pravic je organizirala že dvajseto redno mesečno srečanje s predstavniki civilne družbe s področja okolja in prostora in zatem novinarsko konferenco, na kateri je varuhinja s sodelavkami predstavila rezultate dosedanjega sodelovanja in nekatere odprte primere, ki jih obravnava Varuh. Poslušajmo si kakšne naloge so si zastavili na Uradu za varovanje človekovih pravic na področju varovanja okolja in prostora:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Glavni del današnjega srečanja je bil posvečen predstavitvi pristojnosti na novo organiziranega inšpektorata za promet, energetiko in prostor. V Offsajdu se ne bomo skoncentrirali na slednje, ampak raje predstavili kaj konkretno je Urad dosegel in kakšne so izkušnje z njimi nekaterih okoljskih organizacij. Najprej poslušajmo krajši izsek iz predstavitve, kjer je Martina Ocepek iz Urada za človekove pravice predstavila nekaj primerov, ki so plod srečanj med Uradom in civilno družbo.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Ena od njih je tudi ta, ki nam jo je predstavil Boris Šuštar iz Civilnih iniciativ Celje:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Nadaljujemo s plodnimi sodelovanji, ki jih je navedla Ocepkova:

Izava je dostopna v posnetku oddaje.

Glede Mežiške doline je Ocepkova opozorila tudi na zmanjšanje proračunski sredstev namenjenih za sanacijo Mežiške doline. Seveda zaradi varčevalnih ukrepov.

Za konec si poslušajmo kako z Uradom za človekove pravice sodelujejo pri Eko krogu, ki se že lep čas bori za manj onesnaženo okolje v Zasavju, kjer je eden glavnih onesnaževalcev sežigalnica odpadkov Lafarge Cement. Govori član Eko kroga, Uroš Macerl:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Po dveh odzivih na delo Urada za človekove pravice bi lahko zaključili, da na srečo še vedno obstajajo inštitucije, ki dobro opravljajo svojo nalogo, v okviru pooblastil pač.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.