Včeraj smo sanjali, danes je star ŠOU

Oddaja
12. 3. 2021 - 16.00

Včeraj zvečer se je na platformi Zoom odvila 6. redna seja Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Tudi tokrat je, tako kot slavna januarska, potekala več kot 5 ur. V naslednjih minutah boste slišali izseke s seje, ki so na koncu privedli do sprejetja proračuna za leto 2021, ki Radiu Študent namenja nehvaležnih 84.000 evrov. Direktor ŠOU v Ljubljani, Andrej Klasinc, je uvodoma pojasnil, zakaj se seja ni zgodila na Gospodarskem razstavišču, kot je bilo sprva načrtovano.

IZJAVA

Opozicijske poslanke so tekom seje večkrat opozorile na pravno-formalne nepravilnosti in izpostavile pomisleke glede sprejetja finančnega načrta brez predhodne podrobne predstavitve zavodov. Naj spomnimo, da je predlog dnevnega reda prvotno predvideval “predstavitev dela in delovanja v korist študentov in študentskega organiziranja vseh zavodov”: Študentskega Kampusa, Zavoda Kersnikova, Zavoda Šolt, Zavoda Radio Študent, ŠOU Šport in Fundacije Študentski tolar. A se je direktor Klasinc odločil, da predstavitve premaknejo na kasnejše seje, študentski zbor pa mu je z glasovanjem pritrdil. O tem, koliko in kaj so nepravilnosti, Anamarija Agnič in Veronika Bračič. 

IZJAVA

IZJAVA

Nadalje se je zvrstilo še več vprašanj, vezanih na delovanje in financiranje ŠOU oziroma njenih zavodov, naslovili pa so tudi vodje resorjev. Slednje so v Zagonu pozvali k obrazložitvi zdajšnjega in prihodnjega delovanja resorja za obštudijsko problematiko, resorja za mednarodno sodelovanje in resorja za socialo in zdravstvo. Prav tako jih je zanimalo, pod katero postavko sodijo ŠOU-ova več tisoč evrov visoka nakazila poslanski skupini Povezani v zadnjih štirih letih in kaj znižana postavka pomeni za delovanje Radia Študent. Neodvisna poslanka Veronika Tržan je Klasinca pozvala k obrazložitvi strategije prodaje zavodov in predstavitvi predvidene časovnice. Po obrazložitvi delovanja posameznih resorjev s strani vodij omenjenih resorjev Blaža Mraza, Roka Medveda in Tilna Žmavca poslanke in poslanci na ostala zastavljena vprašanja niso prejeli odgovorov.

S strani poslanske skupine Zagon so se ponovno pojavili pomisleki, zakaj ne pride do aktivacije rezervnih sredstev ŠOU. Na tej točki direktor Klasinc odgovarja in ocenjuje nastalo krizno-nekrizno situacijo. 

IZJAVA

Sarah Tkalec je skupno vložila 18 amandmajev, med katere poglavitno sodijo preusmeritve dela sredstev manj obremenjenih zavodov in dejavnosti fundaciji Študentski tolar ter pomoči socialno ogroženim študentom. Študentski zbor je zavrnil vse. Tkalec je nato nadaljevala z domnevo, da je proračun morebiti namerno zastavljen z nižjimi prihodki. Direktorju Klasincu se je predstavitev zdela predvsem čustvena, postavko je označil za kruto resničnost in si tudi sam dovolil pokazati čustva.

IZJAVA

Nekje na polovici seje je besedo dobil krizni govorec Radia, Rasto Pahor. Povzel je poudarke, ki jih je RŠ zadnja dva meseca izpostavljal na sejah in v medijih - poleg Zavoda ŠOLT je Radio Študent deležen daleč največjega nižanja sredstev. Radio Študent z okoli 240 sodelavkami in sodelavci bo v letu 2021 od ŠOU prejel le nekaj več sredstev, kot bo ŠOU namenil plačam dveh zaposlenih na Kampusu - direktorju Alenu Nikoli Rajkoviću in Urošu Novaku je namenjenih okroglih 80 tisoč evrov.

IZJAVA

Že znan odziv direktorja Klasinca:

IZJAVA

Sledilo je glasovanje o amandmajih. Naj omenimo, da je na seji manjkala Nina Bjelica, predsednica volilne komisije. Poslanke in poslanci so tokrat glasovali javno v chatu Zooma. Globoko v četrto uro seje je bil finančni načrt za leto 2021 sprejet. 

IZJAVA

Sarah Tkalec je nagovorila prisotne.

IZJAVA

 

Nič ne komentira univerzitetna redakcija.

IZJAVA

 

 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.