23. 4. 2022 – 16.00

Ne marihuana pa tudi ne marš

Audio file

FOTO: osebni arhiv 

Prejšnjo sredo je bil 20. april, 420, dan ljubiteljev marihuane, pa tudi eden redkih dni v študijskem letu, ko je nevedna študentka ob vračanju s filofaksa lahko naletela na javen in odmeven dogodek svoje lastne študentske organizacije. ŠOU v Ljubljani je na dvajseti april navadno priredil Marihuana marš. Dodobra obiskan dogodek je imel tudi politične oziroma, kot jih ŠOU kategorizira v najavi dogodka iz leta 2016, celo revolucionarne razsežnosti. Marihuana marš ni nikakršna plehka razpaljotka. Nasprotno, njegovi nameni so progresivni in plemeniti.

Marihuana marš je tradicionalni politični shod ŠOU v Ljubljani, ki, kot beremo na njihovi spletni strani, »opozarja na družbene, ekonomske in zdravstvene probleme, ki so posledica prohibicije kot prevladujoče oblike regulative na področju prepovedanih drog«. Shod je bil običajno organiziran v sklopu projekta ŠOU Prohibicija slepí, njegov namen pa je bil predstaviti strokovne in politične argumente za odpravo prepovedi konoplje in predstaviti alternativne politične rešitve.

Organizacija Marihuana marša je pod okriljem ŠOU v Ljubljani potekala od leta 2002. V prijavi projekta iz leta 2019 lahko v utemeljitvi dogodka preberemo, da se ta krasno sklada s poslanstvom ŠOU v Ljubljani. Ta se namreč, citiramo, »že vrsto let bori za liberalizacijo javne politike na področju prepovedanih drog«. Poleg tega je, citiramo, »to eden večjih projektov, ki jih organizira ŠOU v Ljubljani, in zato je celotni dogodek Marihuana marš postal pravi brand na področju boja proti prohibiciji drog«. Pa vendar je z letošnjim letom ŠOU dogodek prepustil zunanjim izvajalcem. Zakaj neki bi se ŠOU torej odpovedal organizaciji iniciative, katere vrednote in ideali segajo prav globoko v njeno bistvo?

Audio file
17. 6. 2021 – 9.05
Ali smo že izgubili Kersnikovo?

Z letošnjim letom so za organizacijo dogodka namreč poskrbeli zasebniki, skoncentrirani na Kersnikovi 4, združeni pod blagovno znamko Lok4cija. Selitve protestnega shoda z javnega Kongresnega trga v privat kafič organizatorji niso razumeli kot odločilne za spremembo vzdušja ali namembnosti dogodka. V vabilu nanj smo lahko prebrali, da bo ta, čeprav na drugi lokaciji, potekal v istem stilu. Iz vabila je bilo razvidno tudi, da se bo na dogodku bolj malo protestiralo, veliko več pa skonzumiralo. Organizatorji so nas vabili, da boj za legalizacijo marihuane preživimo v dobri družbi, na eni najlepših teras v Ljubljani. S pivom v eni roki in jointom v drugi pa bi lahko, zlakoteni od protestiranja, v Zorici izbirali tudi med pestro ponudbo bowlov, burgerjev in prigrizkov.

Audio file
21. 5. 2021 – 18.00
Začetek postopka prodaje nepremičnin ŠOU na Kersnikovi 4 in 6 ter na Vojkovi 63

Da se je tudi privatizacija Marihuana marša zgostila nekje v bližini Kersnikove ulice, ne preseneča. Krovna Lok4cija, zapisano kot »lok - štiri s številko - cija«, združuje Hostel ZZZ, Tink4 food, lokal Zorico in Klub K4, v prostorih lokala in kluba pa naj bi se odvil tudi letošnji Marihuana marš. Družbenik Lokacije d.o.o. je bilo sicer podjetje Gast Gostinstvo, ki je leta 2019 od ŠOU kupilo del prostorov na Kersnikovi 4. Gast Gostinstvo pa je del mreže Gast Holding, ki ima v lasti razne klube in lokale po Ljubljani, med drugim tudi Cantino Mexicano, Čin Čin, klub Cirkus, Figovec, Slovensko hišo in Centralno postajo.

Audio file
8. 3. 2013 – 17.00
O zgodovini in problematiki zaprtja Kluba K4

Komercializacija in privatizacija nekdaj protestnega shoda in projekta ŠOU v Ljubljani spomni na privatizacijo Kluba K4. Ta sega v leti 2012 in 2013, ko je ŠOU z nekaj prepoznavnimi manevri zamenjal vodstvo zavoda. Mesto direktorja Miloša Krajnca je po spremembi sestave zavoda zavzel Aleš Logar, nekdanji študentski funkcionar. Ekipo so zapolnili še ostali študentski funkcionarji iz vrst Povezanih, med njimi tudi Alen Nikola Rajković, danes direktor zavoda Socialni inkubator Študentski kampus. V letu 2014 je delovanje Kluba K4 prevzel novoustanovljeni Zavod Štirka, ki je deloval v okviru Zavoda Kersnikova – še vedno pod vodstvom Aleša Logarja. Že leto zatem je sledilo zaprtje zaradi nerešenih finančnih težav. Ob ponovnem odprtju kluba septembra 2015 je njegovo vodenje prevzelo podjetje Zmešaj si d.o.o., ki je pozneje postalo del mreže Gast Holding.

Danes kletne prostore na Kersnikovi 4 od ŠOU najema Gast Gostinstvo, klub pa je, kot smo že omenili, od lanskega leta del krovnega branda Lok4cija. Kot so opozarjale že kolegice iz glasbene redakcije, tovrsten monopol nad glasbenim, kulturnim in nenazadnje tudi študentskim programom v ljubljanskem prostoru vzpostavlja svojevrstno enoličnost. Novo vodstvo Kluba K4 še naprej deluje in profitira na podlagi nekdanjega alternativnega imidža, čeprav njegovo bistvo z njim nima več nikakršne veze. Podobno se je letos zelo očitno zgodilo tudi z organizacijo Marihuana marša.

Audio file
22. 4. 2016 – 14.00
Prohibicija slepi!

Vprašljivost ŠOU-ovih motivov pri organizaciji dogodka se je sicer začela odstirati že leta 2016, ko so Marihuana marš s Kongresnega trga prestavili v prostore Študentskega kampusa. Za svoje protestne aspiracije v prizadevanju za legalizacijo konoplje so tam udeleženke morale za vstop odšteti vstopnino. V letih pred začetkom epidemije so marši ponovno potekali na Kongresnem trgu, zadnja dva pa sta bila zaradi epidemije odpovedana. Na koncu je bil iz nam neznanega razloga odpovedan tudi letošnji dogodek. Za pojasnila glede organizacije, sodelovanja med organizatorji in ŠOU, financiranja dogodka in končne odpovedi smo se obrnili na ŠOU, Gast Gostinstvo, K4, Zorico in Hostel ZZZ, vendar odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli.

Jasno je, da podobno kot štirka po štirki tudi Marihuana marš nima več nikakršne veze s prvotno iniciativo. Marihuana je še vedno ilegalna, če se že borimo za njeno legalizacijo, pa mora boj potekati javno in v izobraževalnem in protestnem duhu. Zakaj točno je popolnoma razvodenela še zadnja, vsaj na papirju mobilizirajoča pobuda ŠOU, ni povsem jasno, lahko pa si predstavljamo. Za bistvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani pa se ponovno zazdi, da smo ga našli nekje drugje.

 

Aktualno-politične oznake
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.