Kersnikova 4 potiho v slovo

Aktualno-politična novica
29. 8. 2019 - 17.00

Na skoraj da zadnji dan poletne sheme Radia Študent bomo pod drobnogled vzeli prodajo prostorov na Kersnikovi ulici 4, ki jih prav danes na javni dražbi ponuja Mestna občina Ljubljana, krajše MOL. Izklicna cena za 732,70 kvadratnih metrov v četrti, peti, šesti in sedmi etaži znaša 1.226.500 evrov, zainteresirani kupci pa so morali do polnoči 26. avgusta vplačati varščino v vrednosti 10 odstotkov začetne cene.

MOL je sicer le delna lastnica stavbe na Kersnikovi 4. Klet, pritličje, prvo, drugo in tretje nadstropje so namreč v lasti Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU, ki so ji prostori pripadli kot naslednjici Zveze socialistične mladine in Univerzitetne konference, posebne organizacijske enote za študente s sedežem ravno na omenjeni Kersnikovi 4. Tako kot MOL se je tudi ŠOU odločila prodati svoje tamkajšnje prostore, za kar so januarja objavili dva razpisa za javno dražbo oziroma vabili k oddaji zavezujočih ponudb - enega za prostore v celoti, torej skupaj s kletjo, v kateri deluje Klub K4, in brez nje. Cena s kletjo znaša milijon 950 tisoč evrov, brez kleti pa milijon 250 tisoč evrov. Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije Slovenija, krajše ŠOS, ki je bil v času objave razpisa predsednik ŠOU, razloži, zakaj so se odločili za prodajo.

Izjava

V Strategiji upravljanja nepremičnin in investicij Študentske organizacije Univerze v Ljubljani iz leta 2014 so bili pod poglavjem Vizija upravljanja obstoječih nepremičnin za Kersnikovo 4 predvideni naslednji ukrepi, citiramo: “Dokončna ureditev etažne lastnine z MOL, preureditev še preostalih prostorov v naši lasti, ki so zaradi rabe v delu dotrajani.” Konec citata. A kot trdi Peran, bi bila obnova stavbe za ŠOU prevelik strošek, ki bi korenito vplival na razkosanje proračuna.

Izjava

Pomenljivo je, da sta bila razpisa za javno dražbo objavljena 28. januarja, medtem ko je bil rok za plačilo varščine v višini 100 oziroma 120 tisoč evrov določen za 11. februar, za oddajo zavezujočih ponudb pa 13. feburarja do 13. ure, torej je imel potencialni interesent le 14 oziroma 16 dni časa, da vplača varščino in odda zavezujočo ponudbo. Peran se od prodaje prostorov na Kersnikovi 4 sicer ograjuje, češ da ta sega v obdobje po koncu njegovega mandata.

Izjava

Za pojasnila glede prodaje smo se seveda obrnili tudi na omenjenega direktorja ŠOU Andreja Klasinca, vendar kljub večkratnim poskusom do zaključka redakcije nismo uspeli dobiti njegove izjave. O določitvi izklicne cene, ki za prostore skupaj s kletjo znaša okoli pol milijona več, kot je ocenjena na portalu Prostor Geodetske uprave Republike Slovenije, smo zato povprašali Perana.

Izjava

Intervju s predsednikom ŠOS Klemnom Peranom in predsednico ŠOULJ Mubino Vrtagić
 / 13. 3. 2019
Peran, sicer izven tega konteksta, omenja tudi komunikacijo z MOL. Iz zapisnika 4. redne seje študentske organizacije z dne 20. 5. 2019 je razvidno, da so na njej pod točko dnevnega reda “razno” obravnavali tudi napredovanje prodaje Kersnikove, direktor Andrej Klasinc pa je povedal, da je potencialni kupec nakazal zahtevano aro. Kot poroča tednik Mladina, naj bi šlo za podjetje Gast Gostinstvo, ki jim je potrdilo, da se je prijavilo na razpis. Gast Gostinstvo, ki je sicer del mreže Gast Holding, ki ima med drugim v lasti tudi Cantino Mexicano, Centralno postajo, Čin-Čin, pub Cutty Sark, Figovec, Slovensko hišo in klub Cirkus, se namreč omenja kot dražitelj in najverjetnejši novi lastnik prostorov na Kersnikovi. Po poročanju Mladine naj bi, ko bo postal lastnik celotne nepremičnine, v objektu uredil hostel. Iz zapisnika 4. redne seje študentske organizacije sicer izhaja tudi, da je trenutna predsednica ŠOU Mubina Vrtagić omenila pogovore s ŠOS, zaradi katerih naj bi s prodajo Kersnikove nekoliko počakali, “glede na ves prisoten medijski pritisk, ki ga ŠOU trenutno ima.” Kako te pogovore med sicer dvema avtonomnima organizacijama komentira Peran?

