Zadnji trnfest?

Oddaja
14. 8. 2018 - 17.00
 / OFFsajd
Kudovci s kupoprodajno pogodbo speljani na led, evikcije
 / 25. 1. 2018

Letošnji Trnfest zaznamujejo spori med člani KUD-a France Prešeren in novim lastnikom zgradbe KUD-a Centrom slovanskih kultur. Predmet spora so višina kupnine, ki je bila plačana za nepremičnino, uporaba nepremičnine ter blagovna znamka Trnfest. Festival je v finančnih težavah že od leta 2013, ko ni bil več deležen javnega financiranja. Društvu se je nabralo za dobrih 700 tisoč evrov dolgov, niso pa šli na dražbo, ker jih je kupilo podjetje Don-Sol. Prokurist podjetja je bil Artur Azarkevič, ki je sicer stari sodelavec Trnfesta, 13. 2. 2017 pa je tudi postal predsednik KUD-a France Prešeren. Kako se je to zgodilo, pojasni Želko Pelicon, tajnik KUD-a France Prešeren.

Izjava

Pelicon Azarkeviču očita, da je zlorabil položaj s tem, da je bil hkrati predsednik KUD-a France Prešeren in prokurist podjetja Don-Sol ob prodaji KUD-a temu podjetju. Prav tako mu očita, da je sklenil kupoprodajno pogodbo, ne da bi obvestil izvršni odbor društva in po ceni 450 tisoč evrov namesto 705 tisoč evrov, kot je bilo dogovorjeno. Kulturno umetniško društvo France Prešeren je novembra na sodišče tudi vložilo tožbo, s katero izpodbijajo veljavnost kupoprodajne pogodbe.

Izjava

Pelicon pojasni, kako je bilo to možno.

Izjava

Azarkevič odgovarja, da dogovorjena kupnina nikoli ni znašala 705 tisoč evrov.

Izjava

Odgovori tudi na očitek, da je zlorabil položaj, ker je bil hkrati predsednik KUD-a in prokurist podjetja Don Sol, ter da ni obvestil izvršnega odbora društva.

Izjava

KUD France Prešeren začenja novo poglavje
 / 8. 8. 2017

Predmet spora je tudi samo ime Trnfest. Center slovanskih kultur se je ime odločil zaščititi. Konec maja pa so kudovci na Urad za intelektualno lastnino poslali ugovor proti registraciji imena Trnfest s strani Centra slovanskih kultur. Pelicon opiše ozadje.

Izjava

Azarkevič meni, da se lahko ime Trnfest na isti lokaciji uporablja še naprej, ker pripada tej lokaciji in ker ga še ni nihče zaščitil.

Izjava

Pelicon Azarkeviču očita tudi prisilno izselitev kudovcev in nesodelovanje z njimi. Kulturno umetniško društvo France Prešeren je proti Centru slovanskih kultur tudi vložilo tožbo zaradi motenja posestne pravice, Center slovanskih kultur pa je na sodišče vložil tožbo, ki od kudovcev zahteva izpraznitev nepremičnine. Nadaljuje Pelicon.

Izjava

Azarkevič tudi te trditve zanika.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness