15 akcij proti spolnemu nasilju

Oddaja
30. 11. 2020 - 16.00

O 57. členu šestega svežnja protikoronskskih ukrepov, ki obravnava pogoje za akreditacijo visokošolskih zavodov, smo že poročali.

jambranje
Podaljšanje akreditacij visokošolskim zavodom
 / 17. 11. 2020
Prejšnji teden so opozicijske stranke LMŠ, Levica, SD in SAB vložile dopolnilo h končnim določbam, s katerim predlagajo, da bi omenjeni člen začel veljati 1. oktobra 2022. Iz opozicije letijo tudi očitki, da želi vlada s tovrstno spremembo pomagati podporniku SDS in solastniku Nove univerze, Petru Jambreku. V javnost je prišel tudi zapisnik, ki razkriva lobiranje, do katerega je prišlo na sestanku solastnikov Nove univerze, Jambreka in Avblja, s šolsko ministrico Simono Kustec. Poslanka Levice Nataša Sukič je prav tako opozorila, da podatki Erarja kažejo, da je oktobra na šolskem ministrstvu prišlo do lobističnega stika predstavnikov novogoriške Nove univerze. 

V torek je Senat Univerze v Mariboru sprejel strategijo razvoja univerze za obdobje 2021-2030, ki je po navedbah rektorata zastavljena zelo ambiciozno. Strategijo razvoja Univerze v Mariboru je potrdil upravni odbor v četrtek, vsebinsko pa jo bodo javnosti podrobneje predstavili v začetku leta 2021. Do nove strategije mariborske univerze pa je izredno kritičen Visokošolski sindikat Slovenije. V sporočilu za javnost je zapisal, da se univerza v zadnjem obdobju močno spreneveda, opušča socialni dialog in izgublja kompas. Sindikat je opozoril tudi na neprimerno uvajanje elektronskih volitev in na neodzivnost rektorja Zdravka Kačiča na pomisleke in predloge sindikata. 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je prejšnji teden podpisala sklepe o ukrepih za nemoteno izvajanje pouka v letošnjem šolskem letu. Podpisani sklepi določajo, kako naj bo organiziran pouk v osnovnih, srednjih in glasbenih šolah ter kolikokrat naj bo učenec ocenjen glede na število ur, ki so posameznemu predmetu določene na tedenski ravni. Letošnje šolsko leto po novem tudi ne bo sestavljeno iz dveh, temveč zgolj iz enega ocenjevalnega obdobja. V praksi to pomeni, da bodo učenci dobili manj ocen. 

Senat Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani naj bi zaradi očitkov o spolnem nadlegovanju študentk zavrnil habilitacijo izrednega profesorja Igorja Pribca. Senat naj bi to sicer odločil že 21. oktobra, a je postopek še vedno v teku.  Po neuradnih informacijah naj bi dve študentki zoper Pribca oddali uradno anonimno pritožbo na Univerzo v Ljubljani. Zaradi varstva osebnih podatkov in nezaključenega postopka vodstvo fakultete ne daje komentarjev. 

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, je 19. novembra pozvala Ministrstvo za infrastrukturo, naj za dijake in študente uvede brezplačni javni potniški promet. Čeprav zakonodajna osnova za tovrstno prakso ni nikoli obstajala, je vsa prejšnja leta veljalo brezplačno koriščenje javnega potniškega prometa v poletnih mesecih za vse tiste dijake in študente, ki so kupili polletno vozovnico ali vozovnico za mesec junij. Ministrstvo za infrastrukturo pa je v preteklih dneh v javno obravnavo poslalo Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu, s katerim uvaja tudi subvencionirano vozovnico za javni potniški promet v poletnih mesecih. Študenti in dijaki bi morali vozovnico za prevoz torej plačevati tudi v poletnih mesecih. 

ŠOS je v današnji izjavi za javnost opozorila na podhranjenost slovenskega pokojninskega sistema in ob tem poudarila, da študenti vanj že danes prispevajo več kot kapitalske naložbe. ŠOS nasprotuje drobljenju odhodkov iz demografskega sklada za druge politike, ki nimajo veze s pokojninskim sistemom. ŠOS poudari tudi, da so študenti in dijaki leta 2019 s študentskim delom v pokojninski sklad namenili 62,5 milijona evrov, torej več kot 10 milijonov evrov več od kapitalske družbe. Prav zato si ŠOS pridržuje pravico komentirati vložke iz tovrstnih skladov. ŠOS zato vlado poziva, da v javnih razpravah upošteva tudi mnenje študentske organizacije.