Izjava

Doggoti so edina namenska stvar v tej sliki.
 / 22. 12. 2017
Omeniti velja, da mora prodajo prostorov ŠOU na Kersnikovi odobriti študentski zbor, ki lahko na glasovanju prodajo tudi zavrne. Vsekakor lahko obsežnejši prilivi sredstev v blagajno ŠOU, kar kupnina za prostore na Kersnikovi vsekakor bo, odprejo razpravo o rebalansu proračuna; Pravilnik o finančnem načrtu ŠOU v Ljubljani namreč določa, da mora v primeru 15-odstotnega odstopanja prihodkov ali odhodkov od pričakovanega študentski zbor na predlog predsednice ŠOU sprejeti rebalans proračuna.

Zakaj so se pri Mestni občini Ljubljana odločili, da gredo v javno dražbo prostorov na Kersnikovi 4, koliko dražiteljev je do roka vplačalo zahtevano varščino in kaj se bo ob morebitni, a bržkone gotovi prodaji prostorov na dražbi zgodilo s trenutnimi najemniki, nismo izvedeli, saj nam do zaključka redakcije niso uspeli priskrbeti sogovornika, niti niso podali odgovorov na poslana pisna vprašanja. Nekoliko več dialoga je na ravni občina - Društvo Asociacija. Tadej Meserko, strokovni vodja tega društva pojasni, kako so se vključili v zgodbo.

Izjava

Z MOL so nato dobili vabilo na sestanek, ki se je včeraj tudi zgodil. Kaj so ugotovili?

Izjava

Meserko ocenjuje, da je rešitev, o kateri je govora, dolgoročnejše narave, kar pomeni, da bodo uporabniki prepuščeni sami sebi, saj …

Izjava

Da se je MOL odločila prodati prostore na Kersnikovi, je presenetilo tudi Jurija Krpana, programskega vodjo Zavoda Kersnikova.

Izjava

Galerija Kapelica, Biotehna, Rampa, Vivarium, torej Zavod Kersnikova, je sicer nastanjena v prostorih, ki so v lasti ŠOU. Kaj se bo torej zgodilo z njihovimi dejavnostmi, če bodo uspešno prodani tudi prostori ŠOU?

Izjava

Prihodnost nastanitve Zavoda Kersnikova je tako negotova, neizbežna preselitev na neko drugo lokacijo pa bo s seboj potegnila svoje posledice.

Izjava

O zgodovini in problematiki zaprtja Kluba K4
 / 8. 3. 2013
Krpan je tudi sicer kritičen do delovanja ŠOU in njihovega upravljanja z nepremično lastnino.

Izjava

Tudi argument, da se gre v prodajo zaradi previsokih stroškov vzdrževanja in morebitne obnove dotrajane stavbe, Krpan vidi kot nesmiseln, saj se pri tem pozablja na dobrobit, ki jo prostoru - pa tudi mestu Ljubljana - vdihujejo aktivnosti najemnikov.

Izjava

Pod črto prodaja prostorov na Kersnikovi kaže na prioritetno lestvico interesov, ki so prisotni tako v Mestni občini Ljubljana kot v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani. S premislekom o prostorski problematiki, tokrat predvsem kulturni, današnji OFFsajd zaključuje Krpan.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

rš zvoha koliko hostelov je in jih bo v ljubljani, pa ne samo hostli, tut kok hotelov je in bo v ljubljani? (planirano, v postopku gradnje, kok jih ma gradbeno dovoljenje al karkol pač bi dalo čim bolj natančno število tovrstnih zgradb)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness