Zapuščeni lajež

Oddaja
8. 1. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Sarajevsko javno podjetje otroških vrtcevOtroci Sarajeva” je napovedalo zaprtje svojih vrtcev, saj na bi bili zaposleni in otroci ogroženi zaradi okoliških potepuških psov. Novemu valu strahu in panike pred tako imenovanimi psi lutalicami je botroval napad več štirinožnih kosmatincev brez lastnikov na eno od zaposlenih v otroškem vrtcu v sarajevskem naselju Kovači. 59-letnica, ki naj bi jo psi pogrizli po nogi in roki, je po zatrjevanju vodstva vrtcev že druga žrtev potepuških psov na zaposlene v vrtcu.

Dogajanje v naselju Kovači in opozorila vodstva javnih vrtcev ponovno izpostavljajo problem zapuščenih psov v Sarajevu in drugod po Bosni in Hercegovini, ki je sicer prisoten že vrsto let. Samo v Sarajevu se še vedno potika več več kot 10.000 potepuških psov, oblasti pa, čeprav imajo primerne zakonske vzvode, ne ukrepajo. Pri fundaciji Dogs Trust Bosnia, kjer se že dlje časa sistematično ukvarjajo s problemom zapuščenih psov v državi, napovedi vodstva vrtca o njihovem zaprtju ne komentirajo, so pa ob tem opozorili, da, če bi se zakon o zaščiti in dobrobiti živali vsaj malo izvajal, do napadov ne bi prišlo. Govorili smo s predstavnico Dogs Tursta za Bosno in Hercegovino, Sanjo Bianculli.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Glavna težava je predvsem neodgovorno lastništvo nad psmi, saj se ti zapuščeni in na ulici znajdejo predvsem po zaslugi naveličanih in neskrbnih nekdanjih lastnikov.   

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Oblasti v Sarajevu so, kot smo slišali, zakon za zaščito živali sprejele že pred skoraj 6 leti, potem pa so pozabile nanj in na njegovo izvajanje. Zakon, ki je med drugim ukinil konjederske službe, je po mnenju naše sogovornice odličen okvir za reševanje problematike zapuščenih psov in morda ob drobnih popravkih potrebuje zgolj dosledno izvajanje.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Čeprav se zdi, da so pristojni z izglasovanjem primernega zakona zaspali pri reševanju težav zapuščenih psov, ki so se medtem začele kopičiti, pa je kantonalna vlada pred časom napovedala prve konkretne ukrepe na tem področju. Ob neizvajanju zakona o zaščiti in dobrobiti živali pa je problematika zapuščenih psov prepuščena prostovoljcem, aktivistom in različnim organizacijam za zaščito živali in drugim aktivistom. Med njimi je tudi Dogs Trust, ki pomaga pri sterilizaciji potepuških psov, s katerimi skuša njihovo število omejiti. Ob tem Dogs Trust deluje tudi na področju preventive in osveščanja.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Prebivalci Sarajeva ter Bosne in Hercegovine se s tiho podporo oblasti problematike zapuščenih psov lotevajo z njihovim odstranjevanjem oziroma z usmrtitvijo. Takšna brutalna metoda pa je, kot poudarja Biancullijeva, tudi če se prisilimo zanemariti etični aspekt, nesprejemljiva in neučinkovita. Kot je pokazalo denimo dogajanje v Romuniji se s tem problema potepuških psov kljub mogoče hipnim rezultatom ne da rešiti.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Fundacija Dogs Trust je v jesenskih mesecih opravila tudi raziskavo o številu zapuščenih psov v več sarajevskih občinah. Čeprav je zaradi necelovitosti raziskave o točnih številkah težko govoriti, rezultati nakazujejo, da število potepuških psov pada.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Težava in veliko število zapuščenih psov v bosanskem glavnem mestu in tudi drugod po državi na svojevrsten način navdihuje tamkajšnje medije. Ti v večini sporadične incidente in napade psov v senzacionalistični maniri z veseljem pograbijo, s tem krepijo podobo zapuščenih psov kot človeku izjemno nevarnih, okuženih živali, in povzročajo ljudsko averzijo do še včerajšnjih hišnih ljubljenčkov. Sanjo Bianculii smo tako za konec vprašali, koliko se je v teh letih spremenil odnos Sarajevčanov do psov?

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.