Na Filozofski fakulteti se je v sklopu tamkajšnjega študentskega sveta že 1. oktobra začela akcija ozaveščanja proti spolnemu nasilju. Raziskovalna skupina,  ki nosi ime Rezistenca, v ta namen izvaja anonimno anketo na temo spolnega nasilja, ki ga doživljajo študenti in študentke s strani zaposlenega pedagoškega kadra na fakultetah, akademijah in v višjih šolah. Več o Rezistenci pove Sara Svati Sharan. 

O raziskavi, ki jo izvajajo doda.

Z vprašanjem spolnega nadlegovanja v akademskem prostoru so se v sklopu pilotne raziskave pod mentorstvom Milice Antić Gaber ukvarjale

Pilotna raziskava o spolnem nadlegovanju med študentsko populacijo na FF UL
 / 4. 10. 2020
tudi magistrske študentkeFilozofske fakultete. O rezultatih raziskave smo že poročali v oddaji Pod katedrom. Za današnjo oddajo nam bo Mojca Suhovršnik na kratko predstavila njihovo akcijo in pilotno raziskavo.

V četrtek je potekal tudi posvet Korona in vrtec, ki je bil organiziran v okviru Centra za kakovost v vzgoji in izobraževanju Korak za korakom. Strokovni posvet je bil organiziran z namenom iskanja odgovorov na izzive v času epidemije COVID-19. Strokovne delavke so izpostavile predvsem pomen vzpostavljanja stika s starši in pomen profesionalnega razvoja in medsebojnega povezovanja strokovnih delavcev v tem času.

Mladina je v petek poročala o obtožbah in očitkih, ki so jih bili deležni dijaki Gimnazije Kranj in njihovi profesorji. Dijaki so namreč konec meseca nameravali organizirati spletni dogodek Teden političnega učenja, na katerega so povabili pester nabor gostov, med drugim tudi Tanjo Fajon, Ljudmilo Novak in Romano Tomc. Očitki so temeljili na neuravnoteženi izbiri gostov in neprimernem usmerjanje profesorjev pri tem, koga naj povabijo. Zaradi pritiskov se je šola odločila, da dogodek odpove. 

Rektorska konferenca Republike Slovenije je v petek na seji opravila obsežno razpravo na področju internacionalizacije slovenskega visokega šolstva. Na podlagi tega se je odločila opozoriti Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da je treba slovenskim univerzam s spremembami visokošolske zakonodaje nujno omogočiti izvajanje procesa internacionalizacije. Rektorska konferenca prav tako predlaga, naj za zaposlene na univerzah ne velja avtomatično upokojevanje ob izpolnitvi pogojev za starostno skupino. Vse pristojne tudi pozivajo, da ustrezno in v najkrajšem času obravnavajo prošnje najbolj socialno ogroženih študentk in študentov, ki v času epidemije doživljajo stisko zaradi nerešenih vprašanj možnosti bivanja v študentskih domovih.

Vlada Republike Slovenije je prejšnji teden v številkah predstavila realizacijo protikoronskih paketnih ukrepov v letu 2020. V okviru Ministrstva za izobraževanje, znanost in kulturo je bilo iz državnega proračuna zagotovljenih približno 2,4 milijona za oprostitev plačil staršev za vrtce, 2,4 milijona za izpad prihodkov za zasebne vrtce, 15,5 milijona za pokrivanje izpada prihodkov za javne vrtce in 8,1 milijona za enkratni solidarnostni dodatek za študente. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Obveščamo, da je danes zadnji dan za oddajo vloge in prijavo na Razpis za nepovratno denarno pomoč študentom v stiski v višini 400–600 evrov. Prijavni obrazec in vse ostale informacije najdete na spletni strani Študentski tolar.

Z današnjim dnem se začenja Teden Univerze v Ljubljani. Letos univerza praznuje že stoprvi rojstni dan. Ker zaradi epidemioloških razmer Tedna Univerze letos ni mogoče slavnostno obeležiti v živo, si lahko ogledate, kdo so prejemniki častnih nazivov, plaket, nagrad, listin in priznanj, in sicer na spletni strani Tedna Univerze.

Zavod Šolt vabi k prijavi na pripravo za strokovni izpit v vzgoji in izobraževanju. Tečaj se prične 8. januarja, prijavite pa se lahko na spletni strani Zavoda Šolt.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.