15 študentskih postelj premalo

15 študentskih postelj premalo

Oddaja
15. 1. 2020 - 14.00

Na Srednji šoli za oblikovanje Maribor je v zadnjih mesecih odpoved dobila že tretja profesorica. Cvetka Hojnik je bila na šoli zaposlena za polovični delovni čas, drugo polovico kvote pa zapolnjuje z delom v “konkurenčnem” zavodu. Kot je razvidno iz odločbe, naj bi Hojnik kršila pogodbene obveznosti, saj je na drugem zavodu poučevala brez soglasja ravnateljice. Vodstvo šole je bilo tako 8. januarja poklicano na sestanek na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, zadevo pa bodo nadalje preučevale še inšpekcijske službe. Poglavitni namen omenjenega sestanka na ministrstvu je bil ugotoviti, ali proces vzgojno-izobraževalnega dela poteka nemoteno.

Z odločitvijo ravnateljice se ne strinja Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije - krajše SVIZ, odvetnik odpuščene profesorice pa napoveduje vložitev tožbe na delovno sodišče. 

Novi študentski domovi se ne bodo gradili še vsaj eno leto, saj po poročanju ministrstva koncesijska sredstva zaenkrat ne omogočajo takšne investicije. V proračunskem skladu se sicer vsako leto zbere okog 5 milijonov evrov. Lani je po plačilih vseh stroškov ob koncu leta ostalo še približno 1,3 milijona evrov, kar je premalo, da bi se gradnja ali celovita prenova študentskih domov sploh začela. Najvišja vrednost razpoložljivih sredstev za investicije je bila skoraj enajst milijonov evrov leta 2011, leto kasneje pa je priliv padel na 1,2 milijona evrov. Nazadnje je bil leta 2013 prenovljen študentskih dom Visoke šole za zdravstvo. 

Spremembe Študentske ustave, ki so v skladu z določbami novele Zakona o skupnosti študentov - ta je začela veljati oktobra lani -, bodo začele veljati s 1. marcem letos. Na skupščini 18. decembra je Študentska organizacija Slovenije - krajše ŠOS - sprejela spremembe in dopolnitve k Študentski ustavi. Primarni namen novele je zaustaviti nepregledno porabo študentskega denarja, saj bo omogočala nadzor računskega sodišča nad poslovanjem študentskih organizacij, omejene pa bodo tudi plače študentskih funkcionarjev. Sicer bo delovanje v vodstvenih in nadzornih organih ŠOS-a prepovedano osebam, ki so bile kdaj obsojene na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev. 

Mariborska univerza načrtuje uvedbo študija dentalne medicine na Medicinski fakulteti, ki sicer prav v tem tednu praznuje 15 let. Študijski program je že akreditiran, pripravljena imajo dva sodobno opremljena laboratorija za praktični pouk, za katera so opremo dobili od partnerskih fakultet iz tujine. Zdaj je treba urediti še financiranje, kot poroča STA, pa bi prve študente lahko vpisali že prihodnje študijsko leto. Slovenija se sicer po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat umešča na dno evropskih držav po številu zobozdravnikov na 100.000 prebivalcev. To je tudi eden izmed razlogov za uvedbo novega programa na Univerzi v Mariboru. 

Včeraj je na Pedagoškem inštitutu potekal strokovni posvet Programa mednarodne primerjave dosežkov učencev in učenk PISA 2018. Slovenski 15-letniki in 15-letnice so nad povprečjem držav članic OECD - Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj - tako v branju kot na matematičnem in naravoslovnem področju. V raziskavi bralne pismenosti je sodelovalo 600.000 učenk in učencev iz 79-ih držav,od tega 6400 iz Slovenije. Slovenski mladostniki in mladostnice so se odrezali slabše kot leta 2015. Povprečno so zbrali 495 točk, medtem ko je povprečje držav OECD 487 točk. V Evropi so najboljši Estonci, ki pa še vedno precej zaostajajo za “zmagovalcema”, Kitajsko in Singapurjem. Več o prispevkih s posveta pa naslednji teden v Unikompleksu na 89,3 MHz.

Še v tujino. Iranski študentje na več univerzah v Teheranu že četrti dan protestirajo zaradi sestrelitve ukrajinskega letala. Prvič so se zbrali v soboto, ko so zvečer odšli na univerzo Amir Kabir, da bi se poklonili žrtvam, navaja RTV. Zahtevajo odstop in kazenski pregon odgovornih za sestrelitev. Varnostne sile so množično prisotne v okolici univerze in onemogočajo združevanje skupin ter izstop študentov iz kampusa. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes ob 18. uri bo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v predavalnici 18 potekala javna diskusija z naslovom “Soočenje dveh filozofskih pozicij o evtanaziji”. Govorila bosta prof. dr. Borut Ošlaj in izr. prof. dr. Igor Pribac. 

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo vabi na pesniški maraton “Novi verzi na stoletni univerzi” programa Kreativnega pisanja študentk in študentov magistrskega študija omenjenega oddelka pod mentorstvom Borisa A. Novaka. Pesniški večer bo v četrtek, 16. januarja 2020, ob 18. uri v prostorih Društva slovenskih pisateljev.

24. in 25. januarja bo na Gospodarskem razstavišču potekala Informativa, sejem izobraževanja in poklicev. Bodoče študentke in študenti bodo tam lahko spoznali študijske programe fakultet in pridobili informacije o vpisnem postopku ter štipendijah. 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness