Monopolizacija trgov hrane: ZDA

Audio file
Vir: Pughe, J. S. (John S.), 1870-1909, Licenca: Creative Commons

V prvi v seriji dveh oddaj se posvečamo značaju kmetijskih trgov in trgov hrane na primeru preteklosti in sedanjosti v ZDA. 

Amerika je bila poleg Anglije v obdobju širjenja kapitalizma ena vodilnih držav pri razvoju komercialnega kmetijskega sistema, v povojnem obdobju pa je postala vodilna sila na globalnih trgih kmetijstva in hrane. Zaradi vloge ZDA v povojni geopolitiki so imele njene kmetijske politike precejšen vpliv na logiko razvoja področja zahodnega bloka. 

Večino povojnega obdobja je ameriško kmetijsko politiko zaznamoval socialnodemokratski New Deal Farm Bill, ki je ščitil majhnega in srednjega kmeta, vzdrževal cene ter spodbujal raznolikost pridelka.  Z vsesplošno liberalizacijo, ki jo je invagurirala Reaganova administracija in sprejetjem novega kmetijskega zakona pod administracijo Billa Clintona leta 1996 ZDA stopi na pot popolnoma prostoržnemu režimu. 

Kaj so povzročile spremembe regulatornih okvirjev, kakšen je preplet politike, gospodarstva in moči velikih podjetij na področju trgovine s hrano ter kaj nam o tem lahko pove zgodovino vznika monopolov, ali bolje, transnacionalnih konglomeratov kot je Cargill Inc je predmet tokratne oddaje. 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj