25. 6. 2024 – 17.00

Štekaš himenoplastiko?

Audio file
Vir: Avtorski kolaž

V aktualnopolitični redakciji se za tokratni dan državnosti z abstraktnim govorom o državi ne ukvarjamo. Pred seboj imamo realne in materialne probleme. V OFF komentarju smo obdelali zadnjico, v Štekerju pa bomo vagino. Konkretno govorimo o himenoplastiki oziroma kirurški rekonstrukciji deviške kožice. Himenoplastika, ki jo mnogi strokovnjaki uvrščajo k tretjemu tipu genitalne mutilacije, je na voljo tudi v Sloveniji. Poseg spada pod kozmetično kirurgijo, zato država ne beleži števila opravljenih posegov.

Himenoplastika stoji ob boku še eni medicinsko in etično sporni praksi, testom deviškosti. Leta 2018 so tri organizacije Združenih narodov – Svetovna zdravstvena organizacija, Organizacija Združenih narodov za človekove pravice in Organizacija Združenih narodov za ženske – obsodile teste deviškosti. V pisni obsodbi so te teste označile za medicinsko nepotrebne, pogosto boleče, ponižujoče in travmatične ter pozvale k ukinitvi te prakse. V današnjem Štekerju bomo govorili o tem, kaj naj bi sploh bila deviškost, kdo in kako jo preverja in popravlja.

Devica je oseba, ki nikoli ni imela spolnega odnosa. Najpogosteje za izgubo deviškosti šteje penetrativni seks med cisspolnim moškim in cisspolno žensko. Obstaja pa več razlag, ki širše določajo, kaj je deviškost, in vključujejo različne vrste seksa, ne le vaginalno penetracijo med moškim in žensko. Definicija deviškosti je v vsakem primeru arbitrarna in družbeno pogojena ter izhaja iz patriarhata. Na telesu namreč ni fizičnih znakov, ki bi kazali, ali je oseba v preteklosti imela spolne odnose. Medicinski postopek ali pregled, ki bi določil, ali je oseba devica ali ne, ne obstaja.

Deviška kožica ali himen je tanka sluznična membrana, ki delno ali v redkih primerih popolnoma prekriva vaginalno odprtino. Himen ni membrana, ki bi se predrla enkrat za vselej, ampak se raztegne. Bolj kot membrani na bobnu je podobna gumici. Pri nekaterih ima obliko obroča, pri drugih polmeseca, nekatere osebe z vaginami pa himna sploh nimajo. Himen se lahko raztegne zaradi različnih dejavnikov, na primer zaradi vstavljanja tampona, kolesarjenja in drugih športnih aktivnosti. Je zelo fleksibilen, kar pomeni, da ni nujno, da oseba začne krvaveti med prvim spolnim odnosom. Preverjanje nepoškodovanosti deviške kožice nima nobene znanstvene podlage, ki bi upravičevala postopek kot legitimno orodje za določanje deviškosti.

Tako je test deviškosti psevdoznanstven postopek, ki je pogosto boleč in travmatičen. Deviškost je vrlina in ideal, h kateremu morajo stremeti le ženske – testiranje deviškosti za moške ne obstaja, moralnih implikacij ter družbenih in zakonskih sankcij za moške, ki seksajo pred poroko, tudi ni.

Test deviškosti se imenuje tudi test z dvema prstoma, saj oseba, ki izvaja test, v nožnico pregledovanke potisne dva prsta, da bi določila prožnost vagine in prisotnost deviške kožice. Če je vagina prožna ali ohlapna, pregledovalec sklene, da je oseba navajena na spolne odnose, medtem ko naj bi ozka ali zakrčena vagina pomenila, da je oseba devica. Praksa temelji na neresnični predpostavki, da penetracija s penisom trajno spremeni vagino in jo naredi bolj ohlapno.

V mnogih kulturah, verskih skupinah in družbah, ki povezujejo deviškost z osebnostnimi značilnostmi plemenitosti, častitljivosti, čistosti in zglednosti je test deviškosti stalna praksa. Med okoli dvajsetimi državami, v katerih teste deviškosti redno izvajajo, so tudi Združene države Amerike, Kanada, Švedska, Španija, Nizozemska, Južna Afrika, Egipt, Indija, Irak, Afganistan, Indonezija in Zimbabve. Test deviškosti lahko opravlja praktično kdorkoli. Gre za poseg brez medicinskega pomena in regulacij. Opravljajo ga zdravniki, policisti, vodje skupnosti. Ponekod morajo ženske opraviti test deviškosti kot predpogoj za nekatere zaposlitve, denimo v Indoneziji, preden jih sprejmejo v policijo.

V številnih kulturah mora nevesta pred poroko dokazati, da je devica. Zato mora najpogosteje prestati test deviškosti, prejme pa lahko tudi certifikat o deviškosti. Pogosto se od nevest pričakuje, da med spolnim odnosom po poroki oziroma med tako imenovano konzumacijo poroke krvavijo, kar šteje za dokaz, da je bila devica. Če ženska med prvim spolnim odnosom ne krvavi, se zgodi tudi, da jo mož pretepe ali jo izločijo iz družine in družbe. Krvavitev med spolnim odnosom ne kaže nujno na poškodbo deviške kožice, temveč je lahko tudi posledica nasilne penetracije ali pomanjkanja lubrikacije.

Test deviškosti se v nekaterih državah uporablja tudi za dokazovanje posilstva in spolnega nasilja kot »fizični dokaz«, da se je zloraba zares zgodila. Pri posilstvu na vagini pogosto ni trajnih poškodb, akutne poškodbe se zacelijo tudi v nekaj dneh, zato takšen pristop deluje proti žrtvam, za katere lahko test pomeni podoživljanje travme.

Če je ženska pred poroko že imela spolne odnose in želi ali mora biti pred poroko devica, saj od nje partner pričakuje, da ima nepoškodovano deviško kožico, se lahko obrne na splet ali plastičnega kirurga. Na spletu so dostopni paketi za rekonstrukcijo ženske deviškosti. Podjetja, ki prodajajo izdelke – kot so gel za zožitev nožnice, kapsula z umetno krvjo in membrana, prepojena z umetno krvjo – trdijo, da s svojimi izdelki želijo zaščititi ženske pred partnerskim ali družinskim nasiljem. Stanejo med 50 in 100 evrov, dejanskih sestavin izdelkov, ki si jih ženska vstavi v nožnico, pa na spletu pred nakupom ni mogoče preveriti.

Himenoplastika je kozmetični kirurški poseg, s katerim se ženski, ki je imela spolne odnose, začasno obnovi  zašije deviška kožica. Ponavadi stane nekaj tisoč evrov. V Sloveniji himenoplastiko opravljajo lepotne kirurgije. Pogovarjali smo se z medicinsko sestro na eni izmed lepotnih kirurgij, ki poleg himenoplastike opravlja druge ginekološke posege, na primer zmanjšanje malih in povečanje velikih sramnih ustnic, lifting nožnice in pomlajevanje nožnice z laserjem. Medicinska sestra Anamarija opiše, za kakšen poseg gre.

Izjava

Naj ponovno opozorimo, da deviška kožica ni membrana, ki se strga. Medicinska sestra pove, koliko žensk letno pride na njihovo kliniko zaradi himenoplastike in kolikšna je njihova starost.

Izjava

Medicinska sestra pove tudi, zakaj je himenoplastika v Sloveniji opredeljena kot kozmetični kirurški poseg.

Izjava

Namen posega je, da ženska ob naslednjem spolnem odnosu na poročno noč krvavi in s tem dokaže svojo brezmadežnost. Krvavljenje se po posegu, pri katerem kirurg v nožnico vstavi membrano in v nekaterih primerih tudi želatinasto kapsulo s snovjo, ki izgleda kot kri, pojavi le v polovici primerov. Tudi kirurgi sami trdijo, da krvavitve s posegom ne morejo zagotoviti.

Najpogosteje se ženske za kirurško rekonstrukcijo deviške kožice odločijo, ker bodoči možje in družba od njih pričakujejo, da so ob poroki device ali da krvavijo ob prvem spolnem odnosu s partnerjem. V nasprotnem primeru niso primerne za poroko. V Združenih državah Amerike in drugih zahodnih državah pa poleg verskih in družbeno določenih razlogov kirurgi opravijo poseg tudi zato, ker želijo žene presenetiti svojega moža z darilom in narediti noč toliko bolj posebno – vsaj tako poseg reklamirajo. Gre torej za fetišizacijo deviškosti. V ZDA lahko kirurg poseg s privolitvijo – ali na pobudo – staršev opravi tudi na dekletih, ki še niso dopolnila 18 let.

V ZDA ni državnih ali zveznih zakonov, ki bi prepovedovali ali regulirali teste deviškosti. Prav tako ni medicinskih regulacij ali standardov, ki jih je treba pri posegu izpolniti. V ZDA lahko starš brez vednosti svojega otroka ginekologa prosi, naj na otroku – v nekaterih primerih staremu le šest let – opravi test deviškosti. Koliko pregledov opravijo zdravniki čez lužo, ni mogoče določiti, saj gre za zasebni dogovor med zdravnikom in starši. Deviškost poudarjajo tudi v šolah. V 17 zveznih državah kot edino obliko kontracepcije v šolah predstavljajo abstinenco do poroke. Leta 2017 je zvezna vlada tretjino državnih sredstev za spolno izobraževanje najstnikov namenila programom, namenjenih izključno abstinenci do poroke, trenutno pa zanje nameni okoli 110 milijonov evrov letno. Ameriško pravosodno ministrstvo letno beleži približno 25 ubojev iz častí, pri katerih je povod za umor ženske pomanjkanje fizičnih dokazov, da je devica, oziroma le dejstvo, da med spolnim odnosom na poročno noč ne krvavi.

V Združenem kraljestvu je vlada leta 2022 sprejela zakon, ki prepoveduje teste deviškosti in himenoplastiko. Britanski državljani posegov ne smejo izvajati niti v tujini. Kdor izvaja, ponuja ali pomaga pri posegih, mu grozi največ petletna zaporna kazen. Kljub temu, da je Združeno kraljestvo edina država na svetu, kjer sta posega nezakonita, britanska zgodovina ni tako nedolžna. Na ženskah priseljenkah, ki so se prišle poročit v Veliko Britanijo, so policisti do leta 1979, ko je časnik Guardian prakso razkril, ob prihodu v državo opravili test deviškosti. Takratna vlada je prakso zagovarjala in trdila, da so device bolj iskrene, ko govorijo o svojih razlogih za selitev v državo. Test deviškosti se je v tem primeru imenoval »zaročenski vizum«.

Tudi za kraljevo družino sta brezmadežnost in zvestoba partnerke izjemnega pomena. To ne velja za moške: pomislimo na kralja Karla ali princa Andrewa. Leta 1992, pred poroko med bodočo princeso Diano in sedanjim kraljem Karlom III., je Dianin bratranec lord Fermoy javnosti sporočil, da je njegova sestrična pred poroko devica. Lani je britanska vlada zvišala najnižjo starost za poroko s 16 na 18 let z namenom, da bi zaščitila dekleta v dogovorjenih porokah.


V Indoneziji morajo ženske, ki se želijo zaposliti v policiji, prestati test deviškosti. Test deviškosti je izvajala tudi indonezijska vojska, ki je avgusta 2021 sporočila, da bo s tem končala. Tudi soproge visokih vojaških uradnikov so morale prestati test. Teste deviškosti sta policija in vojska izvajali od leta 1965. Ženska, ki so jo na testu spoznali za devico, je dobila več točk od ženske, ki je niso. Tudi moškim pregledajo spolovila, a pri njih ne preverjajo spolne čistosti.

V Maroku, kjer množično izvajajo himenoplastiko, je pogosta tudi praksa starševskega preverjanja prisotnosti krvi na posteljnini po poročni noči. Hkrati veljajo tudi različna merila za moške in žeske, ki seksajo pred poroko – moške družba časti, medtem ko ženske sramoti. Maroški zdravniki pričajo o primerih, ko ženske na jutro po poročni noči pridejo na urgenco zaradi poškodb na vagini, ker družine moškim svetujejo, naj bodo na poročno noč med spolnim odnosom nasilni, saj več krvi na posteljnini pomeni večjo čast za družino. Po maroškem kazenskem zakoniku dobijo osebe, ki posilijo devico, strožjo kazen. Tako država največji pomen pri obravnavi posilstva pripisuje družinskemu ponosu.

V Sloveniji lahko opazimo vse večjo številčnost in priljubljenost profilov na Instagramu in TikToku ter podkastov mladih katoličank, ki promovirajo tradicionalne spolne vloge in abstinenco do poroke. Katoliška mladina, ki je do zaključka redakcije nismo uspeli priklicati, organizira javne molitve, na katerih ženske ne smejo dati niti izjave za medije. V Sloveniji zaradi pomanjkljive oziroma, bodimo iskreni, skoraj neobstoječe spolne vzgoje, tudi med mladimi obstaja mnogo zmot o spolnosti in ženskem telesu, v javnem diskurzu pa je vrednost ženske še zmeraj odvisna predvsem od njene spolnosti.
 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

a / 8. Julij 2024 / 20.19

zatipk: "seksajo pred proko"

Anonimnež / 9. Julij 2024 / 16.06

P sai to njuvinarstvo ie tjaku djobro d so šje sluvjenske nuvice lubusumnje

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.